zaterdag 22 februari 2014

C: Eigen wasmiddel maken


Ik heb al eerder geschreven over het recept van het zelf maken van eigen wasmiddel (hier) maar bedacht me, nu ik het wasmiddel zelf weer eens moest bijmaken, om er meteen maar foto's van te maken voor een fotoverslag. Dat maakt het allemaal wat duidelijker.
Dus vandaar, het recept stap-voor-stap.

Het recept:

Wat heb je nodig:
  • 1 tablet (plantaardige) zeep, in stukjes geraspt (ongeveer 250 gram.)
  • 125 gram huishoudsoda (oftewel natriumcarbonaat/ washing soda)
  • 125 gram Borax *) zie info over borax onderaan de blog.
  • water
  • 2 grote 4-liter containers/emmers. (afsluitbaar)
  • grote pan

Rasp de zeep. Ik gebruik de snijrestjes van de zeep die ik zelf heb gemaakt, maar elke (plantaardige) zeep is in principe goed. Zelf vind ik het met dit wasmiddel belangrijk dat er geen synthetische stoffen inzitten en van mijn eigen zeep weet ik zeker dat het een hele pure is. (Van een plantaardige basis en zonder synthetische ingrediënten.) Bovendien recycle ik zo de reststukjes, altijd goed.

Weeg ook de soda en de borax af. Huishoudsoda is in elke supermarkt te vinden, borax bestel ik online.
Nu hangt er een hele controverse om borax heen. Sommigen beweren dat het giftig is en dat je het dus absoluut niet kunt gebruiken, maar dat klopt niet. Onderaan de blog zal ik daar meer over vertellen.*)

Meet 4 liter water af in een grote pan en verwarm dat samen met de zeepvlokjes op het vuur. Goed roeren tot alle zeep goed door het water opgenomen is. Hoe kleiner de vlokjes hoe sneller dat gaat. Gebruik zeker geen mixer, dat gaat onnodig schuimen, maar gewoon langzaam blijven roeren. Als alle zeep opgelost is voeg je ook de soda en borax toe, zodat die kunnen gaan oplossen.

Verhit de vloeistof al roerend verder tot het zachtjes begint te borrelen en het dus tegen het kookpunt aanzit. Ondertussen heb ik 2 emmers klaargezet waarin (in beide) 2 liter KOUD water zit. Zelf gebruik ik ook altijd een zeef maar dat is omdat ik weet dat in mijn eigengemaakte zeep soms zaadjes of kruiden zitten. Maar ook om eventueel nog niet helemaal opgeloste zeepvlokjes tegen te houden.

Het is echt belangrijk dat het water in de emmer KOUD is. Dit koude water kun je ook later toevoegen maar ik doe het dus al meteen in de emmer. Ook is het handig om een streepje of plakkertje te gebruiken om aan te geven wanneer het niveau op 4 liter komt want de vloeistof uit de pan ga je verdelen over de twee emmers zodat in allebei 4 liter vloeistof totaal zit. (2 liter uit de pan en 2 liter koud water in elke emmer.)

Hou je hoofd erbij want de vloeistof in de pan is behoorlijk warm. (Het hoeft niet helemaal kokend van het vuur genomen te worden maar toch wel redelijk heet.) Kinderen en huisdieren dus even aan de kant, telefoon uit en rustig te werk gaan.

Vul beide emmers, roer het rustig een keertje door en doe dan de deksel erop en zet ze aan de kant. Het wasmiddel moet nu vooral rust hebben om op te gaan stijven. Per zeep kan het verschillen hoe snel dat gaat. Sommige al binnen een etmaal, andere na 48 uur. Maar bij mijn zeep duurt het langer dan dat. Na een paar dagen zie ik er wel een wittige sliert doorheen zweven. Dan roer ik 'm nog een keertje door en laat 'm verder staan.

Geduld.. na verloop van tijd stijft het echt wel op tot een gel-achtig geheel. Het wasmiddel is dan te gebruiken en ruikt heerlijk zeepachtig maar niet overdreven (ook wel afhankelijk van de zeep die je hebt gebruikt natuurlijk). Ik doe ongeveer een opscheplepel per wasbeurt in zo'n kunststof wasbolletje wat in de trommel gaat. Bij hele vieze kleding breng ik rechtstreeks een beetje op de vlek aan.

Een klein scheutje appelazijn (mag gepasteuriseerde zijn, klik ook hier voor meer informatie over appelazijn.) als "wasverzachter" tijdens het laatste spoelwater zorgt ervoor dat alle mogelijk achtergebleven zeepresten neutraliseren en de vezels van je textiel gladder worden, en dus zachter aanvoelen. (plús, het helpt tegen kalkaanslag in je machine.) De geur van azijn verdwijnt compleet na het drogen en je was ruikt heerlijk schoon gewassen. En dus niet naar overdadige bloemenweides of  andere verzonnen synthetische toevoegingen.

Mijn man is vooral erg tevreden over dit wasmiddel. Voorheen (en nu nog steeds wel eens) gebruikten we het eco-wasmiddel van klok of ecover, maar zelfs dan had hij wel eens last van jeuk als hij in bed lag. (Nee, niet door vieze beestjes in bed hoor!) Dit wasmiddel geeft hem geen jeuk!
Het is al met al trouwens ook een stuk goedkoper dan regulier wasmiddel, maar ja... je moet er dus wel wat voor doen.

Kan dit wasmiddel in mijn machine?

