dinsdag 5 maart 2013

C: vissenvorm-koekjes (voor Mirjam)

Dit weekend vierde Mirjam haar verjaardag. Heel handig dat dat in maart valt want je kunt haar dan altijd dingetjes voor het aankomende moestuin-seizoen geven. Maar dit jaar wilde ik er nog iets bijgeven. Speciaal voor haar gemaakt. Dat werden vissenvorm-koekjes. Naar haar sterrenbeeld. 
(Dus geen koekjes met vis erin.. even voor de duidelijkheid.)
Ik ging uit van een bestaand recept voor citroenkoekjes. Maar voor de volgende keer ga ik het wel iets aanpassen qua smaak:

  • 180 gram zachte boter (dag van te voren al uit de koelkast.)
  • 70 gram kristalsuiker (dat wordt volgende keer meer!! Ongezonder maar wel veel  lekkerder.)
  • 1/4 deel citroenzest (van bio-citroen) (Volgende keer van hele citroen, want nu proefde je het amper!)
  • 1 eigeel
  • 20 ml. vers citroensap
  • beetje zout
  • 280 gram bloem
Roer eerst de boter en de suiker goed samen door. De boter moet een beetje crême-achtig worden.
Voeg dan pas de zest, het eigeel, het citroensap en het snufje zout toe en meng alles tot een pasteus geheel.
Tot slot, beetje voor beetje, het meel toevoegen, tot je een samenhangende bol krijgt.
En dan komt het leukste deel. De vormen maken. Rol het deeg daarvoor uit met een deegroller tot ongeveer 0.5 cm dikte. En snij er vormen uit met een mes. Dit werden vissen, maar je kunt natuurlijk van alles maken.
Het is bijna een beetje kleien met deeg. Je kunt met reliëfs werken en onderdelen eraan garneren (zoals vinnetjes, oogjes etc.) Die zet je vast met een beetje losgeslagen eigeel als lijm.

Bak ze in een voorverwarmde oven op 180 graden C. Tot de randen een beetje lichtbruin beginnen te kleuren. Ongeveer na 15-20 minuten. Daarna haal je ze eruit en laat je ze helemaal afkoelen.

Het werkt het makkelijkste om ze op de bakplaat af te laten koelen want de vissen zijn erg breekbaar als ze nog warm zijn.. Ik werkte natuurlijk compleet chaotisch. Er ging een visje in de oven terwijl ik de volgende pas ging uitsnijden, enz. Moest dus steeds de oven in de gaten houden of er alweer een visje uitkon. Met de spatel gingen ze er dan een voor een uit. En natuurlijk brak er ergens een staartvinnetje af!! Maar gelukkig kun je dat weer 'lijmen' door een beetje eigeel op de breukvlakken te smeren en weer even terug in de oven te leggen. Maar toch, handiger als je niet met de spatel in de weer hoeft maar gewoon de hele bakplaat af kan laten koelen zonder een visje te hoeven verplaatsen.
Als ze afkoelen worden ze weer sterker.
Kijk toch eens wat mooi. Grovere reliëfs zie je na het bakken beter dan de fijne reliëfs. Maar ook die zie je nog wel.. al zie je het op de foto niet zo goed. En wat te denken van amandelschaafsel als schubben? Gewoon met wat eigeel vastzetten en bakken maar.
Hoe meer verschillende vormen en formaten, hoe leuker ik het vond als geheel. En het allerleukste is dat je ze zo groot kan maken als je zelf wil!! M'n man vond het wel flauw dat hij er geen één mocht proeven, vooral omdat het huis heerlijk naar koekjes rook. Nee..zijn allemaal voor Mirjam!
Maar die was vervolgens zo lief om later op haar feestje toch een paar visjes op te offeren... en zo weten we ook weer dat ze de volgende keer echt wel wat zoeter mogen!

Fijne verjaardag nog Mir! Je hebt prachtig weer buiten om van te genieten! Stoel in het zonnetje, kopje thee..(koekje erbij!!) en zo rustig de dag doorkabbelen!

Geen opmerkingen: