donderdag 15 juni 2017

C: Kleine wasjes, grote wasjes...

Dat het idee van een Grote Poets zich steeds meer aan me opdrong kreeg afgelopen weekend voor het eerst vaste vorm. Er was prachtig weer voorspeld hier in het zuiden van het land. Temperaturen tegen de 30 graden zelfs. Het leek me ideaal om een "Groot Was Weekend" te plannen. En dan niet de gewone was zoals kleren en handdoeken, want wat voor statement maak je daar nu mee in het kader van de-officiële-start-van-De-Grote-Zomer-Poets? Nee, het moest wel iets exclusiefs zijn.
Ik begon maar eens met het wassen van de stoffen bekleding van de bank.
Dat is overigens niet geheel uitzonderlijk want dat gebeurt hier sowieso al jaarlijks in de zomer (en soms ook incidenteel als we iets gemorst hebben.) Maar toch, nog steeds een grote klus.

Nu wassen we hier normaal gesproken met m'n eigengemaakte wasmiddel. Maar die was al een tijdje op en met al die drukte was het maken van een nieuwe portie er steeds bij ingeschoten. De laatste tijd wassen we dus gewoon met een ecologisch waspoeder uit de supermarkt. Maar voor vandaag pakte ik de wasnoten er eens bij. Kennen jullie die? Groener kun je de was volgens mij niet doen want ze zijn helemaal plantaardig.

Je doet 4 hele (of 8 halve) noten in het meegeleverde waszakje en doet dat bij de was in de trommel. Dat zakje is dan 3 keer te gebruiken voor je de inhoud weer moet vervangen met nieuwe wasnoten. De oude kunnen gewoon op de composthoop. Magisch toch?
Als je nou ook nog eens het ecologisch wasprogramma kiest op je wasmachine dan scheelt dat ook een stuk. Het programma doet er langer over maar is wel energiezuiniger omdat er tussendoor veel weektijd zit waarin de machine feitelijk een poosje niets doet maar het wasmiddel de tijd krijgt om z'n werk goed te doen.

Oók een stuk groener: De was lekker laten drogen aan de buitenlucht. Ik héb niet eens een wasdroger trouwens, dat vind ik persoonlijk zo'n overbodig apparaat. Op zolder hangen wat lijntjes als het buiten te nat is. Gaat ook prima.

Ondertussen werd de bank van alle kanten goed afgezogen. Geen geld gevonden helaas, wel veel zand van de hondenpootjes. En misschien wel de zwaarste klus; het uitkloppen van alle kussens met een heuse mattenklopper.
Eenmaal aan de zuig herinnerde ik me trouwens dat je een schoonmaak officieel beter van boven naar beneden kunt doen, dus ik keek eens kritisch naar het plafond en de muren. Jeetje nou, als je erop let dan zie je inderdaad allerlei kleine stofdraadjes en spinnen-rag hangen. Haast onzichtbaar, maar toch. Nu ben ik geen arachnofoob zoals Mirjam, dus normaal kan ik prima en ongestoord leven met zulk soort ragfijne draadjes boven m'n hoofd, maar de Grote-Poets-Mentaliteit raakte steeds meer doordrongen. Nu we tóch bezig zijn doe ik het ook goed óók! Weg met die stofdraadjes. Spinnetjes werden netjes levend buiten gezet. Die beestjes opzuigen, dat dóe je toch niet?
Eenmaal op de stoel en alles bezien van een hoger perspectief kwam er weer een volgende openbaring tegemoet. Die plafondlampen, wat zijn die eigenlijk viezig, daar zie je normaal gesproken van onderen niets van. Dus hup, die werden er ook maar afgehaald en nat afgedaan.
Ik kan je zeggen, als je op die manier naar je huis gaat kijken dan kun je echt de hele dag bezig blijven. De omvang van de Grote Poets begint daarbij ook langzaam door te dringen. OMG, wat heb ik me nu weer voor project op de hals gehaald?


's Avonds werd ook alvast één van de twee boosdoeners wat betreft de zandpootjes onder handen genomen. Sorry Raafje, maar ik ga je even knippen, die lange vacht is ook veel te warm toch. Zo lekker kort en frisgewassen is ze nu weer dat ze meteen mocht plaatsnemen op de schone bank, ze was het kleine wasje ter afsluiting van de eerste dag. Ik was dóódmoe!


Desalniettemin vol goede moed begonnen aan de tweede dag van dit was-weekend. Nu de beurt aan de gordijnen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik ze in de 10 jaar dat ik hier nu woon nog nóóit gewassen heb. Geen idee of dat schandalig is of niet, maar vandaag kwam er dus verandering in. Nu heb ik niet heel veel gordijnen dus dat was wel te doen, leek me. Maar dan vond ik dat ik maar meteen de ramen moest wassen óók. Liefst álle ramen van het huis meteen maar.

