woensdag 19 maart 2014

C: Biologische kippen houden in de stad.


Met een stukje over het houden van biologische kippen in de stad, bedoel ik eigenlijk het houden van biologische kippen in een kleine tuin binnen een woonwijk. Voor het gemak maar samengevat tot een stadstuin want dat dekt de lading wat compacter, voor een titel wel handig.
Al woon ik nu zelf in een dorp, toch is mijn tuin over het algemeen kleiner dan de tuinen die ik had toen ik nog in studentenhuizen in de stad woonde, en zit ik hier evengoed met een woonwijk waarvan alle tuinen aan elkaar grenzen.
Het gaat dus om het idee hoe je in een relatief kleine ruimte en rekening houdend met de buurt, tóch eigen biologische kippetjes kunt houden. Want bio-kippetjes zijn hip en steeds meer in opkomst. Waar moet je rekening mee houden voor je tot aanschaf overgaat, zodat je weloverwogen een keus kunt maken met respect voor jezelf, je tuin, de buurt én natuurlijk de kippen!

Wanneer is een kip biologisch?

Allereerst, niemand zal je een boete geven als je je kippen niet helemaal biologisch houdt. Maar voor mezelf was het een richtlijn waar ik me aan wilde houden toen ik aan kippetjes begon. Per slot kocht ik altijd al biologische eieren (code 0) in de supermarkt. Dit uit principe, omdat het een garantie is voor de gezondheid en welzijn van de kip, en dus ook van het ei dat je eet. 
In mijn jeugd (in een klein Brabants boerendorp, zie: Onze wortels.) kwam ik wel eens bij vriendinnetjes over de vloer die enorme stallen vol legbatterijkippen op hun erf hadden staan. Ik herinner me de shock nog goed van al die rijen opgestapelde kleine hokjes volgestouwd met gestreste kippen. Verschrikkelijk vond ik dat toen al en ik heb sindsdien nooit kunnen begrijpen dat mensen zo met dieren om kunnen gaan. Dus als ik nu zelf advies geef over het houden van kippen ga ik uit van de meest diervriendelijke manier die mogelijk is. Natuurlijk is het niet altijd haalbaar om op alle punten goed te scoren, maar als ik één ding aan moet geven waar je aan zou moeten voldoen dan is het deze: Je moet kippen écht leuk vinden! 
Als je het alleen voor de eitjes doet dan zou ik zeggen, joh..koop die gewoon in de supermarkt en hou het daarbij, want waarschijnlijk is anders de lol er al gauw vanaf. Kippen zijn relatief makkelijk, maar ook weer niet zó makkelijk!

Maar wordt je daarentegen al helemaal vrolijk van het idee van kippen in de tuin en wil je net als ik het biologische welzijn zoveel mogelijk evenaren dan zijn er qua biologisch keurmerk (voor bedrijven) vastgestelde richtlijnen waar je je aan kunt vasthouden, die kun je vinden op www.skal.nl. Ze hebben betrekking tot herkomst, huisvesting en uitloop, diervoeding, gezondheidszorg en slachtleeftijd. 

Niet elke kip is geschikt.

Vóór je begint met aanschaf is de keuze van welk ras je neemt erg belangrijk. Daar zitten namelijk grote verschillen in. Kippen zijn gefokt voor verschillende eigenschappen die voor- of nadelig kunnen zijn in jouw situatie. Gewoon maar een mooie kip kopen is erg naïef, daar moet je je echt wel wat beter in verdiepen. Haal een goed kippenboek bij de bieb of duik het internet op om te kijken wat het best bij jou past.
Is je ruimte beperkt door een kleinere tuin ga dan sowieso voor een krielkip en neem het kleiner formaat eieren voor lief. Het punt is namelijk dat 3 kippen zo ongeveer wel het minimum aantal is wat je aan moet schaffen want kippen zijn sociale dieren die solitair echt niet gelukkig zijn.
Zelf liet ik mijn keuze vooral bepalen door een rustig ras (ook fijn voor de buurt!) die makkelijk tam te maken is (fijn voor mij) en niet de neiging heeft om over de schutting te vliegen (alweer met de buren in gedachten.) De hoeveelheid eitjes per jaar vond ik echt wel minder belangrijk. Met drie kippen heb je genoeg voor een redelijke aanvoer voor een klein gezin.
En bovenal: Géén haan! Dat is echt de gouden tip, hoe leuk het ook is om een haan te hebben die voor z'n hennetjes zorgt. In een woonwijk is dat gewoon géén verstandig idee! En ook zonder haan krijg je gewoon evenveel eitjes als mét.

