zondag 31 maart 2013

C: Lente-taart

Dat is óók wat.. om zo vlak voor de paasdagen wakker te worden met wéér een klein laagje sneeuw buiten! Tijd voor wat lente-invloeden (al is het maar in de keuken) want dit is haast niet vol te houden.

Deze taart heb ik al heel lang op m'n doe-lijstje staan. Zag 'm een paar jaar geleden op de site van Martha Stewart en was er meteen door betoverd. (klik hier voor link)
Dit schreeuwt toch lente?!?  Vooral het vogelnestje vond ik zo schattig. Het schijnt in Amerika een bekend iets te zijn om te maken, blijkt na een kleine zoektocht op Google (edible birds nest). Hele volksstammen hebben ze wel eens gemaakt in hun jeugd. Hoog tijd voor mij dus om eens te proberen.
Vandaag is de dag!

Heb wel het een en ander veranderd. Want hoewel erg lekker, vond ik een chocoladetaart niet erg "lente", ben het gaan zoeken in een citroentaart. Dat past beter voor m'n gevoel.
En op het recept van de vogelnestjes heb ik ook een eigen variant gemaakt. De recepten die ik daarvan vond op internet waren geen van allen erg toegankelijk vond ik. (heb nooit noodles of kataifi in huis.) En het moet naast eetbaar natuurlijk óók lekker zijn.

Citroentaart:

Ook hier werd ik verder geholpen door Martha. (Nu ik toch op haar site was...toch?) Werd doorgelinkt naar een heerlijk Amerikaanse video-tutorial over het maken van lemon cake. (Ik kan echt uuuren kijken naar zulk soort filmpjes!) (klik hier voor de link.)

In Nederlandse gewichten en volumes komt het hierop neer:
 • 250 gram Griekse yoghurt (of evt. crême fraiche/zure room)
 • 2 theelepels vanille extract
 • 2 theelepels citroenzest
 • 3 eetlepels vers citroensap
(Dit zijn je natte ingrediënten. Samen in een kom doorroeren.)

 • 400 gram patentmeel
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 0.5 theelepel zuiveringszout
 • snufje zout
(Dit zijn je droge ingrediënten. Samen in een kom doorroeren)

 • half pakje ongezouten boter (kamertemperatuur)
 • 3 hele eieren
 • 3 eiwitten (bewaar de overgebleven dooiers zolang in de koelkast voor een ander recept.)
 • 275 gram suiker
Doe de zachte boter met de suiker in een keukenmixer en klop het romig door. Voeg dan de mix van natte ingrediënten toe (yoghurtmengsel) en laat ook dat even luchtig doorkloppen.
Vervolgens gaan beetje bij beetje de eieren erbij terwijl de machine door blijft kloppen.
Tot slot, ook beetje bij beetje, de droge ingrediënten erbij (meelmengsel) tot alles goed gemengd is.

Het cakemengsel in een ingevette en met bloem bestoven springvorm gieten en alles in een voorverwarmde oven, ongeveer 40-45 minuten bakken op 170* graden C. (*Niet dus, zie onder) Het is klaar als je er een houten prikker weer droog uithaalt.

Bij mij liep het iets anders. De korst ging barsten en na 40 minuten was de binnenkant nog steeds enorm zacht. Niks geen droge prikker. Snel even nagezocht wat er fout was gegaan. Blijkt dat je cakes beter op een lagere temperatuur (150 C.) en voor een langere tijd (1.15 u.) kunt bakken. Dan blijft de cake platter, gaart het gelijkmatiger en barst het niet. Ik heb de temperatuur dus maar wat lager gezet en 'm nog een poosje in de oven laten staan.
Een beetje poedersuiker camoufleert de barst niet, helaas. Al staat het wel symbool voor dat beetje sneeuw wat er 's ochtends nog lag. brrrr.
De bloemetjes maak je door wat crêpepapier om ijzerdraad te wikkelen. En, in mijn geval, met een beetje plakband vast te zetten. Ik had geen groen papier anders had ik nog blaadjes erbij kunnen maken. 
Maar zo ziet het er ook al heel feestelijk uit, nietwaar? Al zit voor mij de echte eye-catcher in het vogelnestje. Dat vertedert meteen het geheel!

Vogelnestje:

Heb er een poosje m'n hoofd over gebroken, maar plots wist ik hoe ik het vogelnestje aan ging pakken. Namelijk met het recept van Arretje Nof.. Kennen jullie dat? Oe, dat is toch wel zo schandalig lekker, maar ook hartstikke ongezond. Vroeger kreeg ik dat altijd bij de verjaardag van m'n beste vriendin. Het is een en al boter en suiker en je krijgt er spontaan adervervetting van alleen al door ernaar te kijken. Omdat het zo verslavend lekker is heb ik het dus al jaren niet meer gemaakt, maar voor zo'n klein vogelnestje kun je best een uitzondering maken, daar kun je je niet echt aan te buiten gaan.
Het recept dus bij deze in het heeel klein:

 • 3 biscuitjes (elk droog koekje is goed.) ongeveer 12 gram.
 • 6 gram bruine basterdsuiker
 • 7,5 gram gesmolten boter
 • snufje cacaopoeder (klein theelepeltje)
 • 0,25 eidooier... (Als je een eidooier een uurtje in de koelkast legt kun je er vrij gemakkelijk een klein "hapje" uit nemen met een theelepeltje. En van de citroentaart waren 3 eidooiers over dus daar kun je er best eentje van gebruiken.) Eidooier helpt enorm voor de vormvastheid.
Verpulver eerst de koekjes in een vijzel. Normaal gesproken hoeven ze voor een Arretjescake niet zo fijn gemalen te zijn, maar hier is het iets handiger.
Meng dan alle ingrediënten bij elkaar en vorm het tot een balletje.
Druk het daarna in een met folie bekleed eierdopje (of andere kleine ronde vorm) met een kuiltje in het midden, en zet het voor een uurtje in de vriezer om op te stijven. Meer werk is het niet.
Als "eitjes" gebruikte ik jelly beans, die heb je in allerlei kleuren. Bij de supermarkt koop je ze in zakjes, bij de Jamin kun je ze in losse kleuren en hoeveelheden kopen.

Het is bijna zonde om op te eten....

Toch doen hoor!
Lang leve de lente!!

Geen opmerkingen: