woensdag 9 april 2014

C: Fris kippenhok

Dit blogverhaaltje zat al een tijdje in de planning. Een hygiënisch hok is namelijk best wel van belang, niet alleen voor de kippen uiteraard, maar ook voor jezelf en de buurt, qua geuroverlast. Er zijn een paar dingen die ik dagelijks, wekelijks en maandelijks doe. En dan is er nog de grote schoonmaak 2x per jaar.
Vanwege de grote schoonmaak wachtte ik op de eerste echt warme dagen, zodat het hok goed zou kunnen drogen in de zon. Dan kon ik ook meteen in één klap alle schoonmaakwerkzaamheden tegelijk laten zien. Wel zo handig.
Nou.. die warme dagen hebben we gekregen. Dus die grote schoonmaak is gekomen. Het voelde ook wel een beetje symbolisch, zo kort na de dood van Ollie. Niet dat ik haar herinnering weg wilde poetsen trouwens, maar het is toch een nieuwe fase.. Een schoon hok met twee frisse kippen en een zomer voor de boeg.

Dagelijkse klusjes:


Iedere dag, nadat ik de honden heb uitgelaten, maak ik trouw het kippenhok schoon. Dat wil zeggen, ik haal de drolletjes weg die ze die nacht hebben achtergelaten. Een mestplank onder de zitstok waar ze 's nachts op slapen is heel handig want die vangt alle drolletjes op. Tenminste, als ze in mijn geval niet achterstevoren op de stok gaan zitten, want dan kunnen ze er ook nét langs vallen, op de grond.

Dat is de reden waarom ik zand als grondbedekking in het hok heb gekozen. Met een schepje vis je dan heel snel de drolletjes op, en hoe sneller je kunt schoonmaken hoe minder vervelend het is om te doen, élke dag!
Nu is er wel een beetje controverse over zand als bodembedekking, want hoewel het erg makkelijk en hygiënisch werkt, heeft het ook de neiging om te stoffen. En die stofwolken zijn niet zo fijn voor je longen, al helemaal niet voor de kwetsbare longen van een kip. Zaagsel lijkt om die reden een betere optie. Maar ik vind het reuze meevallen eigenlijk, met dat stoffen. Als ik 's ochtends de drolletjes aan het scheppen ben zijn de kippen al lang in de ren aan het scharrelen dus die maken er niets van mee. En als ze zelf in het hok lopen (om naar het legnest te gaan of 's avonds op stok) dan lopen ze zo bedachtzaam en rustig dat het letterlijk geen stof doet opwaaien. Voor mij valt het stof-nadeel daarom in het niet ten opzichte van alle voordelen.

Het is ook erg handig als je de mestplank en de zitstok kunt weghalen om schoon te maken. De mestplank kiep ik met de drolletjes om boven de composthoop en spoel het daarna af met water. Ook de zitstok maak ik meteen schoon met water, of die nu vies is of niet. Tot slot spuit ik er nog wat cirtusazijn overheen en laat dat aan de lucht opdrogen voor het weer terug gaat in het hok. Citrusazijn kun je trouwens makkelijk zelf maken door wat uitgeperste sinaasappelschillen een paar weken te laten rekken in azijn (liefst op een warme plek) en daarna te zeven en in een spuitflesje te doen. Liefst wel in glazen of plastic containers want metaal (bijvoorbeeld deksels) worden aangetast door de azijn.

Tot slot ververs ik het water en check ik of er nog genoeg voer is. En dat is het eigenlijk. Meestal is het een kwestie van een paar minuten, hooguit. Hoe sneller en makkelijker het gaat hoe beter vol te houden.

Wekelijkse klusjes:

Eigenlijk valt daar voor mij alleen het uitharken van de ren onder. Alle losse drolletjes die ze overdag laten vallen hark ik bij elkaar en kieper ik op de composthoop. Ook groenvoer wat niet opgegeten is neem ik dan mee. Tijdens hele warme periodes zal het waarschijnlijk wat vaker moeten. En als je veel kippen hebt óók. Maar in mijn geval, met drie...euh.. nu nog maar twee krielen op bijna 8 m2, is het in het voorjaar eens per week voldoende.

Maandelijkse klusjes:

Eens per maand maak ik het glas-in-lood raampje schoon en de loopplank (het laddertje). En schrob ik de etensbak eens heel goed schoon en laat het goed drogen.

