vrijdag 6 juni 2014

C: De kas witten, maar dan anders


Gisteren kon ik eerlijk gezegd nog niet geloven dat het morgen tegen de 30 graden zou kunnen gaan worden, zoals ze op het nieuws voorspellen. Het was herfstig buiten met al die regen en wind en ze zitten er qua verwachting best nog wel eens naast. Maar vandaag scheen de zon al met zoveel overvloed dat het een stuk aannemelijker werd. We lopen toch al redelijk dicht tegen de zomer aan ook.
Vandaar dat ik het hoognodig vond om m'n zomerklus uit te gaan voeren. Het witten van de kas. Dat is geen overbodige luxe want het witsel houdt veel van de felle zonnestralen tegen en het tempert daarmee ook de hoge temperaturen achter het glas een beetje. Want ondanks dat je een kas juist hebt voor de warmte, kan het ook een beetje té heet worden daarbinnen. Vinden plantjes ook niet echt leuk.

Je hebt daar speciaal spul voor om op kassen te gebruiken, wat de fantastische eigenschap heeft om met droog weer wit (en dus afgedekt) te zijn, en met regenachtig weer juist transparant (zodat het weinige licht op een bewolkte regendag wel toegang heeft).
Vorig jaar was het erg goed bevallen. Op de banner bovenaan de blog kun je zien dat ik er hele stukken van de kas mee had ingesmeerd. Maar toch doe ik het dit jaar iets anders. Iets minder dekkend en ook iets mooier (tenminste, dat vind ik.) 

Want zag m'n kas er vanmorgen nog uit zoals op bovenstaande foto.....

Inmiddels ziet ie er zo uit, een klein beetje opgepimpt! (klein beetje maar!)

Een kleiner kwastje, wat inspiratie en vééél meer tijd heb je ervoor nodig, dan als je het effen wit. Maar dit is wel erg leuk om te doen en zeker een welkome afwisseling van al dat zevenblad uittrekken waar ik zo ontzettend veel mee bezig ben geweest de afgelopen weken maanden. 
M'n moestuinbuurvrouw kreeg er ook meteen schilderzin van en vroeg of ze ook een bijdrage mocht leveren.

Natuurlijk mocht dat, inspiratie moet je delen nietwaar. Dus nu heb ik een grote paddenstoel erbij van haar hand. (Ook het enige deel van haar voorkomen dat niet cameraschuw was! haha.)

Het schilderen zelf hoef je maar heel dun te doen. Dat droogt vanzelf wit op. Het is trouwens van zichzelf heel waterig spul (de inhoud van het blikje moet je 1,5 x verdunnen met water) dus als je veel op je kwast neemt zou het ook onherroepelijk gaan druppen anders.

En af en toe natuurlijk even afstand nemen om het geheel te overzien. Ik begon links op het eerste glaspaneel met kleinere blaadjes, maar had het idee dat dat te weinig schaduw zou geven binnen dus toch maar overgestapt op iets grotere witte bladeren. En natuurlijk ook een vogel ertussen voor de gezelligheid.

Zeg nou, dat ziet er toch veel leuker uit als je zo vanaf het pad komt aanlopen? Het is zeker weer eens wat anders en het trekt wel de aandacht. M'n tuin wordt er in één klap 100 keer minder saai van!
Ik ben alleen nog niet helemaal klaar. De meeste zon komt toch via het dak binnen en daar moet ik nog een laag witsel aanbrengen. Daar wel een effen laag. Was alleen m'n brede kwast vergeten en begon ondanks preventief insmeren zelf toch een klein beetje te verbranden. Klusje voor morgenvroeg dus. Of vanavond als ik nog zin heb.

Maar je ziet binnen al dat het gedeeltelijk de plantjes van wat schaduw voorziet en ze dus niet meer in de volle brandende zon staan. En mocht het nou toch nog een hele hete zomer gaan worden hier in Nederland, met aanhoudende hittegolven enzo, dan heb ik de kas natuurlijk in no-time helemaal wit geschilderd.