Ik heb ooit ergens gelezen dat er wellicht soms problemen kunnen ontstaan als er aluminium onderdelen in je machine zitten die in contact kunnen komen met het zeepwater. Of dit ook écht klopt heb ik nooit met zekerheid kunnen achterhalen, dus ik kan het niet bevestigen of ontkennen. Hou me ten goede. 
Toen onze nieuwe wasmachine kwam heb ik wel voor de zekerheid even nagevraagd of er aluminium in het apparaat inzat, maar volgens de fabrikant was de trommel van rvs en de rest van kunststof. Geen probleem dus.

*) Hoe zit dat nu met Borax?

Borax is een mineraal dat van nature in de grond en oceanen voorkomt. Het is niet kankeropwekkend, hoopt zich niet op in je lichaam en dringt niet makkelijk je huid binnen (mits die niet beschadigd is) Ook is het niet belastend voor het milieu.

Borax is alleen gevaarlijk als je het in zéér grote hoeveelheden inneemt/consumeert. (Ter vergelijking, ook gewoon keukenzout, zuiveringszout of zelfs gewoon drinkwater is in zulke grote ingenomen hoeveelheden gevaarlijk voor je, of zelfs dodelijk. In dat rijtje moet je het ongeveer zien.) 

Wel zijn er onderzoeken die bewijzen dat het in pure vorm de huid kan irriteren (het is een alkalisch mineraal) en daarnaast dat het bij proefmuizen de voorplantingsorganen aantast bij hoge ingenomen doses. 

Vanwege dat laatste bewijs zijn de veiligheidsnormen voor borax voor de zekerheid enorm verscherpt, zodat het op de lijst van gevaarlijke stoffen kwam te staan. Maar zolang je borax niet in hoge doses gaat innemen (waarom zou je?) maar daarentegen zeer verdunt gebruikt in recepten voor schoonmaakmiddelen, is er echt niets aan de hand en past borax juist heel goed in het 'groene schoonmaken'. 

17 opmerkingen:

Hetty zei

Wat leren we veel! Ik heb er nooit aan gedacht om wasmiddel te gaan maken. Ik ben bang dat ik het ook niet ga doen, maar vind het wel heel interessant. blijf me verrassen met deze bijzondere verhalen.

Groetjes,

Hetty

Unknown zei

Ik gebruik helemaal geen borax in mijn eigengemaakte wasmiddel en ik ben toch heel erg tevreden met het resultaat! Wat is dan toch de toegevoegde waarde van borax? In mijn wasmiddel doe ik alleen zeep en een flinke schep huishoud soda.

groetjes Gea

cr-mics zei

Hallo Gea,

Volgens mij heb je precies dezelfde vraag achtergelaten bij de reacties van het stuk over zuiveringszout etc. Kijk voor mijn antwoord daar.

Groetjes Chantal

Fries-om-útens zei

Als je de werkelijke feiten over Borax wilt weten, lees dan even dit.
http://www.health-science-spirit.com/borax.htm
Dan kom je te weten, waarom een tamelijk onschuldige, volledig in de natuur voorkomende zoutsoort als giftig in de markt wordt gezet door de farmaceutische industrie.
En kom je ook te weten waarom met name vrouwen méér dan blij & gelukkig van borax zullen worden.

Anoniem zei

Mijn vriend kwam gisteren met deze tip. Wij maken al zelf wasverzachter en ik was nu deels met wasnoten (tot het reguliere wasmiddel op is), maar ik ben van de werking van de noten niet kapot, dus was al enige tijd op zoek naar wat anders.
Ik ga het in ieder geval proberen, mits ik ergens borax kan vinden tenminste. We gaan op zoek en zijn erg blij met dit verhaal.
Heel erg bedankt aan de mensen die hun ervaringen met anderen willen delen.

gr,
Ingrid

cr-mics zei

Succes Ingrid,

Wij maken het hier nog steeds, dus ik hoop dat het jou ook goed gaat bevallen.

Groetjes Chantal

Anoniem zei

Voor hoeveel wasbeurten is dit recept?

cr-mics zei

Phoe, dat is lastig schatten want ik doe er zo lang mee en tel de keren niet. Maar ik vermoed zo ergens rond de 150 beurten.

Janet zei

waar zijn die afsluitbare emmers te koop, ik heb gegoogled en kan ze enkel per pallet kopen
groetjes Janet

cr-mics zei

Dat kan misschien wel kloppen Janet, want ik heb ze ook via m'n werk overgenomen waar ze in grotere hoeveelheden worden besteld. Je zou het anders misschien in kleinere curverbakken kunnen maken. Dat werkt volgens mij net zo goed.
Groetjes Chantal

Unknown zei

Waar kan ik borax bestellen ?

Unknown zei

Waar kan ik borax bestellen ?

cr-mics zei

Ik kocht een voorraad borax via internet. Hoor meer geluiden dat het nu iets lastiger te vinden is.

C zei

Huishoudsoda bleekt toch?

cr-mics zei

Hallo C.

Ik heb hier alleen gekleurde was en vind het met dat bleken enorm meevallen.

Anoniem zei

Hoi,

ik kom erachter, dat het steeds moeilijker wordt om borax te kopen.
Vanwege de verandering van cat. 2 naar cat. 1
Iemand een idee, waar je dit nog makkelijk kan bestellen?

Groet, Elise

Trafassi zei

Beste Chantal, bijna alle wasmachines bevatten tegenwoordig aluminium, namelijk het trommelkruis aan achterzijde van de RVS wastrommel. Dit trommelkruis is aan extra slijtage (corrosie) onderhevig als je bij iedere wasbeurt een wasmiddel met soda (en/of azijnzuur) gebruikt. Zou ik dus niet doen. Lees hierover meer in mijn reactie op een andere blog over zuiveringszout:

http://huis-tuin-en-keuken.blogspot.com/2012/08/c-baking-soda-zuiveringszout-etc.html