De grote schoonmaak:

Twee keer per jaar moet het hok helemaal en grondig schoongemaakt worden. Liefst in het voor-en najaar op een warme dag.
Want hoe ze het precies doen weet ik niet, maar de wanden zitten bij mij vol met spetters. Vooral daar waar ze 's nachts slapen.

Ik denk doordat ze zich soms uitschudden, of zouden het poep -en snotspetters zijn? (Ieks.) Hoe dan ook, tijd voor een frisse start.

Allereerst gaat al het zand eruit. Dat bewaar ik want dat kan ik straks op de moestuin goed gebruiken in de kruidentuin, in de bak voor de rozemarijn en lavendel bijvoorbeeld, die houden van wat schrale grond.. Ik controleer meteen of alle naden en kieren nog steeds goed dicht gekit zitten.

Dan met een sopje en borstel alles afschrobben. Ook het plafond. Ik gebruik hier eco-allesreiniger voor. Groene zeep kan ook. Of een mengsel van water met azijn. Soms moet je het even in laten trekken en dan nóg een keer met de borstel erover.

Met een trekker haal ik al het meeste sop weg en vang dat op in een emmer.

Goed naspoelen met water.

En met een trekker alles zoveel mogelijk droog trekken. Dan duurt het niet zolang eer de zon en warme wind het weer helemaal droog hebben.

Op de plek waar m'n elektrische hokopener zit (werkend op batterijen) durfde ik natuurlijk niet vol met sop en waterstraal te werk te gaan. Daar ga ik er met een doekje langs om het daar goed schoon te krijgen.

Terwijl het hok alvast aan het drogen is en alle deuren en openingen wijd open staan voor de zon, kan ik mooi alvast de ren uitharken. Niet erg veel werk.

De bodem van het hok is van betonplex en dat droogt heel erg snel. Het nieuwe schone zand kan er dus alvast wel in. Brekerszand is meestal nog wat vochtig als het net uit het pak komt, beter is het om dat de dagen ervoor al in de zon gedroogd te hebben, maar omdat het die dag zo ontzettend warm was heb ik gedacht dat het ook wel in het hok zelf kon drogen. Dat lukte ook, al heb ik wel regelmatig met m'n handen het zand doorgemixt, zodat het wat sneller zou gaan. Ongeveer elk half uur. Duurde toch nog een paar uur voordat al het vocht weg was. (En een vochtig hok moet je te allen tijde proberen te voorkomen. Dat is zowat het slechtste voor een kip.)

En zo kwam ik bij het tweede punt van de schoonmaak. Grijze kip Fops en haar poepkontje. (Hier nog op de foto met Ollie.) Alhoewel ik al wel had gezien dat Fops al een tijdje met een vies gatje rondliep werd het op deze foto ook nog eens vereeuwigd. Aangezien ze met haar billen precies voor de lens ging staan. Ik weet niet waarom Fops dat heeft trouwens, zo'n poepspoor. Ze heeft niet echt diarree verder..misschien hurkt ze niet genoeg, haha..zou dat het zijn?

Voordat ik nou helemaal voor gek kippenvrouwtje wordt uitgemaakt.. Kippen kunnen écht in bad. En ze vinden het niet eens erg. Al moet je er uiteraard geen gewoonte van maken want echt natuurlijk is het niet. Dat snap ik heel goed. Fops is qua karakter een behoorlijke stresskip, maar in het warme water (even warm als een bad voor jezelf) liet ze zichzelf ontspannen. Oogjes gingen dicht en de pootjes zakten door. Het feit dat ze op bovenstaande foto zo alert kijkt is omdat ze schrok dat ik het fototoestel aanzette. In het water had ik alleen een klein schepje epsomzout gedaan, geen zeepstoffen. Hooguit een minuut of 5-10 in het water zodat alles een beetje los kon weken. En ja.. dan moet je inderdaad even voelen of het ook allemaal losgeweekt is, anders kun je het net zo goed niet doen. Het is verder ook geen kwestie van een kip onderdompelen of water erover gieten, dat spreekt voor zich, toch?

Daarna in een handdoek en rustig (op een lage stand) de boel een beetje droog föhnen. Ook dat vinden kippen over het algemeen best lekker. Het hangt er natuurlijk ook wel vanaf of je kip een beetje tam is, en of je zelf ontspannen bent. Maar Fops liet het zich allemaal welgevallen.

Kijk eens hoe keurig weer! (Volgens mij vindt Fops het zelf nogal een brutale foto!)

Het hok na een paar uur ook weer helemaal droog en schoon.

En alles weer terug op z'n plek.

