dinsdag 15 april 2014

C: Doe het zelf: "Veren van klei"

Het is alweer een tijdje geleden dat ik deze veren maakte voor zowel An als Janneke, m'n twee dierenarts-vriendinnen die me met raad en daad bijstaan als er iets niet goed gaat met m'n beestjes. Vooral toen ik nét m'n kippetjes had en Fops de volgende dag al verkouden bleek (en later écht serieus ziek, klik hier) heb ik veel aan ze gehad. Op het moment dat de kippen in december vorig jaar voor het eerst eieren gingen leggen was het dus ook duidelijk dat zij in ieder geval een paar eitjes zouden krijgen, en dan ook nog een mooie eigengemaakte porseleinen veer erbij. Bovenstaande foto waren de eitjes voor An, die we vlak na de kerstdagen gingen opzoeken in België. Zij kreeg de speciale kersteitjes..

Ik weet.. het is wéér een kippengerelateerd verhaal aan het worden, maar wat kan ik zeggen? Het is bijna Pasen, daar horen toch eier-blogs bij? Bovendien, dacht ik zo, is dit toch best een goede gelegenheid om jullie te leren hoe je zelf veren van klei kunt maken? Ik ben per slot keramiek-docent. (In de instructie gebruik ik nu zelfdrogende klei i.p.v. porselein, want ik ga ervan uit dat niet iedereen toegang tot een keramiekoven heeft. Al maakt het materiaal trouwens voor de techniek niets uit.)
Is toch leuk voor op de Paastafel?

O, en voordat ik begin wil ik nog even kwijt dat er komende maandag iets GROOTS gaat gebeuren met betrekking tot de kippen. Ben er nu al een beetje zenuwachtig over. Durf het nog niet hardop te zeggen want hoewel de afspraak nu definitief is gemaakt, kan er natuurlijk altijd nog iets tussenkomen. (Wil alleen verklappen dat het niets te maken heeft met de komst van een nieuw kippetje, ofzo.. Blijf voorlopig bij de twee dames die ik heb. Maar wat het dan wel is....nog even geduld!)

Stap-voor-stap:

Wat je nodig hebt:
  • Zelfdrogende klei. In elke hobbyzaak te koop, zelfs bij de Action.
  • Talkpoeder (of maizena)
  • Een deegroller
  • Stukje doorzichtige plastic folie
  • Schaar, naald, mesje en oude tandenborstel
  • Een oud pasje wat verknipt mag worden
  • Krant
Verknip het oude pasje in de lengte door de midden, in een flauwe bocht. Dit gebruik je straks om de nerf van te maken.

Neem dan een stukje klei en rol dat alvast een beetje in een punt. Dus boven smaller dan beneden.

Rol het vervolgens met de deegroller plat. Het hoeft niet echt superdun gerold te worden (dat is ook wel afhankelijk van hoe groot je de veer gaat maken) maar in dit geval is 3 à 4 mm. dun genoeg.

Rol van een stukje klei een steeltje van een paar cm. lang. In plaats van het er zo koud tegenaan te zetten, kun je er beter een hoekje uit snijden, dat geeft meer grip en zit de verbinding sterker. (Straks in de video doe ik het trouwens weer iets anders, misschien nóg makkelijker.)

Ruw in ieder geval wél de hechtvlakken een beetje op met een licht vochtige tandenborstel. Aan beide kanten. Dus zowel van het steeltje als van de veer. Dat zorgt voor betere hechting van het toch wel kwetsbare steeltje. Druk het met je vinger goed aan en smeer het met het topje van een mesje glad met de rest.

Snij nu de vorm een beetje bij zodat het meer op een veervorm lijkt. Kijk eventueel naar plaatjes voor inspiratie. Er zijn veel verschillende veervormen, van lang en smal naar meer druppelvormig.

Nu ga je de rand "verjongen" zoals dat heet. Eigenlijk niet anders dan het dunner doen lijken door de randjes een beetje samen te knijpen. Eigenlijk is dat dus een beetje sjoemelen, maar op deze manier lijkt het dunner maar is het minder kwetsbaar dan een echt heel dun uitgerolde veer. Handig hè?

Smeer daarna je veer in met een beetje talk, dat helpt tegen het plakken, want daarna gaat er een stukje doorzichtig dun plastic folie overheen. Zo strak mogelijk, in ieder geval zonder rimpeltjes in het plastic.

Dan de grote truc. Druk met de doormidden geknipt pasje aan beide zijden over het midden van de veer. Aan de basis net iets verder uit elkaar dan bij de punt. Door het plastic wat eronder zit kan de klei door de druk nergens naar toe en wordt het mooi bol, net als bij een echte veer. Het is even oefenen.. In de video beneden zie je het misschien iets beter. Zorg dat de breedte bij de basis precies gelijk is aan het steeltje, dan lijkt het mooi één geheel.

Met een mes snij je, niet te hard, kleine zij-nerfjes vanaf het midden schuin oplopend in de klei. Hoe dichter op elkaar en gelijkmatiger, hoe mooier. Dit is zonder twijfel even het saaiste stukje om te doen. Je kunt, net als soms bij een echte veer, bij de basis hier en daar wat inhammetjes maken. Alsof de veer een klein beetje gehavend is. Ik vind in ieder geval dat ie daar echter door lijkt.

Tot slot nog een gaatje erin, zodat je 'm eventueel ook op kan hangen. Of ergens aan vast kunt rijgen. Doe dat gaatje liever niet in het steeltje, want dat is erg kwetsbaar. Beter in de basis van de veer. 
Even laten drogen en klaar ben je!

De video:

Omdat ik zelf maar al te goed weet dat het niet altijd makkelijk is om iets vanaf  foto's na te maken, maar dat het handiger is als je het een keer voorgedaan ziet, heb ik een video gemaakt. Duurt bijna precies 10 minuten. Ik heb er alleen geen onderhoudend muziekje onder gezet, dus daar zul je zelf even voor moeten zorgen. Dus al met al is het behoorlijk slow-art wat je ziet, van het minimalistische soort. Maar dat is me hopelijk vergeven.
Ook zal je misschien opvallen dat ik behalve het aanzetten van het steeltje, ook de volgorde wat heb veranderd. Dat laat maar zien dat er meerdere manieren zijn om het te doen. Zolang jullie er maar mee uit de voeten kunnen, mócht je het zelf willen gaan proberen. Succes in ieder geval!




4 opmerkingen:

huis-tuin-en-keuken.blogspot.nl zei

Volgens mij heb ik nog das klei liggen en anders is de action om de hoek. Ik weet wat ik vanmiddag ga doen! Helemaal met een halfziek snotterig kind die niet weet waar hij het af en toe moet zoeken.

Liefs, Mirjam

cr-mics zei

Goeie Mir, laat dat keramiekbloed maar weer eens stromen. En beterschap voor J.
Liefs Chantal

~° Sarah °~ zei

Oh wat mooi! Ik dacht in het begin even dat er een echte veer aan te pas gekomen was!
Als je nog wat klei hebt liggen is dit misschien ook iets leuks voor jou: http://urbancomfort.typepad.com/urban_nest/2013/08/clay-leaf-bowls.html

cr-mics zei

Hai Sarah. Dank je voor het doorsturen van de link. Ja, de bladindrukken zijn erg mooi, én makkelijk te maken. M'n cursisten maken ze vaak in het begin van de cursus, met een glazuur erover zijn ze nóg mooier!