Wat niemand je van te voren vertelt.

Oké, dan even een reality-check. Want óók ik liet me vooral meevoeren door het geromantiseerde plattelands gevoel van tevreden kippetjes in de tuin en het dagelijkse verse eitje. Maar uiteraard komt er wel wat meer bij kijken. Vooral als je in een dichter bevolkt stukje woont en niet de luxe hebt van een grote vrijliggende tuin en buren die 15 meter of méér verderop wonen.Want dat is iets waar je echt wel rekening mee moet houden, met die omwonenden die misschien helemaal niet zo van het idee van buurtkippetjes houden en er dus ook geen overlast of hinder van willen, qua geur of geluid.
Nu komt overlast in verschillende gradaties voor natuurlijk, de een is wat reëler dan de ander, maar ik bedoel maar... jij bent wel de eigenaar en dus de verantwoordelijke. Een beetje vooronderzoek is dus wel handig. Dus bij deze.. de dingen die je misschien niet wil horen.


  • Check eerst of je van de gemeente überhaupt wel kippen in je tuin mag houden. En of je voor de bouw van een kippenhok een vergunning nodig hebt. Ook voor sommige huurhuizen is er een verbod op kippen in het huurcontract opgenomen.
  • Kippen maken geluid, óók rustige kippen. (Over een haan spreek ik niet eens want daar zou ik sowieso niet aan beginnen.) Over het algemeen is dat geluid het bekende tevreden gebabbel wat zo gezellig en gemoedelijk klinkt. Maar vergis je niet, ze kunnen ook flink uithalen. Vooral als ze net een ei hebben gelegd bijvoorbeeld. En dat ei kan ook best wel eens om half  7 's ochtends komen. Soms roepen ze ook elkaar en soms roepen ze JOU. Er zijn ook kippen die bij gebrek aan een haan zelf aan het kukkelen gaan en dus die rol op zich nemen. In veel gevallen helpt het al als ze een goed hok hebben wat het vroege lawaai kan dempen. Maar denk na over de locatie in de tuin.
  • Kippen poepen. En kippen poepen veel. Elk half uur wel een drolletje. Vaak zijn dat mooie redelijk harde drolletjes maar er zullen ook regelmatig erg vies ruikende slappe exemplaren tussen zitten die heel normaal zijn. Een goede hygiëne is erg belangrijk om geuroverlast te voorkomen. Voor dagelijks het hok schoonmaken en wekelijks de ren uitharken zou je niet moeten terugschrikken. Een makkelijk toegankelijk hok met een mestplank is echt heel handig, dan is dat schoonmaken een kwestie van een paar minuutjes. Maar als het een gedoe is met veel bukken en lastig te bereiken plekjes dan wordt het een rotklus die je steeds meer gaat uitstellen. Een slecht hygiënisch hok gaat al snel ten koste van de gezondheid van de kip, vanwege ammoniakdampen die de luchtwegen irriteren en grotere kans op parasieten etc. Ik ben zelf een groot voorstander van brekerzand als bodembedekking in het nachthok want het is heel makkelijk en snel schoon te maken met een kattenbakschepje.
  • Kippen scharrelen. Dat is hun natuur en dat zouden ze ook moeten kunnen doen, in de uitloopren moet dus zeker los tuinzand beschikbaar zijn. Laat je je kippen echter ook helemaal los in je tuin dan zullen ze dat onherroepelijk ook tussen je planten gaan doen. Ga daar maar vanuit. Kippen met bevederde poten schijnen wat minder schade aan te richten dan de kippen met kale poten. Dat kan dus een keuzeoptie zijn.
  • Kippen eten alles. Als ze de kans krijgen eten ze écht alles. En ook nog eens snel. Dus een ren wordt al snel kaal en saai. En als de kippen loslopen in je tuin, vooral als die tuin sowieso aan de kleine kant is, dan die ook. Er zijn planten die kippen niet eten (vlinderstruik, jeneverbes), er zijn ook planten die giftig zijn voor kippen maar vaak weten ze zelf donders goed of het ook maar enigszins eetbaar is. Dus hou er rekening mee dat je in dat geval daar met schermmateriaal aan de slag zult moeten om planten te beschermen.