Dan rest me nog een laatste tip. Dit gebruik ik eigenlijk al vanaf het begin en het bevalt me heel goed. De "kip-fris verstuiver". Niet bedoeld om rechtstreeks op de kip te verstuiven, maar daarentegen een paar pufjes in het hok na de schoonmaak, dan lopen de kippen trouwens vaak al buiten rond. Het is niets anders dan gedestilleerd water en een paar druppeltjes (hooguit 5) etherische oliën. Die kunnen verschillen per keer dat ik het maak. Meestal wel teatree erin, en iets fris zoals munt, anijs of eucalyptus. Of wat citroen en lavendel.  Het is vluchtig en blijft niet de hele dag hangen maar ik krijg het idee dat ik het hok elke dag schoon en fris achterlaat. Klaar voor de volgende nacht.

19 opmerkingen:

~° Sarah °~ zei

Zo'n mooi hok! En ik heb nog nooit geweten dat kippen zo konden knuffelen! :)

Anoniem zei

Op dit moment leg ik de laatste hand aan mijn kippenhok. Ik heb heel veel aan jouw tips en jouw blog is een echte inspiratiebron! Inmiddels kan ik al bijna niet meer wachten tot het echt gaat beginnen. Eerst nog even verder klussen :)

cr-mics zei

Hallo anoniem. O, ik weet er alles van.. van het timmeren en wachten tot het 'grote' moment. Ik wens je heel veel plezier met de nieuwe kippen straks, en voor nu nog veel succes met de laatste timmer-loodjes!

helen zei

Dit is nou een hok wat je grondig kan reinigen! En praktisch. Het hok wat ik heb is niet makkelijk schoon te maken, laat staan met een sopje. Ik ga kijken of ik wat van je ontwerp kan overnemen want mijn kipjes krijgen een nieuw hok. Denk dat ik alleen het legnest op de plek van het raam moet zetten.

cr-mics zei

Hallo Helen,

Zeker weten, het scheelt zoveel als het kippenhok een beetje praktisch is. En deze heb ik speciaal ontworpen zodat het perfect in m'n tuin past.
(Zie ook: http://huis-tuin-en-keuken.blogspot.nl/2013/08/c-kippenhok.html. Daar beschrijf ik het maakproces van het hok.)
Dus als je er iets aan hebt als uitgangspunt voor jouw hok dan vind ik dat alleen maar geweldig om te horen.

glazenwasserij den haag zei

netjes gedaan, als ik op werk een peukie doe buiten kan ik de tuin in kijken van de andere bewoners maar wat me opvalt is dat er een kippenhok is maar die ziet er zo verwaarloost uit en die kip ziet er wel redelijk uit of ja het ziet er zo uit omdat ik zo ver weg sta vindt het zo zielig soms. Maar goed dat jij wel er wat aan doet !!

Linda Veen zei

Beste Chantal,

Ik woon met met mn man en 2 kinderen in Zweden (Björkfors). Wij hebben afgelopen zaterdag een moederkip met 5 kuikentjes opgehaald.Ons eerste kippenavontuur en dus ben ik op zoek naar informatie over oa schoonmaken. Bedankt voor je uitgebreide beschrijving van de schoonmaak.

Anoniem zei

Hoi Chantal,

Ik heb een vraag over jouw kippenhok. Waar heb jij de automatische hokopener van gemaakt? Het ziet er prachtig uit en omdat wij ook kippen hebben lijkt me dat superhandig! Door de weeks zijn we vroeg genoeg op om het hok te openen, maar voor in het weekend zou het best fijn zijn als we niet voor dag en dauw eruit hoefden om de kippen uit het hok te laten!

groetjes, Marjolein (van de sokkenbrei club!)

cr-mics zei

Hallo Marjolein,

Bedoel je her deurtje? Dat is een kunststof snijplankje van de Action. Het mechaniek komt via http://shop.dierenspecialist.nl/hokopener-sluiter-batterij-p-444.html Maar dan met een aparte lichtsensor erbij (ook daar te koop) zodat het apparaat zelf binnenin het hok kan hangen. Je hebt ze ook op stroom ipv batterijen.
Handig hoor! Veel succes
Groetjes Chantal

Anoniem zei

Dank je wel!!

gr. Marjolein

Anoniem zei

Hallo,
Wat een leuke en inspirerende verhalen!
Ik wil ook kippen gaan houden en heb nu n hok via marktplaats gekocht.
Flink geboend met ecover en ga m nog schilderen.
Even n vraag nav jouw schoonmaakritueel. Maak jij t hok nooit schoon met halamid oid?
Lees overal over bloedsuiker en schimmels.. Ben benieuwd hoe jij dit ziet?
Bedankt. Groet jose

