donderdag 15 mei 2014

C: Crafty Gardens 2014

Een tip. Speciaal voor de lezers die in de buurt van Eindhoven wonen en nog iets leuks zoeken voor op zondag 1 juni a.s.: de "Crafty Gardens"-markt. Een initiatief van tuincentrum Soontiëns.
Ik zeg dit natuurlijk niet zonder eigenbelang, want ik sta er zelf óók, met m'n eigen ambachtelijke plantaardige zepen. En ik hoop dat Mirjam ook nog komt om me eventjes te helpen. Ik ben namelijk "De Zeepmeermin"!

Hierboven een foto uit 2005. De allereerste zeepmarkt ooit, die ik deed. Mét Mirjam als hulp! (En ook nog wijlen m'n lieve hondje Tapas.) Het is een foto van een foto want het stamt nog uit het fossiele tijdperk zonder digitale camera's!

Het maken van de zepen is een hobby waar ik al jaren mee bezig ben. (Ik startte in 2004 om precies te zijn, dus 10 jaar, toch wel een jubileum eigenlijk!) En al is er een periode geweest dat ik dat heel fanatiek deed en op veel (natuur)markten stond, tegenwoordig doe ik het even iets rustiger aan. Een aantal van de wat leukere markten hier in de regio stopten ook gaandeweg en ik wilde er nou ook weer niet het hele land voor door gaan reizen want, nou ja, het is een hóbby, geen werk. De markt bij Soontiëns is er wel een die ik trouw ben blijven doen. Dit jaar al voor de zevende keer! Het is lekker dicht in de buurt natuurlijk, en een van de eigenaren is een hele goede vriend van ons. Dat scheelt ook. Maar ik vind het ook een leuk initiatief omdat het wat persoonlijker en kleinschaliger is. Een soort Feel-Good-Market in het klein.

2011: De zeep inmiddels in aparte kistjes. Staat wat netter.

De zeepkoorts trof me trouwens al eerder. Tijdens een vakantie naar Londen in 1998 bezocht ik een marktje waar de grove robuuste stukken zeep m'n aandacht trokken. Zo prachtig mooi, met kruiden en bloemen erin verwerkt en dan die geuren!! Niet synthetisch, maar puur en lekker.  Ik had er zelf nooit bij stilgestaan dat je zoiets überhaupt zelf zou kunnen maken, en voor iedereen die me een béétje kent... ik ben een verstokte zelf-maker. Dat zit in m'n genen, en ik heb het geluk dat ik redelijk handig en onverschrokken ben, dus vaak komt het er nog echt van ook!
Alleen, in een tijd dat internet nog niet in mijn dagelijkse wereld voorkwam, en ik zelfs nog geen computer had (kun je het je nog voorstellen!?) was de informatie over het zelf maken ook nog niet zo voorhanden. Ik had het wel een klein beetje uitgevogeld maar kwam tot de conclusie dat het toch iets te ingewikkeld was.

Tot 2004 dus. Wéér op vakantie, maar nu in een zeepwinkeltje in Turkije waar de pure olijfzepen op de schappen stonden. Blikseminslag. Het enige wat ik nog wilde was zeep leren maken en de rest van de zomervakantie heb ik me daar helemaal in ondergedompeld. Veel boeken bestellen en bestuderen, ingrediënten en leveranciers uitzoeken, recepten ontwikkelen en testen.
Wat ik namelijk wilde was een zeep leren maken die geen dierlijke vetten bevatte, alleen plantaardige vetten. En ook geen synthetische parfum of kleurstoffen, maar plantaardige. Dus zuivere etherische oliën voor de geur, en kleurstoffen zoals alkanetwortel, meekrapwortel, anattozaad, caledulabloemen etc. Zeep die van nature het voedzame glycerine bevat en daarom ook je huid niet uitdroogt. Zeep voor de extra gevoelige huid, scheerzeep, scrubzeep, shampoozeep, gezichtszeep, noem maar op! En dan de geurcombinaties nog! Je kunt er zoveel creativiteit in kwijt. En voordat ik er ook daadwerkelijk mee op de markt ging staan heb ik al m'n cursisten verschillende stukjes zeep meegegeven om uit te testen. Dat was een proef van ruim 90 verschillende mensen en huidtypen. Pas toen dat goede feedback kreeg ben ik ermee de boer op gegaan.

Inmiddels m'n eigen bescheiden klantenkring opgebouwd. (Opvallend veel mannen die voor mijn scheerzeep gaan omdat het de enige is die ze kunnen verdragen.) Maar ook de tuinzeep, rozenhoutzeep en lavendel(anijs)zeep zijn favoriet. Zelf hou ik van de patchoulizeep met lichte scrub en de zware 4-kruidenzeep. En soms heb ik iets gewoon niet op voorraad of weer iets nieuws. Elke keer is het een béétje anders.

