zondag 28 oktober 2012

C: Douche-damper

Het leuke van internet is dat je vrij makkelijk kunt onderzoeken wat er in andere delen van de wereld allemaal gebeurt. Ik surf graag op het net. In plaats van televisie "kijk" ik liever internet en zap van de ene naar de andere site. En zo kom je dus vaak dingen tegen die je zelf niet kent maar wel zou willen leren kennen. Een van die dingen was voor mij, zoals ik maar even vrij heb vertaald, de "douche-damper". In Amerika een badproduct wat zoiets als "shower discs" heet. Kennelijk werd het gemaakt door Vicks maar is het inmiddels wegens gebrek aan belangstelling weer uit de handel gehaald. Een grote teleurstelling, zo blijkt, voor veel mensen met een soort van (chronische) neusverstopping. (Iets waar ik zelf met een zware huisstof-allergie regelmatig last van heb). Gelukkig is er iemand zo slim geweest om een huisgemaakte versie te ontwikkelen, en zo vrijgevig om dat recept met de wereld te delen. Een ontdekking die ik graag weer verder doorgeef.

Wat is een douche-damper?

Een douche-damper is een klein schijfje wat je op de vloer neerlegt terwijl je een warme douche neemt. Door de warmte en het water komen er dampen vrij die je luchtwegen helpen openen. Een mini-Turks stoombadje, zeg maar. Erg fijn bij verkoudheden. Het schijfje lost langzaam op. Afhankelijk van de grootte van zo'n schijfje en de duur van een douchebeurt doe je er 1 à 2 x mee.

Doe-het-zelf recept:

Je hebt nodig:
Zuiveringszout (natriumbicarbonaat, baking soda. zie ook hier), water, een grote mengkom, papieren cupcake vormpjes, eventueel een cupcake-bakblik, een oven, luchtdicht afsluitende bewaardoosjes, etherische olie.
Weeg de volgende hoeveelheden af voor ongeveer 6 douche-dampers.
300 gr. zuiveringszout
100 ml. water
Meng ze in een grote kom bij elkaar. Het zal nooit echt een consistent mengsel zijn. Het zuiveringszout is zwaarder en zakt wat naar beneden. Als je teveel water gebruikt merk je dit duidelijk. Het moet een soort "zanderig" geheel zijn. Van het soort waar je ook zandkastelen mee bouwt op het strand.
Verdeel het mengsel over de papieren cupcake vormpjes. Vul ze niet helemaal tot boven want in de oven zullen ze nog iets omhoog komen. En bak ze voor ongeveer 20-25 minuten in een voorverwarmde oven van 150 graden C. (Of zo lang dat je met je vinger duidelijk voelt dat ze steviger worden en niet makkelijk in te deuken zijn.)
Laat de douche-dampers afkoelen en bewaar ze, in hun papiertje, in een luchtdicht afsluitbare doos tot het moment van gebruik. Pas vlak van tevoren druppel je er de etherische olie op, haal je ze uit het papiertje en leg je ze op de bodem van de douche-vloer. Niet precies onder de waterstraal, want dan lossen ze snel op, maar ergens daar waar er af en toe wat water op spettert. Probeer de neiging te onderdrukken om er met je voet op te voelen of het schijfje al zacht wordt. Dat wordt ie namelijk, en brokkelt onder de druk al snel uit elkaar waardoor het alleen maar sneller oplost. 

In het oorspronkelijke recept was er ook de keus om het mengsel niet in de oven te bakken, maar ze zo aan de lucht te laten drogen. Zelf zou ik dat niet aanraden. De schijfjes blijven zo heel bros en verbrokkelen veel sneller in de douche zodat je er minder lang profijt van hebt. Ook werd aangegeven om meteen al de etherische olie toe te voegen (zelfs vóór het bakken). Mij lijkt dat niet slim. Hoe langer het duurt hoe meer de etherische olie zal vervliegen. Door het vlak voor gebruik op de schijfjes te druppelen heb je een optimale sterkte. Bovendien geeft het je zo de gelegenheid om de geur van de douche-damper aan te passen aan het moment. Enkele suggesties....

Variaties:

Door verschillende etherische oliën te gebruiken kun je de douche-damper gebruiken voor verschillende gelegenheden. Enkele suggesties voor gebruik:

  • Bij sinusverstopping: eucalyptusolie, pepermuntolie, tea-treeolie
  • Bij griep: 4 dieven mix (klik), tea-treeolie, 
  • Bij hoest: tijmolie, dennenolie, tea-treeolie
  • Voor ontspanning: lavendelolie, ylang-ylangolie 
  • Bij koude botten: rozemarijnolie, kaneelolie, gemberolie
  • Bij een romantische bui: geraniumolie, rozenhoutolie, patchouliolie, ylang-ylangolie
  • Om bij wakker te worden: anijsolie, pepermuntolie
De hoeveelheid druppels per schijfje is afhankelijk van het soort olie dat je gebruikt (pepermunt is bijvoorbeeld veel sterker dan lavendel.) maar ook van de grootte van je badkamer of douche (een inloopdouche in een grotere badkamer heeft meer nodig dan een douche die helemaal met deurtjes wordt afgesloten.) Dus het is moeilijk om een indicatie te geven. Voor de zeer frisse geuren zoals eucalyptus, anijs, tijm en pepermunt alsmede de zeer zware geuren zoals kaneel, 4 dieven mix en gember zou ik niet meer adviseren dan 8-10 druppels per schijfje, afhankelijk van de ruimte. Voor de mildere geuren zoals lavendel en ylang ylang kun je tot 10-15 druppels gaan.

Een woord van waarschuwing:

Voordat je met etherische oliën gaat werken is het verstandig om je goed te verdiepen in de werking van zo'n olie. (Uiteraard ga ik uit van natuurlijke producten en niet de synthetische geuren.) Zo is bijvoorbeeld rozemarijnolie, pepermuntolie of anijsolie niet geschikt voor zwangere vrouwen (of kleine kinderen). Gebruik bij kinderen sowieso altijd een mildere versie. Ook wordt gewaarschuwd dat het gebruik van warme damp bij astma-patiënten en kinderen met kroep niet geschikt is, daar is een koele vernevelaar beter voor.

Graag hoor ik van jullie of het iets is wat je uit wilt proberen. Hier is het een succes. Mijn man kreeg zelfs met zijn verstopte griepneus meer lucht en verlichting. Een voordeel vind ik ook dat je badkamer er voor langere tijd lekkerder door blijft ruiken, vooral als het schijfje nog niet helemaal door een douchebeurt opgelost is..

2 opmerkingen:

Natasja zei

Hoi, heb je misschien ook tips om er een geurtje aan te maken zonder de etherische oliën? Het lijkt me leuk om dit als cadeautje te maken/geven maar niet ieder heeft etherische oliën in huis..

Karima zei

Jeetje wat een superleuk website heb je. Vanuit je hart publiceer jij jouw weetjes. Ontzettend fijn. Dankjewel voor het delen