  • Kippen kunnen ziek worden. Vooral aandoeningen aan luchtwegen komen vrij vaak voor. En eenmaal met een zieke kip kom je er al snel achter dat er qua geneesmiddelen niet zo bar veel voorhanden is. Aan medicijnen óf aan kennis. Dat heeft met de traditie van de kip te maken. Van oorsprong niet bepaald een gezelschapsdier zoals een hond of kat, dus slachten i.p.v. genezen ligt al snel voor de hand. Bovendien is een kip een meester in het verbergen van symptomen. Ze zal lang doen alsof er niets aan de hand is tot ze opeens bijna letterlijk omvalt. Hier is ziekte voorkomen duidelijk beter dan genezen, dus dat is weer een extra reden om kippen zo goed mogelijk te huisvesten en te voeden. Ik geef mijn kippen biologische korrels (die zijn maar amper duurder dan reguliere korrels) en vaak veel kruiden of ander groens uit de moestuin. (en elke dag een paar meelwormpjes.)
  • Kippen leven langer dan dat ze eieren leggen. De meest productieve jaren qua eieren zijn rond het eerste en tweede jaar. Daarna begint het al af te nemen, ieder jaar steeds minder eitjes. Na 5-6 jaar stopt het nagenoeg. (Ook wel afhankelijk van het ras.) Maar kippen kunnen, mits goed gehouden, best 10 worden, of zelfs ouder! Veel legkippen in bedrijven eindigen vanwege dit gegeven meestal binnen twee jaar als soepkip. Denk dus eerst na wat je verwacht van een kip en snap de consequenties. (De kwaliteit van een lieve kip zit trouwens niet alleen in de eieren! Ze blijft haar hele leven een goede mestleverancier (kippenmest is hartstikke rijk, klik hier) en een hartstikke leuk beest om van te houden en te genieten, ook zonder eitjes!)
  • Kippen zijn ondernemend. En nieuwsgierig. Niet altijd bijster slim, soms juist enorm intelligent. Heb je een wat actiever ras en zitten ze opgesloten in een kleinere ren dan gaan ze zich al gauw vervelen. Dat kan makkelijk resulteren in een extreme pikorde onderling, ontsnappingsdrang, stress, ziekte etc. Maar ook tamme kippen willen graag een verzetje op z'n tijd. Bezigheidstherapie zeg maar, waar jij voor moet zorgen. (En wat superleuk is om gade te slaan!) Door groenvoer aan een touwtje hoger op te hangen moeten ze bijvoorbeeld meer moeite doen om het te pakken te krijgen. Kunnen ze eindeloos mee bezig zijn en het is tevens een kleine workout!
  • Kippen houden pauzes. Ga je vooral voor de eieren hou dan rekening met de natuurlijke pauzes van een kip. Een gemiddelde kip die goed aan de leg is legt gemiddeld eens in de 25 uur een ei. Dat schuift dus gedurende de week steeds verder op en aangezien ze 's nachts niet leggen zit er om de zoveel tijd een rustdag tussen waar de kip het ei binnenhoudt tot de volgende vroege ochtend. Dat is te snappen. Maar kippen stoppen (of verminderen sterk) ook met het leggen van eieren als ze in het najaar in de rui gaan, en dat kan 2 maanden duren. Of als ze de neiging hebben om broeds te worden in het voorjaar. (Met een beetje pech herhaaldelijk 3 weken of langer.) Dit is ook afhankelijk van het ras. Ook kunnen kippen stoppen met leggen als het daglicht in de winter korter en minder intens wordt. (Je kunt kunstlicht in het hok hangen om dat tegen te gaan maar dat is niet erg biologisch uiteraard!)
  • Kippen hebben basisbehoeften. Een schoon, tochtvrij, vochtvrij hok. Een veilige en vrije uitloop naar buiten met schaduw én zonplekken en ook scharrelmogelijkheid en droge zandbaden. Graan- en groenvoer, schoon water. Een rustig legnest,  vertier en gezelschap. En tot slot een lief en verantwoordelijk baasje. Kun je dat bieden dan ben je al een heel eind. Zit het er echter toch niet helemaal in, wees dan verstandig en begin er niet aan. Koop lekkere bio-eitjes in de winkel en bezoek af en toe een kinderboerderij.

