zaterdag 27 oktober 2012

C: 4 dieven mix, recept.

Griep:

Nu het najaar natter en kouder wordt beginnen de eerste griepaanvallen weer de kop op te steken. Ik ben daar meestal heel gevoelig voor en zit wat dat betreft traditiegetrouw vaak in de voorhoede van de eerste slachtoffers. (Om er later soms gezellig een tweede ronde achter te plakken) Het is het nadeel van werken in het onderwijs. Wekelijks trekken er heel wat kinderen en volwassenen in mijn lokaal voorbij, inclusief snotterneuzen, niesbuien en nare hoestjes. Het  wordt me allemaal op een presenteerblaadje aangereikt en kennelijk kan ik daar weinig weerstand tegen bieden.
Inmiddels heb ik een heel scala aan natuurlijke preventieve middelen opgebouwd om me te wapenen tegen een opkomende griep, keelpijn of flinke verkoudheid. Van vlierbessensiroop tot het snuiven van zout water uit een netipot (ook heel goed voor m'n huisstofallergie) en van uiensap, drukpuntmassages en yoga tot citroenen met gember en saunabaden. En nog veel meer, het is teveel om op te noemen. Het helpt wel degelijk want het verkort een ziekteproces en geeft veel verlichting.

"4 dieven mix":

Sinds kort heb ik nóg een methode gevonden om me te wapenen tegen bacteriën en bacillen. En dat is het gebruik van de "4 dieven mix". Dat is een mix van een aantal etherische oliën die antibacterieel, antiviraal en antiseptisch werken. Tevens werkt het tegen slijmvliesontsteking en stimuleert het het immuumsysteem, de bloedcirculatie en de ademhaling. Er wordt geschreven dat het op de Weber State University van Utah bewezen is dat het 99% van de luchtgedragen bacteriën doodt (Al heb ik dat daar op de website niet terug kunnen vinden.) Feit blijft wel dat van de afzonderlijke etherische olieën bekend is dat het bacteriewerende of schimmelwerende eigenschappen heeft.

Achtergrond:

De naam van de "4 dieven mix" is ontleend aan de legende van de "4 Dieven". Er zijn verschillende variaties van dit verhaal maar de rode lijn verteld over een aantal rovers die in de 15 eeuw in Frankrijk 's nachts graven en huizen van slachtoffers vd pest leegroofden. In eerste instantie werd er niet veel aandacht besteed aan deze dieven, vanuit de verwachting dat ook zij snel zouden worden getroffen door deze zeer besmettelijke ziekte, maar de rooftochten bleven doorgaan. Uiteindelijk werden de rovers betrapt en gevangen genomen. In ruil voor een lichtere straf werd gevraagd naar het geheim van hun resistentie tegen de pest. Dit bleek een azijnmengsel te zijn waarin verschillende planten en kruiden waren getrokken. Van dit dievenazijnrecept doen heden ten dage veel variaties de ronde, een die ik heb gevonden betrof wijnazijn geïnfuseerd met alsemkruid, moerasspirea, jeneverbes, rozemarijn, kamfer, salie, kaneel en kruidnagel, maar of dat het officiële recept is.. als er überhaupt al sprake is van een officieel recept! In Frankrijk wordt wel nog steeds "Vinaigre des Quatre Voleurs" verkocht. Er bestaan ook veel simpele recepten van deze dievenazijn. Maar net als de mix van de etherische oliën is het eerder een verwijzing die duidt op de sterke genezende en beschermende kracht van de samenstelling dan dat het ooit echt vier rovers tegen de pest beschermd heeft. Toch, een mooi verhaal om ermee te verbinden.

Recept "4 dieven mix":

Ik heb twee variaties gevonden. Beide met precies dezelfde ingrediënten maar met verschillende samenstelling.
Het eerste recept gebruikt gelijke delen van alle ingrediënten, het tweede recept houdt de volgende hoeveelheden aan:
-40 druppels kruidnagelolie
-35 druppels citroenolie
-20 druppels kaneelolie (schors of blad)
-15 druppels eucalyptusolie
-10 druppels rozemarijnolie

Als je deze mix zelf samenstelt, let dan goed op de zuiverheid van de etherische oliën. Gebruik in geen geval synthetische olie, daar gaat geen geneeskrachtige werking van uit. Ik heb via internet geen bedrijf gevonden die dit kant en klaar verkoopt in Nederland, wel in Engeland (klik). Zelf samenstellen is qua prijs:hoeveelheid goedkoper.