Maar tot die (mogelijke) tijd geniet ik intussen van de prachtige schaduw-effecten, want die krijg je er gratis bij! Wie zegt dat moestuinieren ook niet een beetje kunstzinnig mag zijn?!
En het leuke is ook... in de herfst borstel je de hele boel weer makkelijk schoon met een handveger en wat water. Klaar voor een nieuw ontwerp volgend jaar! Heb ik nú al een idee voor!

12 opmerkingen:

Hetty zei

Chantal, je bent een bikkel. Wat een mooi resultaat voor een suf werkje. De schaduwen zijn prachtig! Groetjes,

Hetty

berta ... zei

Oooooh !!!
Prachtig ...

~° Sarah °~ zei

Prachtig! Zo mooi!

Mirjam zei

Oh, wat moet dat heerlijk zijn geweest, even iets anders dan alleen maar je tuin onkruidvrij maken... En duidelijk de hand van jou, iets moois maken van een gewoon klusje.

Madelon zei

Dat ziet er geweldig uit!

Clarien zei

Oh wat mooi! Wat moet dat leuk zijn om steeds de schaduwen van je eigen creaties te zien. En hoe ze van plaats veranderen... Ik vind het ineens heel jammer dat mijn kas van plastic is ...Had je graag nagedaan!

Elisa zei

Wouw wat prachtig gedaan en een hele mooie website!

Unknown zei

Super! Zo'n geschilderde kas zou ik ook graag willen.
Alleen ben ik niet zo arteristiek.
Heb je geen sjabloon hiervan?

Groetjes,
Silvia.

cr-mics zei

Hallo Silvia,

Het lijkt misschien heel moeilijk maar dat is het absoluut niet. Uit de losse pols is juist veel makkelijker want dan kan je naar gelang groter en kleiner werken. En het spul is verder zo waterachtig dat ik betwijfel of een sjabloon überhaupt werkt hiermee. Kijk maar eens goed naar de vormen, het zijn eigenlijk alleen maar een aantal streepjes die eindigen in een punt. Een zacht puntig en niet te klein penseel werkt fijn. Met meer druk wordt de streep breder en met minder druk smaller.
Gewoon proberen en als het niet lukt is het er met een beetje water snel weer af.
Succes

Groetjes Chantal

marieke zei

Hi Meiden! Ik heb een link op mijn blog geplaatst, naar dit artikel over jullie leuke kweekkas!
Groetjes Marieke van www.volkstuinverhalen.nl

http://volkstuinverhalen.nl/temperzon/

Anoniem zei

hoi, mijn kas is 3 bij 6 groot. Dezelfde maten als die van jou? want ik vroeg me af hoeveel kalfverf je gebruikt hebt voor je schilderingen?
dan weet ik hoeveel potten ik nodig heb. Een heel leuk idee hoor, die schilderingen ! :-))
vliegen er bij jou trouwens (voordat je dat mooie witte motief erop had gedaan) ook vogels tegen de glaswanden van de kas? Bij mij lagen er nl al 2 dood bij de kas een paar maanden geleden ....snif... onlangs kreeg ik van die zwarte sticker vogels in de bus en ik denk dat ik die er binnenkort op ga plakken. Is dat een idee?
Groetjes!

cr-mics zei

Hallo anoniem,
Mijn kas is iets kleiner. 2,5 bij 4,5 m. schat ik uit m'n hoofd. Ik beschilder niet rondom, maar één zijkant, de kopse kant en een stuk van het dak. Daar waar de zon het sterkst op staat. Dan haal ik dat met 1 pot makkelijk. Je kunt de verf ook iets verdunnen met water.
Geen dooie vogels gezien ooit, gelukkig. Maar wellicht komt dat juist door die beschilderingen. Die stickers die je beschrijft schijnen ook te helpen.
Succes ermee. Groetjes Chantal