In de praktijk.

Ik heb drie krielkippen. Officieel koos ik voor het ras Orphington, vanwege hun zeer rustige en tamme karakter en hun onvermogen om over hekjes van meer dan 50 cm. te vliegen (het is een nogal zwaar ras met korte pootjes). De praktijk betekende echter dat één Orphingtonkriel later geen Orphington bleek te zijn (ze was pas net 7 weken toen we haar uitkozen en had de gele donsveertjes nog onder haar keel) maar een Wyandotte-kriel. Ook bleek dat (toen ze jonger waren, nu niet meer) ze makkelijk over hekjes van een meter gingen en is één Orphington helemaal niet zo tam maar eerder schuw en stressgevoelig (wel rustig.) Ook werd een van de kippen al de dag na aankomst ziek. (klik hier
Dat laat maar zien dat je ondanks je beste bedoelingen en voorbereidingen, je toch niet alles kunt voorzien.. Maar daar waren ze dan eindelijk.. de kippetjes. Klaar om verzorgd te worden.
Ik ben er trouwens al vaker van beticht dat ik mijn kippen verwen, dat ik er onkips mee omga. Want ik geef ze namen en praat tegen ze. Leg speciaal voor ze een kippen-kruidentuin aan met medicinale kruiden en kweek kiemgroenten voor ze in de winter. Ik laat ze de hele dag vrij rondlopen in de tuin (ten koste van het groen daar en het humeur van mijn man vanwege de poep, wat ik elke namiddag trouw opveeg en schoonmaak.) Ik bak roereitjes voor ze en pluk paardenbloemblad en brandnetel in het bos. Ik maak het hok élke ochtend schoon en hou het fris met natuurlijke verstuivers en ik check élke avond met een zaklampje of ze wel veilig naar bed zijn gegaan, en loop als het even kan ook overdag een paar keer langs. Bovendien heb een zomer lang uitgetrokken voor het timmeren van het mooiste ecologische kippenhok ooit! (klik hier) en heb half Nederland doorgereden om ze op te halen. (klik hier)
Kortom.. ik ben niet normaal. Schijnt.
Maar kennelijk voelt het voor mij wel heel normaal want het gaat zo natuurlijk en makkelijk dat ik het eigenlijk vreemd vind dat niet iedereen dat zo doet.

Maar onlangs heb ik wel een kleine concessie moeten doen, vanwege de tegenstrijdige belangen die mijn man en ik over de tuin hadden. Zo gedurende de winter hadden we er af en toe diepgaande gesprekken over. Hij was het behoorlijk zat om steeds zo op te letten waar hij liep vanwege de drolletjes, en de mate van huislijkheid die de kippen zich steeds meer toe-eigenden. Het leek wel of de kippen de hele tuin hadden ingenomen en er waren overal noodvoorzieningen getroffen om de kippen uit bepaalde stukken tuin te houden. Niet bepaald een mooi gezicht.


Een hele kant van de tuin was al met netten afgezet waar de kippen toch af en toe een gaatje vonden en er stond gaas rond alle moestuinbakken. (50 cm. was al afdoende, maar toch..mooi is anders)

Vooral omdat we graag een groene en weelderige tuin proberen te creëren, ook al is het maar op kleine schaal. Dit was een voorjaar vóór de komst van het kippenhok. (links op de foto is de zijde waar nu het kippenhok staat.)

