woensdag 31 oktober 2012

C: Halloween pompoen

Zoals beloofd mijn blogverhaal over de pompoen. Nog net op de nipper want vanavond is het Halloween. (Niet dat ik daar veel waarde aan hecht maar als je dan toch een verhaal schrijft over de pompoen, met name over het inkerven ervan, dan komt het zo wel mooi uit.)
De pompoen staat van oudsher symbool voor het binnenhalen van de oogst, en dát wil ik wel vieren!
Op dit moment staat er nu bij mij zo eentje bij de deur:
Dus niet met enge gezichten erin, als verwijzing naar Halloween. Maar met bloempatronen om de zomer vaarwel te zeggen en te bedanken voor de oogst. Als volgt ben ik te werk gegaan.
Allereerst heb ik een niet eetbare pompoen uitgezocht (anders is het zonde, toch?) Deze kocht ik bij de buren van m'n ouders in het dorp voor 2 euro.
Onderin de pompoen maak ik een gat zo groot dat je hand erin past, zodat je de pitjes en draden kunt verwijderen.
 Met een mirette schraap ik daarna de binnenkant wat dunner en gladder. De dikte van de schil is dan zo'n 1,5 - 2 cm.
Daarna begin ik met decoreren. Daarvoor gebruik ik een chirurgenmesje, een guts en een gatenprikker. (en een beetje inspiratie)
De bloemen maak ik door eerst de ene kant in te kerven en daarna de andere kant. Let wel altijd op dat je niet uitschiet want het mesje is erg scherp en de schil van de pompoen is stug (en door de ribbels soms een beetje grillig.) Het mooie van deze techniek vind ik dat je verschillende dieptes creëert, dat zie je later in het schijnsel terug.
Met de guts snijd ik er gekrulde "draadjes" in. Dit werkt het makkelijkste door de pompoen op je schoot te leggen en mee te draaien terwijl je de guts meer stilhoudt. (Met de guts heb je nog veel sneller de neiging om uit te schieten dan met het chirurgenmesje.) Rustig en bedachtzaam werken dus.
Ten slotte prik ik met een gatenprikker nog gaten door en door. Dit om later meer intense lichtpuntjes te krijgen die een spikkelschijnsel kunnen geven.
Als je je pompoen later met een kaars wil verlichten dan moeten er meer, en grotere gaten in voor de zuurstof en de warmte. Vaak is dan de hele bovenkant open en een stuk van de achterkant.
Ik gebruik geen kaars maar in plaats daarvan kerstverlichting (van led-lampjes) die je er van onderaf instopt. Op die manier kan de bovenkant dichtblijven en hoeven er niet zoveel (grote) gaten in.
 In daglicht ziet het eindresultaat er zo uit.
Maar het ware genieten is natuurlijk 's avonds. Als het buiten donker is en de pompoen 'aan' gaat. Het ziet er meteen heel sfeervol en sprookjesachtig uit. Een mooie manier om de herfst te vieren.

Fijne Halloween allemaal!


4 opmerkingen:

Mirjam zei

Ha Chantal,

Prachtig!!! Alleen al om zo naar te kijken is sprookjesachtig, laat staan in het echt. Hoe lang blijft dit goed/bruikbaar?

Liefs, Mirjam

cr-mics zei

Ha Mir, ligt eraan waar het staat. Ik kocht de pompoen begin september al en het heeft daarna al die tijd buiten gestaan op het bankje bij de voordeur. Nu dat ie uitgehold en gekerfd is staat ie binnen (op de verwarming ook nog) dan zal het wel een stuk sneller gaan. Denk niet dat ie tot kerst staat..

't Heideroosje zei

Vanavond gaan we pompoenen pimpen, ga het proberen, ben heel benieuwd want ik vind ze prachtig.

cr-mics zei

Hallo Heideroosje,

Hoop dat het gelukt is!
Groetjes Chantal