maandag 17 juni 2013

C: Monty Don, video's

Als je bekend bent met BBC-programma Gardeners' World, dan ken je ook Monty Don, één van de presentatoren die al jaaaren aan dat programma verbonden is. Wat ik nog níet wist was dat hij in 1999 een serie had met de titel "Fork to Fork" (van riek tot vork) op de Britse tv. Een serie van 6 afleveringen over zijn ecologische moestuin door het jaar heen, mét recepten om te maken van de oogst. Kijk, dat is nog eens een leuke ontdekking om toevallig tegenaan te surfen. (Met dank aan YouTube want in '99 was ik zelf nog druk bezig met afstuderen, had bovendien geen televisie én geen ontwikkelde moestuinaspiraties.)

Nog vers in m'n geheugen lag de serie van (mede-BBC-Gardeners' World-presentatrice) Alys Fowler. Haar serie van "The Edible Garden" uit 2010 (klik hier) lijkt er wel iets van weg te hebben, en had me al een behoorlijke boost inspiratie gegeven. Ik ging ik er dus eens lekker voor zitten.. Moeten jullie ook doen.
Wel een woord van waarschuwing vooraf, bij Monty geldt de overtreffende trap van groot, groter, grootst en veel, meer, meest. Alleen het formaat van zijn keuken is al ongeveer gelijk aan menig Nederlandse woonkamer, laat staan zijn achtertuin!! Oogst wordt daar met volle kruiwagens binnengereden. Dat geeft een ietwat vertekenend beeld van wat de gemiddelde moestuinder aan resultaat kan verwachten, maar afgezien daarvan...best genieten. Ik krijg in ieder geval meteen zin om óf naar de moestuin te gaan, óf in de keuken te gaan staan.

Veel plezier!
Hmmm. Iets lukt er niet bij het uploaden van deze aflevering van de serie.
 Voor deel 1 over aardappelen, wortelen, bieten en pastinaak: klik hier.Hmmm. Iets lukt er weer niet. Voor deel 4 van deze serie, over pompoenen en courgettes: klik hier.


Hmmm. Iets lukt er nog steeds niet qua uploaden. Voor deel 6 over appelen, pruimen en peren: klik hier.


Tot slot wil ik graag nóg een filmje van de Britse televisie delen. Niet van Monty Don, maar misschien wel iets grappiger gebracht. Het is 'n enkele aflevering van een reeks genaamd: "How to be a gardener." Deze specifieke aflevering gaat over 'the productive garden', oftewel, de moestuin... Het is een redelijke traditionele benadering maar evenzogoed leuk om naar te kijken. Laat dat maar aan de Britten over.. en aangezien het inmiddels regent buiten....


Geen opmerkingen: