maandag 18 maart 2013

C: Chinese craquelé eieren

We komen langzaam in de buurt van pasen. Ik voel wat eierblogjes aankomen! 

In mijn keramiekcursussen zijn de meeste cursisten zich met hun werk al aan het voorbereiden op de laatste dag van het seizoen, wat over zo'n anderhalve maand is. Dat vieren we namelijk met een speciale buitendag waarbij we gaan Raku-stoken. Raku is een stooktechniek waarbij er door temperatuursverschillen en rookbranden karakteristieke zwarte craquelé in het glazuur ontstaat. Een erg onvoorspelbaar maar spannend proces. En dat iedereen op die dag óók nog eens de meest heerlijke zelfgemaakte gerechten meeneemt maakt het helemaal een feestelijke afsluiting! Buiten werken, eten én Rakustoken... genieten!

Vandaar dat ik dit ei receptje zo ontzettend leuk vond toen ik het zag. Het lijkt net een raku-ei. Maar dat is het natuurlijk niet. Officieel is het een populair Chinees gerecht, al komt het overal in de Aziatische keuken voor. Je kunt het eten bij een rijsttafel, of gewoon als tussendoortje. Warm of koud.
En als het nou ook net zo lekker is als mooi..... Tijd om eens uit te proberen dus.  

Verreweg de meeste recepten die ik hierover opzocht kwamen voor het grootste gedeelte met elkaar overeen. Het best is om een aantal eieren tegelijk te maken want het is niet veel werk, maar het duurt wel lang eer het klaar is. In de koelkast zijn ze zo'n 4 dagen houdbaar.

Je neemt een aantal eieren (zoveel als er in je pan in een enkele laag passen) en brengt ze aan de kook. Daarna 10 minuten op een laag vuur hardkoken.
Vervolgens de eieren laten schrikken onder koud water.
Buts dan de schil in kleine stukjes zonder het te verwijderen. Dat kan door er met de bolle kant van een lepel of je platte kant van een mes tegen te tikken, of door het zachtjes te rollen over het aanrecht, totdat het eruit ziet als op de foto.
Leg de eieren weer voorzichtig terug in de pan. Voeg daaraan toe:

  • 125 ml sojasaus
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 2 anijs-sterretjes
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 2-3 zakjes zwarte thee (earl grey, ceylon)
  • Zest of gedroogde stukjes schil van sinaasappel of mandarijn.
  • (Ik heb ook gelezen dat er soms, ipv de sinaasappelschil, 1 plakje verse gember en wat lente-ui wordt toegevoegd.)

Voeg daarna precies zoveel water toe tot de eieren nét een halve cm. onder het water staan. En breng het opnieuw aan de kook. Laat minimaal 1 uur doorborrelen op zacht vuur. Hoe langer je het laat trekken hoe donkerder de kleur en sterker de smaak wordt.

Ik heb ze hier een uur laten borrelen, daarna de theezakjes verwijderd en de vloeistof af laten koelen en zo met pannetje en al een nacht in de koelkast verder laten trekken. De volgende ochtend pas de eieren gepeld.
En dit is dan het resultaat! Prachtig toch? Op sommige plekken is het ei over een groter stuk bruin geworden, waarschijnlijk vanwege de luchtkamer waardoor er teveel vloeistof onder de schil kon komen. (Volgende keer de eieren toch even doorprikken voor het voor het eerst de pan in gaat.)

En de smaak? Ik was een beetje bang dat de zwarte thee erg dominant zou zijn (Ik ben niet zo'n fan van zwarte thee, namelijk) maar dat was niet zo. Ik vond het erg lekker. Inderdaad allerlei, beetje rokerige, diepe smaken...maar daarnaast nog net zo goed de eigen lekkere smaak van ei nog! 
Een blijvertje hoor, lekker voor bij de nasi of een ander oosters gerecht!

Variaties op het thema:
  • Heb je minder tijd en gaat het je alleen om de smaak en niet om het visuele, dan kun je de hardgekookte eieren meteen van hun schaal ontdoen voordat je ze in in het soja-thee-mengsel laat trekken. Ze hoeven zo veel minder lang te trekken. Je krijgt dan wel compleet bruine eieren.  
  • Voor een Pasen-variant kun je de gebutste hardgekookte eieren ook laten trekken in een ander soort vloeistof. Een kleurstof bijvoorbeeld. (Natuurlijke kleurstof of voedsel-kleurstoffen.) Dan krijg je dezelfde craquelé in fellere kleuren, maar dan zonder de extra smaak. Vinden kinderen vast aantrekkelijker! En past ook meer bij Pasen waarschijnlijk!
Veel plezier allemaal!