zaterdag 12 januari 2013

C: Pannenkoeken met patroontjes

De pannenkoeken bij ons thuis vroeger waren legendarisch. Mijn moeder maakte ze altijd vingerdik. Met zwaar volkorenmeel van de molen en belegd met uien, gesmolten kaas en sesamzaadjes. Of met spek en stroop. Je hoefde er maar één van te eten en je zat meteen vol. Heerlijk wintervoer! 
De flinterdunne, of zelfs gewone pannenkoeken zoals je bij vriendinnetjes wel eens at vond ik daarom altijd maar een beetje mwâh, geen écht eten. Meer een slap tussendoortje.
Stiekem vind ik dat nog steeds wel een beetje, maar inmiddels heb ik ook die tussendoortje wel weten te waarderen. Daarmee kun je namelijk dingen doen die je met dat zware volkorenmeel maar met moeite voor elkaar kreeg. Namelijk kunstzinnige pannenkoekjes maken. Het oog eet namelijk óók mee en soms wil je wel eens wat frivolers op je bord. Voor het toetje bijvoorbeeld, met een bolletje ijs.
Zeg nou zelf, dat ziet er toch prachtig uit!!Het is ook helemaal niet zo moeilijk. Met een mix pannenkoekmeel van de supermarkt, wat (soja)melk en eieren maak je een niet te dun beslag. Giet dat in een knijpflesje en beginnen maar!
Ik giet een patroontje in een warme pan terwijl het van het vuur af staat. (Let erop dat het tuutje niet de warme pan raakt, daar smelt het van.) Daarna terug op de pit en het vuur voor een minuutje hoger tot het loskomt en makkelijk gedraaid kan worden. Daarna nog een half minuutje op de andere kant en dat is het. Een anti-aanbaklaag is hier wel erg handig. En ook tussen de pannenkoeken door ga ik er steeds even met een ingeölied keukenpapiertje overheen. Maar meer is het ook niet. Heb het ondertussen zelfs kunnen filmen! (Al heb ik wel tussendoor de saaie bakstukken even overgeslagen, dat leek me wel duidelijk.)
Natuurlijk kun je ook andere figuurtjes maken. Niet alleen voor kinderen leuk hoor! Ook m'n man glunderde ervan. Speciaal voor hem had ik een salamander gemaakt maar die zag er een beetje platgereden uit. (Daar een klodder (rode) jam bij en het wordt wel erg luguber! haha..leuk voor halloween!) Onderstaande voorbeelden zijn wat kindvriendelijker.
Hopelijk krijgen jullie net zoveel zin om iets moois te maken als je krijgt om het op te eten!!
Ben benieuwd wat jullie ervan bakken!
Fijn weekend allemaal.

4 opmerkingen:

Lonneke zei

Erg eenvoudig en heel indrukwekkend. Zelf zou ik er niet opgekomen zijn. Kortom: leuk verzonnen!

Anoniem zei

hoi hoi!

erg leuk bedacht zeg! ik vroeg mij af of jullie nog meer filmpjes (vormpjes) hier van hebben...

ik vindt het een leuk idee voor een dessert in ons restaurant...


Alvast bedankt!

groet, maaike

cr-mics zei

Hallo Maaike,

De vormen verzin ik ter plekke uit de losse pols. Werk verder niet met een vooropgezet ontwerp ofzo.
Ik hou daarmee rekening dat het verder niet te complex (want dat duurt te lang) of te gedetailleerd (dat loopt vaak dicht) moet zijn. Verder als tip.. maak geen losse uitlopen maar zorg dat de vorm steun aan zichzelf heeft, en dus ondanks het open 'kantwerk' toch een soort gesloten vorm wordt.. dat scheelt enorm met het omdraaien in de pan tegen het afbreken.
En verder is het vooral doen en plezier hebben. Je hebt het al snel onder de knie hoor, en dan ga je er vanzelf mee spelen en komen de vormen vaak ook als vanzelfsprekend.
Succes!

Karien zei

Wat bijzonder! Ik heb op YouTube ook filmpjes gezien waarbij ze later alle open gedeeltes vulden, die werden dan tijdens het bakken minder bruin. Het wordt een hele pannekoek, maar dan met een tekening erin, ontzettend knap!