Dus.. mócht je in de buurt of in de gelegenheid zijn.. en ik heb je een beetje lekker gemaakt.. kom dan zeker langs op zondag 1 juni. En anders misschien een andere keer!

Het officiële persbericht van Soontiëns:
CRAFTY GARDENS 2014
Handgemaakte en kunstzinnige creaties van eigen bodem!
Op zondag 1 juni a.s. vindt alweer voor de zevende keer de Crafty Gardens plaats op het buitenterrein van Tuincentrum Soontiëns aan de Urkhovenseweg in Eindhoven (Tongelre). De markt begint om 11 uur en duurt tot 17 uur. De toegang is gratis.
Dit jaar staat er weer een veertigtal kramen met deelnemers uit verschillende disciplines zoals kleurige interieurdecoraties, mooie tassen, mozaïek, werken met textiel, bijzondere sieraden, ambachtelijke plantaardige zeep, kruidenbereidingen, houtdraaiwerk en nog veel meer. Ook de imker zal dit jaar weer zijn producten aanbieden.
Er worden diverse workshops gegeven waaronder verschillende vilttechnieken, het maken van een kruidenamulet, collage maken, schilderen, mozaïek en stempelen.
Voor de kinderen zijn er ook leuke activiteiten. Zo is er een speurtocht op het terrein, kunnen zij zich mooi laten maken met (afwasbare) glittertattoos of een hip kapsel en zal er weer een speciale activiteit verzorgd worden door het tuincentrum. Ook kunnen zij deelnemen aan de workshops.
Wie even wil uitrusten kan terecht op het terras voor een lekker kopje koffie of thee, warme chocolademelk, een glaasje frisdrank en biologische lekkernijen.

Dit is slechts een greep uit het totale aanbod van de Crafty Gardens 2014, het wordt een gezellige en kleurrijke markt. Het tuincentrum is deze dag natuurlijk geopend. Zorg dat u er op 1 juni bij bent!

Laatste nieuws, 1 juni 2014:

Het spijt me heel erg voor iedereen die speciaal voor mij naar de markt is gekomen. Gisteren opeens ziek geworden. Ik stond al met een grieperig gevoel op maar hoopte dat dat in de loop van de dag wel zou wegtrekken. Maar daarentegen werd het alleen maar erger. In de namiddag kwam er een koortsig gevoel bij, en toen kon ik eigenlijk niet anders dan de markt afbellen. Baal er enorm van. 
Vanmorgen kreeg ik van de organisatie bovenstaande foto opgestuurd, van het briefje wat bij mijn kraam hangt. Bij de frisdrankkraam kunnen mensen hun e-mailadres achterlaten zodat ik ze later kan contacteren. Wat lief van ze dat ze het zo voor me oplossen.

Maar nu mijn bed weer in. Sorry!

4 opmerkingen:

Val zei

Hallo Chantal,
Wat een geweldige zeep maak je ! Ik heb vandaag een stukje zeep bij je gekocht waar 70% olijfolie in zit.(Crafty Gardens voor maar 3 euro !!) Betere zeep heb ik nog nergens gevonden ! Graag zou ik meer zeep van je willen proberen. Heb je ook een winkeltje aan huis ? Ik las dat je ook cursussen geeft in zeep maken. Heb je toevallig nog plaats in het najaar voor 2 personen ??
Met groet,
Val

cr-mics zei

Hallo Val,
Dankjewel voor het compliment. Het was ook weer een erg leuke dag daar op de markt. Ik heb geen winkeltje aan huis, maar als je meer zeep zou willen kopen dan kun je het me doorgeven en dan zorg ik ervoor dat je het bij Soontiëns kunt ophalen.
De cursisten waar ik over sprak in de tekst waren van mijn keramiekcursus. Ik geef geen les in zeepmaken. Sorry.

Unknown zei

Hoi :) Ik heb vorig jaar de scheerzeep bij je gekocht, mijn man is er lyrisch over. Maar helaas ging crafty gardens dit jaar niet door. Is het nog mogelijk deze te bestellen en bij Soontiëns op te halen? Groetjes Sanneke

cr-mics zei

Hallo Sanneke,

Sorry voor de latere reactie, ik was even met vakantie.
Ja, jammer hè, dat Crafty Gardens is gestopt.
Stuur maar even een mailtje naar (-even fonetisch geschreven vanwege spam- bontewol apenstaartje Outlook punt com) met het aantal, dan mail ik je terug over hoe verder.
Groetjes Chantal