vrijdag 6 juli 2018

C: doe het zelf: Muesli

Sinds ruim een half jaar ben ik begonnen met het zelf maken van m'n eigen muesli. Helemaal niet zo moeilijk en een stuk lekkerder dan de (glutenvrije) muesli die ik in de winkel steeds kocht. Voor m'n ontbijt eet ik al jaren namelijk bijna altijd muesli (met yoghurt en fruit) omdat het zo simpel te variëren is zonder dat je er erg over hoeft na te denken. 's Ochtends wel zo fijn, de rest van de dag wordt al druk genoeg. En het zorgt er ook nog eens voor dat ik zonder hongergevoel makkelijk tot aan de middag vooruit kan.
Glutenvrij brood vind ik echt helemaal niks, dus muesli is dan een lekker, voedzaam en simpel alternatief als je inzet op snelheid en gemak. En laten we eerlijk wezen, voor lunch en avondeten sta je wat vers glutenvrij eten betreft vaak al lang genoeg in de keuken. Nietwaar?

Grote zak biologische gemengde noten van de Ekoplaza
Als basis ga ik uit van een grote zak gemengde noten. Dat scheelt alvast. Je kunt natuurlijk ook zelf de samenstelling van jouw noten uitkiezen en op die manier steeds variëren. Of aan deze basis nog andere noten aanvullen. Net wat je wil. Ik ga zelf trouwens uit van de glazen weckpot waar ik de muesli later in bewaar en dan heb ik niet de hele zak gemengde noten zoals boven weergegeven nodig maar ongeveer 3/4 deel.

Daarbij gaan vervolgens nog een aantal andere ingrediënten. Wat leetlepels lijnzaad, zonnebloem- en pompoenpitjes, half kopje kokosrasp, een flinke snuf kaneel en wat kokosbloesemsuiker naar behoefte. Ook hier kun je natuurlijk gaan variëren zoveel je wil. Ik ben zelf bijvoorbeeld met de suiker steeds minder gaan toevoegen.

Vervolgens gaan alle ingrediënten bij elkaar in de keukenmachine. Meestal doe ik eerst de extra pitjes e.d. erin, en na even mixen gaan er pas de gemengde noten bij.

En dan net zo lang (of kort, afhankelijk van de sterkte van je apparaat) tot alle noten grof gehakseld zijn. Of net zo grof/fijn als je zelf wil, eigenlijk. Zelf vind ik het wel lekker als er nog iets te knauwen is.

Daarna gaat alles nog een poos de oven in. Daardoor worden de smaken wat omhoog gehaald en men zegt dat door de verwarming het fytinezuur (een antinutriënt) dat van nature in noten zit wat wordt afgebroken. Altijd meegenomen.

Zo staat het ruim anderhalf uur in een oven van rond de 100 graden C. Elk half uur schep ik dan het mengsel eens door voor een gelijkmatige verwarming.  Tussendoor kun je dan lekker een kopje thee drinken, of het huis stofzuigen...ik noem maar wat.

Waarna alles na afkoeling wordt overgeschept in een afgesloten pot. Alweer klaar! Het is bij elkaar echt niet veel werk maar het vergt dus wel wat tijd eer het allemaal gedaan is.

Voor het ontbijt gaan er hier een à twee eetlepels van in de yoghurt, met wat vers fruit van het seizoen erbij en that's it. Dan gaat het zeker ruim een maand mee voor ik het weer moet bijmaken.
Het is er hier echt helemaal ingesleten qua ochtendritueel, ben het nu zo gewoon en vind het ook zó lekker dat ik het zelfs in zakjes mee heb genomen op vakantie! Ongelogen.

2 opmerkingen:

Het rijke wijf zei

Ga ik toch ook eens zelf maken. Mijn favoriete versie van de Appie is uit het assortiment gehaald. Dus eens zien of ik dat kan evenaren :)

cr-mics zei

Ja, je kunt het natuurlijk helemaal naar jouw smaak aanpassen. Rozijnen of andere gedroogde vruchten erbij (na het oven-stuk dan wel.)
Ik zat laatst een paar dagen zonder en dat miste ik echt. Gewoontedier dat ik ben.
Groetjes Chantal