dinsdag 18 december 2012

C: Chocolademelk met lavendel

Ik was eens, tijdens een koude regenachtige februarimaand, in Spanje op vakantie. Om een beetje warm te blijven daar doken we geregeld een barretje in, want Spanje is opvallend onverwarmd als de zon niet schijnt. Steevast bestelde ik een warme chocolademelk en steevast kreeg ik het antwoord dat ze dat helaas niet hadden, alleen de oplosvariant. Kijk, Spanjaarden weten namelijk hoe een échte warme chocolademelk hoort te zijn. (gemaakt van gesmolten chocolade in romige melk), al het andere is niet goed genoeg om de naam te dragen. Kunnen we in Nederland nog wat van leren want hier gaat een slap aftreksel al voor chocolademelk door, en zonder dat ze het doorhebben waarschijnlijk.
Ook nu zijn de dagen weer regenachtig en koud. Het is zo grijs buiten dat ik besloot om weer eens de extra moeite te nemen om voor mezelf een officieel kopje warme chocolademelk te maken. Met een romige toef slagroom op de kop toe. Soms moet je jezelf verwennen. En om het nét even wat specialer en verfijnder te maken dit keer met een lichte lavendelsmaak. Dat lijkt helemaal niet zo lekker, maar het tegendeel is waar!
 Je hebt nodig:
-250 ml. (biologische) (volle) melk
-60 gr.bittere chocola (>70%)
 óf: 45 gr. bitter en 15 gr. melkchocolade(= iets romiger)
-Theelepel gedroogde lavendelbloesem.
-snufje zout
-Vanillepeul (of vanille-extract)
-1 theelepel suiker
-200 ml. slagroom om op te kloppen
-cacaopoeder voor garnering
Begin met het opwarmen van de melk en de lavendelbloesem in een pannetje op een laag vuur. Breng het al roerend nét aan de kook en zet het dan van de pit af om het 5 minuten te laten trekken.
Maak intussen de slagroom door 1/4 deel van een vanillepeul in de lengte in te snijden en de zaadjes eruit te raspen. De zaadjes samen met een theelepel suiker in de slagroom doen en opkloppen tot lobbige room.
Als de melk 5 minuten getrokken heeft, zeef je de lavendelbloesem eruit en zet je de melk terug op een laag vuur. Voeg de chocolade in stukjes toe en laat het onder regelmatig roeren oplossen. Desnoods kun je de melk nog wat opkloppen. Een snufje zout erbij haalt de smaak van de chocolade nóg meer op.
En dan is het tijd om te genieten. Giet de chocolade in een kopje, een toef slagroom erop en eventueel wat cacaopoeder erover ter garnering. Je weet niet wat je proeft! Zo rijk van smaak!
Een kop zoals hier afgebeeld is eigenlijk teveel, tenzij je een echte chocoholic bent. Het is zo rijk dat het ook snel vult. Uit een hoeveelheid van 250 ml. melk kun je beter twee of zelfs drie kleinere kopjes halen. Mooi geserveerd in een kleiner theekopje, koekje erbij, pink omhoog, en weg zijn die sombere regenwolken.
Probeer zelf maar!

Geen opmerkingen: