dinsdag 13 juni 2017

C: De grote groene schoonmaak, het voornemen.


De grote schoonmaak, wie doet dat nog? In mijn omgeving en vriendengroep ken ik er geen één. Eerlijk gezegd voel ik zelf nou ook niet bepaald aandrang als het om intensief huishouden gaat. Mijn huis is over het algemeen een gezellig rommeltje. Ik wijt dat aan creatieve beroepsdeformatie. Overal liggen wel gestarte projectjes, halve plannen of een wisselend scala aan rondslingerend gereedschap. Niet dat het er een halve werkplaats is, maar er is in ieder geval duidelijk te zien dat er gewerkt en geleefd wordt en dat ik niet stante pede in de paniekstand schiet als men er eens met modderpoten binnenloopt.

Dat mijn moeder vroeger een quote op de wc had hangen zal ook wel meegespeeld hebben. Daarop stond: "Het beleid in dit huis is gericht op de vrijheid en geestelijke ontplooiing van eenieder. Daartoe wordt er zo weinig mogelijk dom werk gedaan." Het was met de hand geschreven en strategisch opgehangen. Tot op de dag weet ik nog steeds niet of ze het destijds zelf verzonnen had of dat ze het uit het feministisch maandblad had opgedaan. Hoe dan ook, ik ken het nog steeds uit m'n hoofd dus op mij heeft het in ieder geval indruk gemaakt.

Dat huishouden dus, gaat bij mij over het algemeen naar tijd en inzicht. Dat kan enorm fluctueren. De schoonmaak van woonkamer, keuken en toilet hebben altijd eerste prioriteit maar daarna is het eigenlijk een kwestie van de geest krijgen..of houden. Dan schieten zaken wel eens over, wat best lang uit te houden is. Ik kan volmondig beamen dat ik NOOIT alles op orde heb, of zelfs niet in de buurt van op orde. Ik ben al blij als het hier en daar lokaal soort van op orde is. Hoewel het bekend is dat het menselijk wel mogelijk moet zijn, heb ik er volgens mij geen aanleg voor.

Toch wil ik dat wel eens testen, dacht ik de laatste tijd steeds vaker. Vooral de afgelopen maanden (lees: jaar) zijn zó druk geweest dat ik meer dan ooit leunde op het wel en wee van een automatisch lopend huishouden. Maar als je hoofd met andere zaken bezig is komen feilbare systemen ongenaakbaar aan het licht. Rommelhoekjes groeiden genadeloos, herstelwerk bleef liggen, looppaadjes werden smaller, spullen raakten kwijt, boodschappen werden vergeten...Kortom, het was een wonder dat alles buitenshuis zo georganiseerd liep maar binnenshuis werd het pijnlijk duidelijk dat er in de basis wel iets verbeterd mocht worden.

Hoe heerlijk zou het zijn als het allemaal wat makkelijker werd, in huis. Als schoonmaken een kwestie is van bijhouden in plaats van aanpoten. Dat boodschappen efficiënter worden gedaan, dat alle spullen een eigen plek hebben, dat de ruimte minder wordt ingenomen door onzin-dingen, dat de bezem door de administratie gaat, enz enz. Dat moet toch aan te leren zijn? Ik besloot dat dat mijn zomerproject van dit jaar ging worden. Ik ga het huis én mijn gedrag huishoudelijk in kaart en op orde brengen. Bam!

Mijn voorlopige eerste plan van aanpak is dat ik eerst in de modus moet komen en dat die modus vervolgens hopelijk naar inzichten en inspiratie gaat leiden. Aangezien we het hier hebben over zowel opruimen áls schoonmaken áls andere huishoudelijke taken die het leven in de toekomst moeten gaan versimpelen kun je volgens mij het beste beginnen met iets wat je een goed gevoel geeft. Iets makkelijks met een groots effect. En aangezien mijn huis nu visueel best wel een chaos is begin ik dat aanzetje op het gebied van de Poets. Met de bedoeling dat dat het beginnetje wordt van "De Grote Zomer Schoonmaak-Poets" welteverstaan, want we dromen groot! En schoonmaken leidt vast ook tot opruimen. Ik vind het een strak plan!

Het wordt uiteraard wel een Groene Grote Schoonmaak trouwens. Ik wil bewijzen dat je met eenvoudige milieuvriendelijke hulpmiddelen prima schoon kunt maken. Grootmoeders trucjes komen dan goed van pas! Soda, azijn, zuiveringszout... here we come!

Mijn stok achter de deur qua slagingskans is om het wereldkundig te maken. Hier en in de buurt zeg ik bij dezen: "Ik hou de komende tijd heel ouderwets de Grote Schoonmaak." Hoe meer mensen het weten hoe meer ik het gevoel krijg dat ik er ook aan moet voldoen. Tips, morele steun of bijval zijn uiteraard van harte welkom. Niet elk stapje ga ik delen op de blog want ik denk dat jullie daar gek van zouden worden, maar het een en ander zal ik wel uit de doeken doen. Uit de stofdoeken, haha.

Succes Chantal!

5 opmerkingen:

Anoniem zei

herken mijzelf hierin.
niet in huis daar regelt mijn vrouw het wel (soms tot ergernis omdat zij opgeruimd heeft en ik de dingen dan niet weer kan vinden)maar wel in de schuur, gereedschap heeft zijn plek maar die andere "rommel" tot ik geen plaats meer heb om te doen wat ik wil. dan gaat er een tornado door de schuur zodat ik weer ruimte krijg.
wens je dan ook veel succes.

groetjes lammert

Anoniem zei

trouwens,
de grote schoonmaak is van vroeger weg de manier om het hele huis weer fris te maken na de winter om het gebrek aan ventilatie tijdens de winter te compenseren met als gevolg dat alles muf en bedompt rook.
met de huidige inzichten ventileren we nu in de winter ook en is die grote schoonmaak dus niet meer nodig.

groetjes lammert

Truus zei

Spannend en succes!
Mijn huis is ook geen toonzaal--er wordt hier geleefd en dat vind ik belangrijker dan en net huis.
Vaste dagen nemen voor een schoonmaakklus helpt om regelmaat in het schoonmaken te krijgen bij mij.
Ben heel benieuwd hoe jij dat gaat doen.
groetjes,Truus uit Drenthe

cr-mics zei

Haha, @Lammert..ik vrees dat ventilatie niet de enige manier is om een grote schoonmaak te compenseren. Hoewel het ook te maken had met het stoken van de kolenkachel vroeger, daarvan kreeg alles gaandeweg een roetlaagje wat jaarlijks weggepoetst diende te worden.
Maar vroeger gingen er wel minder spullen in omloop in huis. Of hadden mensen sowieso minder spullen en wat ze hadden was degelijker. Wij hebben tegenwoordig veel te makkelijk allerlei troep in huis. Ook een reden voor grote schoonmaak.

@Truus,ik ben ook benieuwd. Er gaat hier ongetwijfeld ook een soort schoonmaakrooster komen. Ga ondertussen uitzoeken wat realistisch is.

Anoniem zei

@Chantal,
helemaal mee eens.
dankzij de moderne woningen en onze huidige stijl van leven is die ouderwetse grote schoonmaak na de winter niet meer noodzakelijk.
door onze huidige stijl van leven zijn we nu een nieuwe vorm van grote schoonmaak nodig.
namelijk het wegdoen van alle overbodige rommel wat we in de loop van het jaar of jaren verzamelen.

groetjes lammert