Kruidnagelolie: Is van alle etherische oliën het meest antiseptisch en antibacterieel. Daarnaast werkt het tegen schimmels, infecties en is het antiviraal. Het heeft een kruidige geur wat stimuleert en opwekt. Kruidnagel heeft de hoogste score als enkel ingrediënt op de ORAC-schaal ooit gemeten. (Een schaal die de sterkte in anti-oxidant werking meet.) Vandaar dat het het belangrijkste en grootste ingrediënt is in deze mix.
Citroenolie: Heeft bestanddelen die antiseptisch werken en de immuniteit versterken. Het stimuleert de circulatie, de werking van witte bloedcellen en het lymfatisch systeem. De geur werkt verfrissend en opwekkend.
Kaneelolie: Een van de krachtigste oliën wat betreft de antiseptische, antibacteriële, antivirale en ontstekingsremmende werking. De geur werkt verwarmend en stimulerend.
Eucalyptusolie: Werkt antibacterieel, antiviraal en ontstekingsremmend. De geur werkt verkoelend, verfrissend en geeft energie.
Rozemarijnolie: Is antiseptisch en antibacterieel. Het heeft een fris kruidige geur. Niet geschikt voor zwangere vrouwen of kinderen onder de 4 jaar.

Toepassingen:

Deze mix kan op verschillende manieren worden ingezet in de strijd tegen bacteriën, virussen en schimmels.
- In luchtverstuiver: Meng op elke 100 ml water 4 druppels "4 dieven mix" en doe in een verstuiver. Regelmatig in de ruimte spuiten als je zelf (of een familielid of collega) geveld dreigt te raken met een griep of verkoudheid. Spuit ook in de auto, op de slaapkamer, op deurknoppen, telefoon of toestenbord e.d. om besmetting te beperken. Of op tegels in de badkamer tegen schimmel.
- In brander: Doe 2 druppels in een brander voor etherische olie. Sommige sites raden aan niet langer dan 20 minuten te branden per keer.
- In massageolie: Een olie zoals olijfolie of jojobaolie is geschikt. Vanwege de sterke ingrediënten is het raadzaam niet teveel te gebruiken in een olie, vooral voor mensen met een lichte of gevoelige huid. Ook niet gebruiken vóór een zonnebad. 1 à 2 druppels per 200 ml. afhankelijk van de gevoeligheid van je huid. Je kunt het testen door een beetje olie aan de binnenkant van je pols te smeren en te wachten of je op een van de ingrediënten reageert. (Een milde manier is om je voeten in te masseren voor het slapen gaan.)
- In schoonmaakmiddelen: Doe 3 à 4 druppels in een schoonmaaksopje, voor het afnemen of dweilen.
Op deze manier kun je ook een paar druppeltjes in de kledingwas doen, bij je normale wasmiddel (en met name bij die enkele wasbeurt die je vergeten bent uit de machine te halen en enigszins bedorven ruikt.)
- In stoombad: Hiermee bedoel ik een stoombad om boven te inhaleren als je verkouden bent. 2 à 3 druppels in een pan heet (niet kokend) water en een handdoek over je hoofd. Houd je ogen zoveel mogelijk gesloten.
- In kledingkast: Enkele duppels op een geurzakje in je kledingkast.

Hoe je het ook doet, gebruik niet téveel. De geur is vrij zwaar en kan dan gaan overheersen of zelfs irriteren. Gebruik ook nooit puur op je huid, daarvoor is deze mix te sterk. Je merkt snel genoeg waar jouw grens ligt, maar voer het langzaam op i.p.v. te snel te veel.

Tot slot:

Nooit gedacht dat ik het zo snel nodig zou hebben. Op de citroenolie na had ik alle etherische oliën al in huis, en op de dag dat ik m'n bestelling voor de citroenolie ging ophalen werd m'n man ziek. Verkouden, keelpijn, hoesten etc. Het hele arsenaal. Als een snotlapje ligt hij afwisselend op de bank of in bed. Tot nu toe heb ik de verstuiver en de brander gebruikt hiervoor. En ook al zijn er pas 3 dagen gepasseerd, tot nu toe ben ik nog niet ziek : )

1 opmerking:

Anoniem zei

Ha Chantal,
Hopelijk heb je nog steeds geen verkoudheid/griep te pakken!! Let op:incubatietijd bij verkoudheid 2 -5 dagen en bij griep tot 7 dagen... Ga nog maar even door met de 4 dieven mix!! En veel handen wassen, schijnt ook heel effectief te zijn.
Liefs, Mirjam