Oorspronkelijk was het plan geweest om de kippen (en het aanzicht van de tuin) een prachtig hok te geven met een klein rennetje en af en toe vrije toegang tot de hele tuin.

Maar eenmaal gearriveerd en zo gelukkig scharrelend in vrijheid kon ik voor m'n gevoel de kippetjes niet steeds in dat hele kleine rennetje opsluiten. Ik gúnde het ze ook zo, dus elke ochtend mochten ze steevast vrij rondlopen, als echte biologische kippen, de hele dag.  
Maar naarmate ze ouder en groter werden, werden ze ook brutaler en slimmer. En de tuin werd kaler (niet alleen omdat het winter was.) en ze gingen er ook niet minder om poepen.

Toen kortgeleden met de eerste mooie dagen, en een open achterdeur, bleek dat de kippetjes óók nog schaamteloos de keuken inliepen zag ik in dat dit eigenlijk niet langer kon. Ik bedoel.. in de zomer wil je toch lekker de deur open kunnen zetten en met blote voeten gedachteloos naar buiten kunnen lopen zonder in iets zachts te stappen?
De kleine ren vond ik echter écht te klein (slechts 3 m2, niet erg biologisch verantwoord) dus ik ben er een uitbreiding aan gaan maken. Ruim 4 m2 erbij.

Vanuit de kamer kun je nu heel goed via de zijkant de hele ren inkijken. De omheining heb ik voor de zekerheid op 1.25 m gemaakt, want dat stuk wil ik eigenlijk niet gaan overdekken, wat ik destijds aan de achterkant van het kippenhok wel heb gedaan. (klik hier)

Ook heb ik niet hetzelfde kastanjehouten hekje gebruikt als bij het oorspronkelijke rennetje, want hoewel dat wel heel rustiek staat houdt het ook veel openheid tegen. De openingen zijn bij het nieuwe gaas vrij ruim waardoor je er makkelijk "doorheen" kijkt, dan lijkt de tuin niet veel kleiner, De onderste 30 cm. van het gaas is wel afgezet met 1cm. fijngaas, dit om de plantjes buiten de rand een beetje te beschermen tegen vraat. En er moest natuurlijk ook weer een poortje in gemaakt worden voor het makkelijk schoonmaken..

De kippetjes zijn er nog eventjes wat beduusd onder. En ik eerlijk gezegd ook. 'Officieel' mag ik ze nu ook geen biologische kippen meer noemen want volgens skal hebben bio-kippen recht op 4 m2 vrije uitloop per kip. (Ik heb zelfs opgebeld en gevraagd of voor krielkippen andere afmetingen golden dan de grote kippen maar dat was niet zo, dacht de telefoniste.) Dus eigenlijk heb ik nu met ruim 7m2 zelfs net niet genoeg voor 2 grote kippen.
Maar ik vrees dat ik er echt niet meer van kan maken, en verhoudingsgewijs gezien kan ik voor mijn eigen geweten nog wel verkopen dat voor krielkippen iets kleinere afmetingen logisch gezien moeten kunnen.
En gelukkig weet ik dat ik op andere punten weer heel goed scoor om het tekort wat te verzachten. Aan aandacht en verzorging komen ze hier niets tekort, en ik durf zelfs te beweren dat ze daarin veel meer krijgen dan de gemiddelde biologische kip. Dus.. voila, de nieuwe situatie. Een kleine tuin mét kippen en een tevreden echtgenoot.

17 opmerkingen:

@nnemiek zei

Wat een leuk stuk om te lezen...wil ook graag 2 of 3 kipjes...en heb van jouw blog alweer heel wat opgestoken!

groetjes Annemiek
http://fruittuin.blogspot.com

Anoniem zei

Bedankt voor je tips en je prettige schrijfstijl. Erg leuk om te lezen!
Gr.
Wendy

Anoniem zei

Beste Chantal,

Via google op jouw site gekomen. Leuk geschreven en ik heb er weer wat van opgestoken. Het hok ziet er superleuk en praktisch uit, ik denk dat ik voor een dergelijk hok ga. Wat ik me afvraag is hoeveel geluid jouw koppen maken. Het zijn natuurlijk dieren, die lekker hun gang moeten gaan, maar geeft het veel overlast? In dat geval is het voor mij helaas toch niet zo'n goed idee ivm de buren.

