zondag 20 januari 2013

M: appeltje uit de oven


Ik zag dat jij je goed had uitgeleefd afgelopen weekend met een goed gelukte dichte taart. Nou ik heb ook geexperimenteerd,  maar het liep minder goed af... de eerste keer...
Het recept kwam ik tegen en het leek  (en lijkt nog steeds) fantastisch. Een gevuld heel appeltje met vruchten en noten uit de oven. Of uit de kachel, of een barbeque of een kampuurtje. Maar omdat het te koud is voor een kampvuurtje of een barbeque en wij geen kachel hebben werd het de oven.

Het recept is als volgt:
4 grote appels (gala of granny smith)
2 eetl. rozijnen
2 eetl. walnoten
1/4 kop vruchten  (cranberries, bosbessen, abrikozen, net wat je lekker vindt, maar let op: de opening is niet heel groot en het zit zo vol!)
1/4 theel. kaneel,
1/8 theel. nootmuskaat
2 theel. citroesap (1 theel. voor de binnenkant van de ongevulde appels, 1 theel. door de mix van noten en vruchten)
1 eetl. boter (1/2 eetl. door de mix en 1/2 eetl op de bovenkant van de gevulde appel)Je legt de appel op een stuk aluminiumfolie, vult de appel , vouwt alles goed dicht en zet het in een oven op 180 graden. Volgens het recept voor 60 tot  90 minuten op bijna 180 graden (350 graden Fahrenheit), maar na 20 minuten was het bij mij al veel te ver... Daar ging het dus fout. Maar ik had dan ook een elstar-appel in huis..(??).

De geur was meteen toen het de oven inging al heerlijk, de smaak was ook goed, alleen hoe het er als een prutje uitkwam was vreselijk om te zien. Niks geen stevige appel met een heerlijke vulling, maar een soort appelmoes...


Nu had ik geen losse vruchten in huis, dus ik had alleen de rozijnen (studentenhaver)/notenvulling, maar dat paste al bijna niet en... ik had kennelijk het alu-folie bij 1 appel niet goed dichtgedaan. Alles van die appel lag in een plasje op de bodem van mijn oven. Heel plakkerig dus lang moeten laten weken om het weer schoon te krijgen.

Tijd voor een experiment dus!

links:elstar, midden: royal gala, rechts:granny smith
Nog 1 maal een elstar, had ik nog steeds in huis, maar nu korter in de oven en op 150 graden, en een royal gala en een granny smith, mogen wellicht wat langer in de oven... maar ga ik elke 5 minuten even testen. En nu een bakblik eronder zodat niet heel mijn oven onder zit als het fout gaat, al heb ik het alu-folie nu stevig dichtgevouwd en ga ik dus steeds kijken.


En het resultaat:
Elstar 20 minuten in een voorverwarmde oven van 150 graden, de royal gala en de granny smith 25 minuten ook op 150 graden.
Alle appels bleven heel en zacht meegevend zonder een prut te worden. Gelukt dus!
De vulling is los, dus bij het doorsnijden viel het meteen van zijn plaats...
En dan de smaak: de elstar is iets melig maar verder goed van smaak. De nr 1. De royal gala is wat frisser/zuurder en iets steviger en de granny smith vind ik  te zuur en niet echt lekkker.
Mijn jongste kreeg een bordje voorgezet en gaf het even later terug met de mededeling:"ik vind een appelflap toch lekkerder"


Tja, leuk idee, erg gezond want er zit geen suiker, honing of iets anders zoets in, heerlijk warm in koude dagen, het presenteert leuk, maar nee wij houden het dan toch op appelflappen of appeltaart.
en dan daar op varieren met noten en allerlei vruchten. Of... nog eens proberen maar dan met een vleugje honing??


1 opmerking:

cr-mics zei

Een appelflap of appeltaart zonder suiker vindt hij vast ook minder lekker, dus dat lijkt me geen eerlijke vergelijking, haha. Zou het toch nog eens proberen met wat zoets erbij, dan kom ik wel testen!