zondag 24 maart 2013

C: Kweekbakjes van krantenpapier.

Ik wordt er een beetje moedeloos van, van dat weer buiten. De temperaturen zijn zo gemeen laag dat alle tuinactiviteiten steeds maar weer worden uitgesteld. Het is gewoonweg té koud.
Heb zelfs een beetje medelijden met de paar plantjes die inmiddels al binnen boven de grond zijn gekomen (4 aardbeienplantjes, wat pepers en een artisjok). Ik had ze graag wat meer zonlicht gegund maar over het algemeen is het hier grijs en ijzig. Ze hebben inmiddels al wel een paar 'echte' blaadjes gevormd (Dat zijn alle blaadjes die na het eerste paar kiemblaadjes tevoorschijn komen.) Hét teken dat ze verspeend kunnen worden naar een eigen potje. Typisch een klusje voor op een koude zondag!
Je kunt lege wc-rolletjes gebruiken hiervoor, al zit daar geen bodem in en vind ik de rolletjes vrij smal. Turfbakje werken ook maar het goedkoopst zijn toch wel potjes gemaakt van krantenpapier. Al helemaal als je ze gewoon kunt vouwen met een origami-techniek. Ik kwam het tegen op internet en ben meteen aan de slag gegaan. Kijk eens hoe mooi ze nu weer in hun warme kasje staan.. Alle ruimte om die worteltjes voorlopig flink te laten groeien.
Je begint met een enkele bladzijde krant. Je kunt ook van een dubbele pagina uitgaan, dan worden de potjes wat groter. (Die heb ik gebruikt voor de wat grotere tuinbonen die buiten ook al hun kweekbak uit begonnen te groeien.Wat ik erg dapper van ze vond in die koude bak!)
  
Sla de pagina een keer dubbel, van links naar rechts.

Daarna dubbelvouwen van boven naar beneden.

En weer een keer van links naar rechts.

Vouw van hieruit de rechterbovenhoek helemaal om.

Het geheel omdraaien en hetzelfde aan de andere kant met de linkerbovenhoek.

 Sla de linkerbovenhoek weer terug en klap het over de middellijn open tot een grotere driehoek.

 Draai het geheel weer om en doe hetzelfde principe aan de andere kant. 

Je hebt nu zoiets. Binnenin is de middellijn open.

Vouw nu de rechterflap helemaal om. Alsof je een bladzijde omslaat. Draai het geheel weer om en doe hetzelfde ook aan de andere kant. Je krijgt nu dezelfde vorm als hiervoor maar nu met een dichte binnenste middellijn.

Vervolgens vouw je de bovenste linkerflap een stukje om. De afstand kun je zelf bepalen. De stippellijn op de foto bovenaan is de afstand van het omgeslagen deel tot de middellijn. Dat staat gelijk aan de halve breedte die je bakje straks krijgt.


Voor de handigheid sla je het bovenste driehoekje even om.


Je kunt dan namelijk precies zien tot hoever je de bovenste rechterflap moet omslaan om dezelfde afstand tot de middellijn te krijgen.

Sla nu het onderste flapje naar boven en draai het geheel om, om aan de andere zijde hetzelfde te doen.

 Je vorm ziet er dan vervolgens zo uit.

 Til nu aan de onderzijde de vorm op. Als het goed is kun je zien hoe je het bakje kunt openen en de bodem kunt omklappen zodat het z'n open vorm houdt.

 Nog wel even de randjes afwerken. Als het flapje erg ver uitsteekt gewoon een stukje afknippen.

 En tot slot omvouwen en instoppen in het buitenste flapje. 
Stekaarde of potgrond erin en klaar ben je.

Voor het geval dat de foto's niet helemaal tot de verbeelding spreken heb ik ook een klein filmpje gemaakt.

Hopelijk hebben jullie er wat aan. Denk er wel om dat als het krantpotje erg nat wordt en blijft, het redelijk makkelijk kan scheuren. Best is het om ze op een draagbare ondergrond te zetten zodat ze niet teveel op de proef worden gesteld door steeds te verzetten, dan houden ze het best lang vol. (Lang genoeg in ieder geval.) Tegen de tijd dat de plantjes in de volle grond kunnen, kunnen ze zo met bakje en al de grond in. Handig, want dat scheelt een hoop gedoe aan de tere worteltjes!
Veel plezier ermee, dat het nu toch echt maar gauw lente mag worden!!

Oorspronkelijke bron: klik hier

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Goed idee

Jolanda zei


Chantal
ga ik gelijk uitproberen, heb nl. pas een moestuin van ca. 200 m2 en daar heb ik iets teveel en te dicht bij elkaar gezet, dus volgend jaar uit elkaar met de potjes van jou.
Jolanda

cr-mics zei

Ha Jolanda,
Wat fijn, zo'n grote moestuin, he? Veel plezier ermee. En ieder jaar ontdek je weer nieuwe dingen die je kunt uitproberen. Dat maakt het elke keer weer anders. Geniet ervan.
Groetjes Chantal

Anoniem zei

Wat een leuk en creatief idee. Heel fijn om materiaal te gebruiken wat je normaal gesproken zo weg gooit.
Heb net het eerste bakje gevouwen, en de volgende ga ik nu gauw aan beginnen. De zaadjes liggen al te wachten!
Bedankt voor het plaatsen van deze instructie.

Maaike zei

Dankjewelvoor de super duidelijke uitleg. Het lukte meteen en ik heb de eerste potjes al in de vensterbank staan. Geweldig!

Paul zei

Joh, wat een ontzettend leuk idee. Ik heb ook geen zin om maar weer 'kant en klare' oplossingen te moeten kopen. Ik ga mijn aardbei spruitlingen (ik heb ze nu ook met drie blaadjes sinds gisteren) oppotten in jouw gevouwen bakjes. Alleen ik ga pakpapier gebruiken, dat ouderwetse, want dat is niet bedrukt met chemische inkt... Ik ben heel benieuwd of het gaat lukken...