Dank en groet

cr-mics zei

Tja, dat is ook wel afhankelijk van je buren. Want wanneer is geluid overlast? Mijn kippen zetten het soms flink op een kukelen als ze een ei hebben gelegd (maar echt niet elke keer en hooguit voor een minuut) en soms roepen ze elkaar (als er een op het nest zit en de ander niet) of mij (als ze horen dat ik in de keuken bezig ben en ze zin hebben in iets lekker) maar dat is zeker niet elke keer, eigenlijk komt dat maar sporadisch voor. Over het algemeen zijn de orphingtons hele rustige en stille kippen.
Mijn buren hebben er totaal geen last van.

Anoniem zei

Bedankt! Ik twijfel inderdaad over de orpington kriel. De Wyandotte kriel & de zijdehoender kriel staan ook bovenaan het lijstje. Kan niet echt vinden of ze verschillen in geluid - zal misschien ook per kip zelf uitmaken :-)

Anoniem zei

Goed om te lezen over het geluid. Ik heb vandaag mijn 2 zijdehoentjes naar een boerderij moeten brengen. Vooral het naar elkaar roepen was een flink lawaai. Harder dan van zijdehoentjes verwacht kan worden. Hoe lang duurt t elkaar roepen? En maakt t uit dat je er meer hebt? Ik was nl van mening dat ze uit eenzaamheid schreeuwde. Ik schrik dus te lezen dat ze dit dus sowieso doen. Mijn buren hebben er last van.
Ans

cr-mics zei

Of het uitmaakt als je meer kippen hebt weet ik niet zo goed. Ik heb er twee, en die zijn dus meer op elkaar ingesteld. Maar ook bij meer kippen kun je kleinere vriendinnengroepjes krijgen.
Het roepen duurt hier een minuut of twee. Korter als ik eerder naar buiten loop om ze erop aan te spreken.
Het ligt ook aan de buren natuurlijk. Zitten ze altijd buiten dan zullen ze meer meekrijgen dan als ze overdag van huis zijn. Maar een beetje burengeluid moet niet erg zijn. Spelende kinderen, een radio, blaffende hondjes.. Niemand is helemaal stil, toch? Zolang het maar niet de spuigaten uitloopt en je een beetje rekening houdt met elkaar. Hier maken de kippen zeker af en toe geluid, maar het is een stil ras en ze zitten echt niet continu te kakelen. Ze kunnen ook urenlang stil zijn.

jos zei

Beste Chantal, je schrijft erg leuk over je kippen en ook de tuin. Ik ondervind veel triggers, ha ha. Wij zijn ooit begonnen met 11 krielkippen (Assendelfter) tot ik de liefde voor Orpingtons ontdekte (wel grote) We hebben hier ruimte genoeg, dus dat was niet zo'n probleem. Ondertussen zijn wij ook begonnen een biologische service voor leveringen aan huis. Logisch dat de eieren dan verkocht worden. Wel hebben we enige concessies moeten doen. Geen Orpingtons meer (nu Amrock's) en toch wel wat meer kippen. Ondertussen lopen hier 25 wat oudere kippen, tussen de 2 en minimaal 5 jaar oud. (wij slachten niet) Elk jaar 10 nieuwe erbij en helaas, overlijden natuurlijk oudere of soms zieke zelf. Wel is onze dierenarts eraan gewend geraakt, dat wij ook met onze kippen gewoon komen.
Dit jaar zijn het er 19 nieuwe geworden, doordat we niet wilden, dat ze van elkaar gescheiden werden.