Sandra zei

Hoi,sinds een week heb ik 3 zijdehoentjes, en ik heb met veel plezier jou blog gelezen, maar ik heb een vraag over het gebruik van het brekerzand. Het lijkt mij erg handig om ook brekerzand te gaan gebruiken, maar het absorbeert toch eigenlijk niet. Of droogt het zo snel dat bij wat nattere poepjes en bij het morsen van water toch droog blijft? Hoe houdt jij het hok droog? En gebruik je het zand dat er in ligt echt een half jaar? Bij voorbaad dank voor je antwoord. Groetjes Sandra

cr-mics zei

Hallo Jose,
Ik gebruik inderdaad geen agressieve desinfectiemiddelen zoals halamid. Wel biologische zeep, azijn en etherische oliën. En ik lucht het hok dagelijks. Mocht er ooit een besmettelijke ziekte uitbreken dan denk ik er misschien anders over maar zo met de gewone dagelijkse gang van zaken kan ik met de natuurlijke middelen prima uit de voeten. Het hok is schoon en fris. Het hoeft niet ook nog steriel te zijn, dat is mijns inziens niet gezond.
Groetjes Chantal

cr-mics zei

Hallo Sandra,
Brekerszand absorbeert inderdaad niet. Poepjes worden bij mij trouwens voornamelijk opgevangen door de mestplank. (Superhandig en zeer de moeite waard) Alles wat er onverhoopt toch langs valt schep ik 's ochtends met een kattenbakschepje op. Bij hele natte poepjes ziet dat eruit als een klontje zand maar overwegend zijn het droge drolletjes die heel makkelijk weg te scheppen zijn.
Als er wat water uit het drinkbakje is gemorst veeg ik dat uit door de rest van het droge zand, dan droogt het geheel heel snel. Zelf heb ik het drinkbakje wat hoger staan op een paar stenen, dan stoten ze het ook niet makkelijk om.
Al met al is het nog geen minuut werk per dag om alles schoon te maken. Ik vind het echt ideaal.
Zolang het hok verder niet inregent blijft het zand dus gewoon droog. De kippetjes zitten er verder ook vooral 's nachts in dus er wordt niet erg veel op gelopen.
Ik vervang het 2x per jaar op een warme, liefst hete dag. Of ik laat het nieuwe zand de dagen ervoor al onder een afdak wat drogen. Vers uit het pak is het namelijk vaak wat vochtig en dat wil ik droog hebben voor de kippen ermee de nacht ingaan.

Groetjes Chantal

Sandra zei

Dankjewel voor je reactie. Ik ga het ook proberen met brekerzand en een kattenbakschep. Overdag lopen de zijdehoentjes in de ren en ook een paar uur los in de tuin. Dan kan het zand in het hok goed drogen. Ik heb veel inspiratie opgedaan op je blog. Groetjes sandra

Anoniem zei

Hoi, leuk om te lezen! Heb zelf ook een tip en dat is je kippenhok aan de binnenkant verven met 'hokverf'. Kun je kopen in winkels die ook een afdeling voor duiven hebben en kost heel weinig. Hokverf is kalk met een antibacterieel middel waar alle nare beestjes een hekel aan hebben en is volkomen veilig voor je kippen. Wordt door duivenmelkers gebruikt.
Werkt trouwens ook prima om van spinnen enzo af te komen in je schuurtje 😊 En bovendien ruikt het nog lekker ook!

Anoniem zei

Leuk verhaal om te lezen, en inderdaad ook kippen kunnen best wel knuffeldiertjes zijn!

Anoniem zei

Mijn zus heeft ook kippen thuis en zal haar deze blog is laten lezen, want er staan wel handig tips op. Zelf gaat zij met de
stofzuiger altijd even langst alle randjes. Ze heeft dan een borstel stuk erop en die gebruikt ze alleen voor het kippenhok. Er ligt namelijk altijd veel stof in een kippenhok.

Unknown zei

Heb je wel eens aan effectieve micro-organisme (EM) gedacht? Ik gebruik dat dagelijks om het kippenhok te verfrissen. Geen nare lucht in het kippenhok meer, maar dagelijks een verfrissende geur. Even spuiten en klaar. Ook kun je een beetje EM in het water van de kippen doen. Dat is heel gezond voor hen en een beetje over de veren spuiten werkt ook.