Terwijl de machine stond te draaien begon ik eerst met een ander irritatiepunt rondom het raam. Het verven van een afgestoten hoekje muur waar ik me haast elke dag aan erger als ik de gordijn open of dicht trek. (Ik had warempel nog een restje daarvan in huis, ook al 10 jaar oud.)  Deze kleine details geven me straks het langst voldoening, denk ik hoopvol.
Maar ook nu gebeurde hetzelfde als gisteren. Met m'n neus zo dicht op het één, viel m'n blik meteen op iets anders. Die ventilatieroosters daar lijken wel verstopt zeg. Wat een smerigheid zit daarop.

Ook nog nooit onder handen genomen, nee. Het is gewoonweg nooit bij me opgekomen zelfs. Tandenborsteltje en wat zuiveringszout en het verschil werd al snel duidelijk. Gadverdamme. Dit is wel het systeem dat de frisse lucht in de woonkamer verzorgt. Lekker fris allemaal. Met schrik richting overkant van de woonkamer. Uiteraard hetzelfde verhaal, en het roostertje in de keuken ook al! Oeps.

Nog iets, dat plastic gordijnrails waar wijlen mijn schoonvader (de oorspronkelijke en eerste bewoner van dit huis) z'n vitrage aan had hangen, is die ook niet een beetje gelig? Ik huiverde bij het idee dat dit misschien zijn rookaanslag nog was die al langer dan 10 jaar lekker is blijven plakken. Dat me dat nooit eerder is opgevallen! Ook hier een tandenborsteltje en wat zuiveringszout om het schoon te borstelen, daarna een sopje van groene zeep erover en het was weer wit. Niemand die het opvalt maar als je het weet dan voelt het toch een stuk fijner.

De ramen wassen werd het volgende punt op de agenda, nadat ik weer een nieuwe lading gordijnen in de wasmachine had gestopt en tussendoor een zwemwandeling met de hondjes had gehouden.
Ik vind dat niet eens de ergste klus. Het maakt alles zoveel lichter in huis, maar mijn beleid beperkt zich voornamelijk tot het woonkamerraam aan de voorkant. Die doe ik standaard zo eens in de anderhalve maand. Omdat die van de straatkant te zien is en de hondjes daar vaak hun natte neuzen op drukken. Het raam aan de achterkant doe ik al 2x minder want daar hangt een afdak boven en is daardoor minder snel vies. De ramen bóven kan ik makkelijk een jaar of langer ongemoeid laten, wie valt dát nou op?

Ik was de ramen met alleen water. Niks geen spul erin. Wel een microvezeldoekje om de ramen goed mee te kunnen boenen. Vliegenpoepjes zijn het vervelendste, die vallen niet altijd op tot je ze als streepjes uittrekt waardoor je weer opnieuw kunt gaan boenen. dus meestal boen ik standaard 2 keer, klinkt veel maar is eigenlijk zo gedaan. Verder heb ik een lekkere zware koperen trekker. Die ligt heerlijk in de hand. En mijn truc is om daarna het raam over te gaan met een prop oude krant. Werkt als een tierelier tegen strepen en voelt heerlijk basic. Het oude water kan overigens na afkoelen meteen bij de plantjes. Zonder spul erin kan dat geen enkel kwaad. Alle kozijnen werden afgedaan met een sopje groene zeep en alle onzinspullen van de vensterbank opgeruimd.
(een vriendin vertelde me dat zij altijd alleen een gesneden ui in het waswater voor de ramen deed, tegen strepen. Ik vind het een beetje zonde van de ui, maar als je geen kranten in huis hebt kan dat ook een alternatief zijn ipv...weetikveel wat je gebruikt.)


Afgezien van de woonkamer ben ik boven niet verder dan het slaapkamerraam gekomen. Toen vond ik het wel weer welletjes eigenlijk. Bovendien moesten ook alle gordijnhaakjes weer in de gordijnen gefriemeld worden, en opgehangen.

En deed ik toch maar liever ook de hondendekentjes in de was, en klopte alle bedjes uit. Waarna tenslotte ook zandpoot nr. 2 aan de schaar moest geloven. Geen vóór-foto gemaakt, wel een heel zielig kijkende na-foto. Sorry Doka, maar wat ben je weer mooi nu!

Moe maar voldaan in bed. Al was het de volgende dag weer gewoon maandag en lagen er een paar drukke werkdagen op me te wachten. Het begin is in ieder geval gemaakt! De Grote Schoonmaak officieel begonnen.
Ik ben benieuwd, hoe vaak wassen jullie de ramen? En wat voor middelen gebruik je daarvoor?
En zijn er meer die in geen 10 jaar de gordijnen in de was hebben gedaan?

2 opmerkingen:

Hetty zei

Wel de gordijnen gewassen en die zijn meteen 15 cm gekrompen! Dan alle zomen uitgekegd en opnieuw gezoomd. Man wat een Werk! Ik ga liever iets anders doen in de zomer. Dit soort klussen zijn wat mij betreft meer iets voor januari! Groetjes Hetty

cr-mics zei

Hallo Hetty,

Die krimp is wat me jaren heeft weerhouden, leek me ook zo'n gedoe. Maar nu het eenmaal zover was bleken m'n gordijnen helemaal niet te krimpen. Strijken was ook niet nodig. Dus dat was een grote meevaller. Ik heb wel gehoord dat áls gordijnen krimpen, ze het alleen de eerste keer doen 😉
Groetjes Chantal