Wij zeggen hier altijd, dat de kippen meer lawaai kunnen maken dan hanen, als een kip begint, doen ze allemaal mee. Ze kunnen 30 verschillende tonen onderscheiden waarmee ze met elkaar communiceren en ook met ons. Wij hebben 3 hanen, die 's ochtends kukkelen en 's middags nog een keertje, maar de kippen kunnen echt eierfeest vieren ha ha.

cr-mics zei

Hallo Jos,

Dat klinkt inderdaad als een kippenkoor. En het eierlied is hier ook bekend. Maar het zal zeker schelen of je er 2 hebt of 25. Over het algemeen komen er hier van de kippen eerder de gemoedelijke geluidjes. Er zijn geen onenigheden of ruzies, en ze lopen altijd met z'n tweetjes haast zij aan zij, dus de communicatie gaat dan waarschijnlijk ook zachter. Maar wat lijkt het me heerlijk om zo'n grote groep kippen te hebben zoals jullie. Misschien ooit, mocht ik toch op een boerderijtje op het platteland terecht komen??

Tamar zei

Hallo Chantal, Ik ben zeker geïnspireerd door jouw verhaal over de kippetjes in een stadstuin. Mijn kippetjes hebben sinds kort uitbreiding van hun hok/uitloop gekregen, met een fotootje van jouw blog in mijn achterhoofd. Het kan altijd beter.....
Super! Ik schrijf (nog niet zo lang) zelf ook een blog www.tamarkookt.blogspot.nl en heb een link naar dit bericht geplaatst!
Misschien vind je het leuk om even te kijken..... Welkom!
En bedankt voor dit super gave blog!!

Tamar zei

Oh ja, ik heb wel een haantje bij mijn kippen en ik denk dat dit ook echt wel kan. Maar neem een klein haantje, met een kleine klankkast: dan klinkt zijn gekukel ook niet zo hard. Nog meer voordelen staan op mijn blog......
groetjes, Tamar

cr-mics zei

Hallo Tamar,

Leuk, jouw kippetjes. En fijn dat je wat aan m'n verhaal hebt gehad. Ze zullen best blij zijn met de extra ruimte die ze nu gekregen hebben.
Mijn verhaal is destijds geschreven met de kleine stadstuin als uitgangspunt en hoe je met een minimum aan ruimte toch bio kippetjes kunt houden. Dan gaat het automatisch ook om een kleiner groepje kippen. (Max 3) Ik ben nog steeds van mening dat een haantje geen goed idee is dan. Niet alleen vanwege het geluid, maar áls je al beperkte ruimte hebt dan kun je die ruimte beter gebruiken voor 2 à 3 kippen die eieren leggen, dan een kip te ruilen voor een haan. Daarnaast is over het algemeen één haan op twee kippen qua verhouding ook niet echt aan te bevelen.
Maar zodra je meer ruimte hebt en dus meer kippen, kan ik me voorstellen dat een haantje een echte aanwinst is. Mits een rustig ras uiteraard. Voor mijn tuin zit dat er echt niet in, en voor de meeste stadstuinen ook niet.
Groetjes Chantal

Anoniem zei

Hoi Chantal ook ik ben op je blog terecht gekomen via google. Ik wil ook wat kipjes weer gaan houden na 15 jaar en zit ook midden in een woonwijk dus wil ook proberen de overlast zo min mogelijk te houden voor de buren :)

Ik zit nog in twijfel war ik voor ga of de wyandotte kriel maar cochin kriel is ook een erg mooi ras maar daar moet en ga ik mij nog verder in verdiepen. Pas geleden een hok opgehaald die nog vermaakt moet gaan worden en er moet nog een eieren leg bak bij aan gezet worden, wat zijn jou maten er van als ik vragen mag?

Verder is de kippen blog niet helemaal recent meer helaas? het was leuk om alles te lezen hoe je te werk gaat enz,een ding is zeker dieren gek ben je haha als ik het allemaal zo lees zie ik rustig me zelf erin ;)

Ik lees het laatste zn beetje dat je er nu dus nog maar 2 hebt,had je niet het idee om er weer 1 bij te halen om toch weer het minimale van 3 te hebben?

