zondag 1 juli 2012

C: Sint Jan

In het kleine dorp waar wij zijn geboren en getogen (zie ook het kopje "onze wortels") is Johannes de Doper de patroonheilige. Dat merk je bijvoorbeeld aan de benaming van een aantal straten en gebouwen (Basisschool St. Jan aan de St Jan baptistastraat of coöp St. Jan (het enige kruidenierswinkeltje in het dorp, niet veel groter dan een campingwinkel.)) maar het meest merk je dat op 24 juni. Want dan is het officieel St. Jansdag.
Op St. Jansdag is het traditie om een eigen St. Janstros te maken, een boeket geplukte bloemen/grassen/kruiden, die tijdens een openluchtviering bij het plaatselijke kapelletje (St. Janskapel) door de pastoor wordt gezegend. Deze viering wordt begeleidt door het schuttersgilde St. Jan, compleet met tamboers, vendeliers en paard, alles in traditioneel kostuum. Erg indrukwekkend.
De gezegende tros wordt vervolgens bij de eigen voordeur gehangen waar het kwade geesten en blikseminslag tegenhoudt. 
Al op de lagere school leerden wij over deze plaatselijke traditie (die al uit de 17e eeuw stamt), de samenstelling van de trossen en de geschiedenis van het kapelletje. En uiteraard hebben wij als kind de viering meerdere keren bijgewoond. Vaak zelfs met meerdere trossen, voor de buren die wat slechter ter been waren.

Nu woon ik niet meer in het dorp, dus ook de St. Jansviering schiet er wel eens bij in. Ook al had ik me dit jaar nog zo voorgenomen om weer te gaan (het lijstje met de benodigde planten had ik alweer opgezocht), toch schoot het er door drukte weer bij in. De viering was een week geleden en pas vandaag was ik weer eens in het dorp op bezoek. Kon het niet laten om even bij het kapelletje langs te gaan....
....en inderdaad, er hing een tros naast de deur. Al iets verdort in de afgelopen week.

 Ook bij meerdere boerderijen hingen trossen bij de deur.

Zelfs de molenbouwer had een St. Janstros in de kop van zijn molen hangen.... tegen de bliksem. 
Hij had 'm extra dik laten zegenen vertelde hij.....voor de zekerheid.

Vanzelfsprekend is St. Janskruid de allerbelangrijkste plant in de tros. Dus om een beetje in de geest van de viering te blijven ben ik daarmee aan de slag gegaan om St. Jansolie te kunnen maken. 's Ochtends al op pad om wat bloemen te verzamelen die uiteraard rond deze periode in bloei staan. (Hoewel dit kruid bijna overal langs snelwegen te vinden is heeft het me toch even gekost eer ik een plek bij mij in de buurt had gevonden waar minder vervuiling is.)
Mooi landelijk in een slootje bij een wei, maar 10 minuten fietsen van mijn huis vandaan!
En onder belangstelling van de eerste nieuwsgierige koe.

En een tweede.. en een derde... Uiteindelijk stonden er 17 vrolijk snuivende jongedames toe te kijken hoe ik de bloemetjes uit de plant plukte. (Er zijn ergere manieren om je ochtend door te komen!) Was heel gezellig!

Je krijgt er wel een beetje rode vingers van. (Volgens sommigen houdt dat symbolisch verband met het martelaarsbloed van Johannes de doper tijdens zijn onthoofding. De bloemetjes worden in wezen ook onthoofd...oei.)

Houd je het blad tegen het licht zie je allemaal kleine gaatjes, die zouden er door de duivel zelf zijn ingeprikt uit jaloezie voor de geneeskrachtige eigenschappen van de plant.
(St. Janskruid wordt ook wel "jaag den duivel" genoemd.)

Thuis heb ik de bloemhoofdjes in gesteriliseerde glazen potjes met olie gelegd om een aantal weken te trekken. Ik gebruikte biologische zonnebloemolie aangelengd met olijf -en amandelolie.Warm wegzetten en regelmatig schudden. (Omdat je hier met verse bloemen werkt ipv gedroogde, is het belangrijk dat ze helemaal onder de olie staan anders kunnen ze gaan schimmelen.) Al vrij snel verkleurt de olie naar een steeds rodere kleur. (Het linker potje is van vandaag, het rechterpotje van gisteren) Als je wil kun je de olie een aantal keer aanvullen met nieuw geplukte bloemen om het zo steeds geconcentreerder te maken. Na drie tot vier weken het geheel zeven en in schone potten koel en donker opslaan.
De St. Jansolie die zo ontstaat werkt tegen brandwonden, kneuzingen, gezwellen en verstuikingen. Altijd handig!

Maar natuurlijk heb ik ook een klein takje bij m'n voordeur gehangen, samen met notenblad en korenbloem. Dat is de St. Janstros in zijn meest minimale vorm. Je weet toch maar nooit, met al die zomerse onweersbuien! En dan volgend jaar weer  eens voor het officiële pakket!
(Mirjam, ga je dan mee?)P.S. update.. Bij m'n ouders is intussen de zolder opgeruimd. Allemaal hele oude schriften en tekeningen kwamen tevoorschijn. Daartussen ook mijn schriftje uit de 5e klas (groep 7) over de plaatselijke geschiedenis van het kapelletje én de opsomming van alle planten voor een officiële St. Janstros. Altijd handig om bij elkaar te hebben staan.
Ik weet nog wel dat het heel bijzonder was dat we met vulpen mochten schrijven.
Én dat ik werd uitgelachen om m'n hoofdletter W, want dat leken net billetjes!! Ah, de dingen die je soms onthoudt!! : )

2 opmerkingen:

Dineke zei

Leuk om dit bericht te lezen!
Ik heb pas Sint Jansbloemetjes op olie gezet en kreeg daar bovenaan ook inderdaad wat schimmel op. Ik had alles onder de olie gezet, maar kennelijk toch te weinig. Ik heb de lichte schimmel ruim weg geschept.
Kan ik de olie die nu klaar is, wel gebruiken? Is die nu ook bedorven? Of zal hij eerder bederven?
Hoe vol doe jij een pot? Ik merk dat er toch wel wat druk opgebouwd wordt in de pot, waardoor hij gaat lekken. Doe ik wat fout?

cr-mics zei

Hallo Dineke,
Excuses dat ik pas zo laat reageer. De vakantieperiode had 'm een beetje opgeslokt.
Eens kijken. Ik overgiet een pot zo vol mogelijk maar toch nog zo'n centimeter van de rand. Minder bloemen betekent een kleiner potje. En ik kantel 'm vaak, eigenlijk dagelijks wel een keertje. Schimmel heb ik hierbij nog nooit gehad. Zelf ben ik redelijk voorzichtig met schimmel, heb wel eens begrepen dat er dan meer sporen inzitten dan je met het oog ziet. Als het voor consumptie is gooi ik het resoluut weg. Voor andere gevallen ligt het eraan, soms kun je het ook nog even verhitten om zo de boel weer wat op te schonen, maar samen met de slechte gaan dan wellicht ook veel goede stoffen kapot. Het ligt aan het plantmateriaal of ik dat doe of niet. In het begin zo schoon mogelijk werken met gesteriliseerde glazen potjes en schone handen bespaart al veel ellende.
Groetjes Chantal