zaterdag 22 december 2012

C: Maak je eigen "sneeuwbol"

Je kent ze wel, van die bollen die je moet schudden om een mooi mini-sneeuwstormpje te krijgen. Als ik die in de winkel zie staan kan ik het niet laten om ze even op te pakken en flink op en neer te bewegen. Vaak zijn ze té kitcherig om ook echt te willen hebben, maar het hoort wel een beetje bij kerst, vind je niet? Gelukkig kun je ze ook zelf maken, naar eigen smaak, en dat is helemaal niet zo moeilijk. 
Je hebt nodig:

  • Schoon glazen jampotje met metalen deksel
  • Een beeldje wat erin past. Kan van keramiek, glas of plastic zijn.
  • Glycerine (apotheek of drogist)
  • Verschillende glitters (hobbywinkel of Action)
  • Goede lijm (ik gebruik altijd 2-componentenlijm van bison)
  • Schuurpapiertje
  • Gekookt water.

Begin met het opschuren van de binnenkant van het dekseltje, zodanig dat je het metaal opruwt. Lijm het beeldje vast en laat het goed drogen. (Bij deze lijm minstens een etmaal.) Let ook op hoe je het beeldje op het dekseltje lijmt, het potje moet er nog wel overheen passen.
Alle glazen potjes hebben een deelnaad over het glas lopen, een soort tekenend streepje aan beide zijden van het glas. Het is zonde als zo'n deelnaad net in het gezichtsveld van je beeldje komt, dus markeer hoe je deksel op het potje wordt gedraaid en zorg dat de voorkant van je beeldje net tussen die twee deelnaden in zit.
Een verhoginkje van je beeldje is ook vaak mooier. Vlak bij de deksel is het glas namelijk niet recht vanwege de draaischroef en dat vertekent het beeld. Het beste is het als jet beeldje zelf zoveel mogelijk achter recht glas zit, maar lukt dat niet dan is dat natuurlijk geen ramp.
Vul nu je potje helemaal tot de bovenrand met gekookt (en nog steeds warm/heet) water. Water wat gekookt heeft zorgt voor veel minder luchtbelletjes later. En als het water nog steeds warm/heet is als je potje later dichtgedraaid wordt dan blijft de deksel steviger dicht zitten omdat het enigszins onder vacuüm komt te staan.
Draai je deksel (met vastgelijmd beeldje) nu een keertje op het potje. Het water zal overlopen vanwege de massa van het beeldje. Uiteindelijk willen we straks zo min mogelijk luchtbellen in het potje hebben, dus precies genoeg (of iets teveel) water. Door nu al een gedeelte van het water weg te laten lopen gebeurt het straks niet al te erg met het water waar de glitters al inzitten (en dus het merendeel van de glitters zou overlopen.)
Door de warmte van het water is het wel belangrijk dat je lijm goed uitgehard is, anders laat het beeldje waarschijnlijk los van het dekseltje.
Naast het water wat is overgelopen door het beeldje er een keer op te schroeven, haal je óók 2 eetlepels water eruit. Dit wordt meteen weer aangevuld met 2 eetlepels glycerine. Glycerine zorgt ervoor dat de glitters straks wat langzamer naar beneden zullen dwarrelen. Doe je er geen glycerine bij dan zakken de glitters wel erg snel. Lang niet zo leuk.
Sommige recepten geven ook babyolie aan om erin te doen, maar dat maakt je water veel troebeler. Glycerine werkt het fijnst.
Voeg vervolgens ongeveer een theelepel aan glitterkleuren naar keuze toe. Grote of kleine glitters, of allebei. En roer het geheel goed door.
Tot slot gaat de deksel er weer op (denk aan de deelnaadjes) en draai het zo stevig mogelijk aan. Klaar is Kees. Je eigen sneeuwbol!

Hier zie je een link naar sneeuwbollen, gemaakt tijdens m'n kinderkleicursussen van vorig jaar. Was een grote hit!
Veel succes en mooie kerstdagen gewenst!

9 opmerkingen:

Anoniem zei

beste de meeste glitter blijven bovenaan drijven , dwarrelen niet mooi naar beneden, zelfs met glycerine
kan jij een tipgeven aub om dit heuvel op te lossen

cr-mics zei

Ik heb dit probleem ook een keer gehad. Het ging toen om een soort glittersliertjes van plastic folie én van ronde bolletjes die van een soort piepschuim bleken te zijn. Die bleven drijven op water. Je hebt dus glitters nodig die een hoger soortelijk gewicht hebben dan water. De glycerine zorgt er alleen maar voor dat ze langzamer omlaag zinken, maar dan moeten ze van zichzelf dus wel al wíllen zinken. De meeste glitters doen dat wel dus ik denk dat je net een soort te pakken hebt dat te licht is.
Succes!

Harry zei

Hoi, waar kan ik het beste de glitters halen en het goedkoopst natuurlijk. :) Leuke site!

cr-mics zei

Hallo Ron M.
Het makkelijkst en goedkoopst zijn ze waarschijnlijk bij de Action. De rode glitters geven wel een beetje af in het water, waardoor het verkleurt. Veel succes.
groetjes Chantal

Barbara zei

Hoi Chantal,
Wat een leuke blog! Ik wil graag weten of je ook een stappenplan hebt voor de kleifiguren die je met de kinderen hebt gemaakt. In elk geval: welke kleisoort heb je toen gebruikt?
Vriendelijke groet, Barbara

cr-mics zei

Hallo Barbara,

Niet echt een specifiek stappenplan voor deze les, feitelijk was de hele cursus van 25 lessen een groot stappenplan van makkelijk naar steeds moeilijkere opdrachten. Dit was een tussendoortje. Het voordeel is dat de figuurtjes vanwege hun geringe omvang gewoon massief kunnen worden gemaakt. Tijdens het maken hielden we de jampotjes erbij zodat ze niet per ongeluk te groot werden waardoor ze niet meer door de opening pasten. In m'n cursussen werk ik met steengoed klei -en glazuur, dus hoog gebakken. Maar het kan ook gewoon met aardewerk hoor.
Groetjes Chantal

Dany Schepers zei

Ik heb ook het probleem dat de glitters gaan boven drijven na het schudden, ik heb zowel met kleine als met grote glitters geprobeerd en komen beide uit de Action. Zou het misschien iets met de hoeveelheid glycerine te maken kunnen hebben?

Unknown zei

Ik heb er van de action 2 verschillende gekocht maar ofwel worden het dikke proppen ofwel blijven ze allemaal drijven
Doe ik dan iets verkeerd?

Unknown zei

Dat probleem heb ik ook zelfs als het alleen water is
Hoe los ik dit op?