Het nachthok is hier 1m3 wat voldoende is na mijn idee. Hier ga ik ook de zwevende zit stok in maken, zeker gezien ik mijn hok nooit alle kiertjes dicht ga krijgen(zit nog een plafonnetje tussen het dak) maar ga het wel zo minimaal maken. Ook weet ik nog niet hoe ik het verfrissing gat moet gaan maken maar het mag niet tochten wat ik snap maar binnen stromende lucht komt toch altijd wel via schuifluikje na binnen ook al zit die dicht dacht ik? maar moet ik dan aan de zelfde kant boven een gat maken of juist aan de andere kant?
Verder leuke blog en hoop dat je in de toekomst weer wat gaatjes ziet om de beesten blog te voorzien van nieuwe dingetjes :)

cr-mics zei

Hallo anoniem,

Wat leuk dat je weer kippetjes gaat krijgen. Je zult zien dat het ontzettend leuk wordt!
Ik heb m'n legnest even opgemeten en de maten daarvan zijn 25x25x70 cm. Ze kunnen er dus met z'n tweeën tegelijk in en soms komt dat ook voor, maar meestal wachten ze op elkaar want het ene hoekje is favoriet over het andere hoekje. Haha.
Na de plotselinge dood van Ollie dacht ik eerst wel om een kipje bij te kopen, maar ik was zo ongerust geworden dat ik eerst wilde wachten hoe het met de andere twee zou gaan. M'n vertrouwen en spontaniteit hadden er een knauw van gekregen. En tegen de tijd dat dat weer terugkwam hadden die twee zo'n sterke band gekregen dat het me lastig leek voor een derde om erbij te komen. Ik redeneer nu dat ik beter twee kipjes bij kan kopen tegen de tijd er iets met Fops of Popo gebeurt. Voorlopig gaat het perfect zo.
Een luchtgat kun je beter aan dezelfde kant maken als het deurtje. Luchtverschuivingen heb je inderdaad altijd wel, maar tocht is toch iets anders. Je hebt meer kans dat kippen in de tocht zitten als de openingen tegenover elkaar liggen. Ik heb bij mijn gat ook nog de mogelijkheid om er een schuifplank voor te doen voor als het erg waait of stormt buiten, of als het heeel koud wordt, maar eigenlijk komt dat zelden voor. Mijn tuin ligt ook vrij beschut, dat scheelt.
Heel veel succes met de aanpassingen in je kippenhok. En natuurlijk met de komst van de kippetjes.
Ollie was bij mij een Wyandotte en zij was een ontzettend lief kipje. Cochins heb ik nooit gehad maar daar hoor ik ook veel goeds over.
Groetjes Chantal

Chloë zei

Hoi Chantal, ik geloof dat we elkaar van een ver verleden op 't A.I.V.E kennen, kan kloppen toch? Super leuk te lezen allemaal, ik kreeg de tip van jullie blog van mijn moeder. In ieder geval, ik heb eerder zelf drie Australorps gehad. Nu ben ik verhuisd (kleinere tuin) en wil met mijn dochters heel graag weer kippen nemen. Echter, liefst zonder overlast voor de omgeving (geluid). Ik vroeg me af of jij wat adresjes hebt omgeving Eindhoven/Veldhoven waar ik (ras)kippen kan kopen. Vertrouwd persoon, zodat ik niet uiteindelijk met een haantje zit opgescheept ;)
Hoop van je te horen. Groetjes, Chloë

cr-mics zei

Hallo Cloë.
Heb inderdaad op het IV gezeten dus dat kan kloppen, al weet ik niet precies welk gezicht er bij jouw naam hoort. Erg hè? Namen vergeet ik altijd het eerst en dit is van zo lang geleden.
Met een fokker in de buurt van Eindhoven/Veldhoven kan ik je helaas niet verder helpen, mijn kippetjes kwamen helemaal uit Twente. Ik zocht specifiek naar een fokker die tegen Marek entte, en die zaten niet hier in de buurt. Tenminste, niet dat ik had gevonden. Merendeel van het kippenaanbod gaat via Marktplaats dus ik zou daar gaan zoeken en via de telefoon achterhalen of je de fokker betrouwbaar vindt.
Groetjes Chantal

Chloë zei

Marktplaats is inderdaad de plek, ik kan me ook echt niet meer herinneren waar ik mijn Australorps destijds vandaan had (ergens in de buurt, maar ook mijn geheugen laat af en toe te wensen over, Haha). Ik ga verder zoeken! Bedankt ;)