donderdag 13 februari 2014

M: paarse spruitjes, van begin tot eind


Vorig jaar kreeg ik van Chantal 4 piepkleine stekjes van paarse spruitjes, want zoals mijn lieve zus dan zegt: "gewone dingen kun je ook in de winkel kopen, heb je een moestuin? zet daar dan speciale dingen in."
Die kleine stekjes groeiden en groeiden en warempel en komen spruitjes aan. "Oh, groeien spruitjes zo/", zeiden mijn kinderen en ze zijn potverdorie al 14 en 17!Gisteren de laatste spruiten geoogst en ze stonden vandaag op het menu. (Hoe leuk is het om in de winter dingen uit je moestuin te halen! Komt op mijn lijstje met het plan voor komend jaar: wintergroente!)  Het schillen van die donkere spruiten was een feestje. Haal je de buitenste bladeren weg dan komen er prachtige paars/groene blaadjes tevoorschijn. Mijn man vroeg angstig of we dat aten en mijn kinderen zeiden "is zeker van Chantal?" Weet je dat ook weer Chantal, hoe je hier bekend staat!
Mijn vingers werden blauw van het schillen en ik vond de blaadjes zo mooi dat ik ineens dacht aan iets wat ik op pinterest had gezien. Een soort stempels maken van gekneusde bladeren.
zie: www.buildmakecraftbake.com


Moet niet moeilijk zijn dacht ik: je pakt een hamer (of zoals ik dacht een deegroller, maar werkt toch minder goed), 2 blaadjes, legt jouw voorwerp ertussen (met bladgroen) en dan ga je slaan/rollen. Je slaat als het ware het bladgroen en de kleur eruit. Nu is het vaker dat ik op pinterest iets zie en dan denk: Oh, leuk! ga ik ook (even) doen... De kleur kwam er wel uit, maar helemaal tevreden ben ik  niet. Misschien met versere bladeren? persen i.p.v. slaan? voorkomen dat het gaat schuiven? Of misschien het eerst weer eens lezen voordat ik uit mijn geheugen vis hoe het ook al weer zat, inderdaad ander papier..., tissues.... Wordt vervolgd!
Maar leuk is het wel! en in het teken van duurzaamheid en recyclen is dit natuurlijk helemaal goed. Je gebruikt zelfs het (afval)groen dat je wegsnijdt en daarna mag het ook nog op de composthoop. En al is de plant ontdaan van alle spruiten, de grote bladeren aan de top van de plant vindt ons konijn erg lekker dus laten we het nog lekker in de tuin staan om Nero af en toe heerlijk te verwennen.

4 opmerkingen:

cr-mics zei

Haha, Mir..en waren ze ook LEKKER? Die spruitjes?
In een aflevering van Alys Fowler van "The edible garden" (ik geloof de aflevering over leafy greens.) laat ze ook zien hoe dat moet. (Met bladeren.)
Zij gebruikt daar een hamertje en klopt het in dubbelgevouwen dun katoen. Zag er erg mooi uit. Daarna het blad eraf pulken, laten drogen en strijken om het te fixeren.
Hier zijn de kippen ook dol op de spruitjes. Meer dan ik, want paars of groen..het blijven toch spruitjes! (In dat opzicht ben ik nog heel erg 6 jaar oud!)

cr-mics zei

Hee..en het is Valentijnsdag vandaag!!
Het is makkelijk gezegd, want we zijn maar met z'n tweeën maar je bent écht m'n lievelingszus!!
Fijne dag vandaag!
Veel liefs. Ch.

Mirjam zei

Oh, ja, dat moest ik er nog bijzetten! Ze zouden wat zoeter en iets nootachtiger moeten smaken, maar dat heb ik niet geproefd. Tijdens het koken gaat iets van de kleur weg, dat zie je tijdens het afgieten wegspoelen en dan hou je een wat onbestemde kleur over. Ziet er op je bord tja...anders uit. Dan ga ik toch voor de groene eerlijk gezegd. Maar de blaadjes vind ik fantastisch!!

En ja, je bent ook mijn lievelingszus!!

cr-mics zei

Aaah.. :-)