zondag 31 maart 2013

C: Paas-ei

Een ei hoort erbij!
Voor mij is Pasen geen religieus feest. Ik zie het meer als viering van de lente (of het afscheid van de winter.) Een overgang naar een nieuw seizoen en het begin van een nieuwe cyclus. De tuin begint weer heel zachtjes aan te leven, zaadjes gaan al in de grond.. nog even en we zijn weer volop buiten bezig.
Nu nog heel even rust, vooruitblikken op wat komen gaat, stilstaan bij het moment.
En een ei is bij uitstek hét symbool voor een nieuw begin, vandaar dat het zo toepasselijk is.
Dus toch nog een klein ei-blogje met Pasen. Maar ook omdat dit zo'n mooie tegenhanger is van de paddenstoeleieren die ik in de herfst beschreef (zie hier.) En ze zijn ook zooo schattig!

Het is niet m'n eigen idee, maar ik weet niet wie ik de eer kan geven. Als je op Google zoekt naar Deviled Egg Chicks kom je verschillende varianten tegen. (Deviled eggs klinkt trouwens wel erg duivels op zo'n Paasdag, maar het betekent gewoon dat het Gevulde eieren zijn.)

Je hebt nodig, een aantal hardgekookte eieren. Snijd op ongeveer 1/3 deel het kapje eraf, en nog een klein stukje aan de onderkant zodat ze mooi stevig blijven staan.

 Wip de eidooiers eruit en verkruimel deze met een vork in een apart schaaltje.

Gebruik de eidooiers als basis voor je eigen eiersalade. Daar is geen officieel recept voor. Ik doe er een dikke lepel mayonaise, een klein beetje mosterd, wat peper en zout en wat bieslook bij. Maar je kunt het zo uitgebreid maken als je wil. Op internet zag ik een filmpje waarbij ze er ui, knoflook, paprikapoeder, worcestersaus etc. bij deden (zie hier)
Wel een kleine tip, als je met kleinere hoeveelheden werkt moet je echt wel uitkijken met de zout en mosterd. Het wordt al gauw té veel.

Vul de eieren met het eiermengsel. Dat kan met een officieel spuitzakje, of je snijdt een puntje van een steviger plastic zakje af en doet het daarmee. Stuk handiger dan met theelepeltjes vullen!

De snaveltjes heb ik gesneden van stukjes rode paprika. Maar je kunt ook wortel of stukjes rode peper gebruiken, net wat je het beste uitkomt of het lekkerste vindt.
Hetzelfde principe geldt ook voor de oogjes, je kunt gebruiken wat je in huis hebt. Ik gebruikte hier stukjes groene olijf (Zwarte olijven zouden mooier zijn geweest maar die waren op.) Stukjes augurk of kleine kappertjes kunnen ook.

En kijk dan eens hoe lief! Alsof ze net uit het ei komen! Het is in een fluitje van een cent gemaakt en spreekt meteen tot de verbeelding. Het was zelfs zo dat ik bijna weerstand had om ze in m'n mond te stoppen, zo'n jong en onschuldig leven meteen al in de kiem smoren. Haha.
Fijne Paasdagen allemaal, en ook al lijkt het nog niet écht lente buiten, het is in alle onzichtbaarheid al volop bezig. Straks knalt alles met de eerst mooie dagen meteen uit de knoppen, wacht maar af!

1 opmerking:

Emilie zei

Hallo,

Via onze website http://www.volrecepten.nl kunnen onze bezoekers grasduinen in meer dan 41.000 recepten vermeld in blogs en websites. Bovendien hebben we voor onze bloggers een lijst met Topblogs samengesteld, waar u andere bloggers kunt vinden én uw eigen blog kunt toevoegen: http://www.volrecepten.nl/topblogs-met-recepten. Wij indexeren uw recepten zodat onze bezoekers ze via onze zoekmachine kunnen vinden. Bovendien is Volrecepten.nl volledig gratis!

Breng ons een bezoek!
Emilie
Volrecepten.nl