donderdag 1 augustus 2013

C: Kippenhok

Ik dacht..als straks de lessen en cursussen afgelopen zijn voor dit seizoen, dan zal het vast heerlijk rustig worden. Nou, niet dus. Het is hier een kippenhok! In figuurlijke zin loopt m'n hoofd over van alle dingen die ik moet doen, thuis en in de moestuin. Maar ook in letterlijke zin, want een van de grote oorzaken van de drukte is letterlijk het bouwen van een kippenhok. Een heus kippenhok voor échte kippen!!

Eindelijk, ein-de-lijk is m'n man overstag gegaan. Na jaren en jaren van protest op mijn verlangen om kippetjes te willen, zei hij opeens op een dag, niet zo lang geleden: "Het houdt kennelijk niet op, dus vooruit dan maar. Jij mag kippetjes." Nog dezelfde avond heb ik het eerste ontwerp voor het kippenhok getekend.

Want dat ik een hok zelf wilde maken stond al bij voorbaat vast. Ten eerste ben ik de grote klusser hier in huis, dus dit gaf me de kans om weer eens een leuk project te hebben, precies in de vakantie. Maar ten tweede vind ik de hokken die je kant-en-klaar kunt kopen niet handig/mooi/groot genoeg voor het geld wat je ervoor moet betalen.
Het voordeel van een zelfgemaakt hok is dat je het kunt maken zoals je wilt, passend in de tuin die je hebt. Dus vandaar.

Ik heb me er alleen danig op verkeken. Dacht er echt met een week werk wel mee klaar te zijn, maar in de praktijk werd dat eerder een maand, ruim. Dat heeft ongetwijfeld met mijn kluscapaciteiten te maken, maar ook met de graad van luxe die dat hok kreeg. Had ik het eenvoudiger gehouden dan was het wellicht sneller gegaan. Een hittegolf tussendoor bespoedigde de zaak ook niet echt..man, wat heb ik afgezien.

Lijst van wensen:

Ik ging uit van een paar zaken waar een kippenhok volgens de regels aan moet voldoen. En wat ik zelf nog wilde. Maar dan liefst ook zo praktisch en mooi mogelijk. Namelijk.

-Hok moet groot genoeg zijn voor 3 krielkippen. (1 x 1.25 m.)
-Makkelijk toegankelijk (tafelhoogte en met grote opening)
-Makkelijk schoon te maken (gladde binnenkant, uitneembare zitstok en mestplank, geen naden/kieren)
-Legnesten toegankelijk vanaf de buitenkant van het hok. (om makkelijk eitjes te kunnen rapen)
-Automatisch geregelde uitloop naar de ren (mbv automatisch hokopener.. luxe)
-Ren met altijd schaduw en beschutting maar ook open plekken (loopt onder verhoogd hok door)
-Veilig voor roofdieren ( geen vossen of roofvogels hier in de woonwijk maar katten/honden?  míjn katten/honden?..ren overdekken.)
-Waarneembaar vanuit de woonkamer (om de kippetjes in de gaten te kunnen houden én ervan te kunnen genieten)
-Raampje op het oosten (voor wat lichtinval, geen deprimerend donker hok, wel een mooi raampje)
-Uitgang en ventilatie aan dezelfde kant. (om tocht tegen te gaan, liefst op westen)
-Integreren in de sfeer van de rest van de tuin (materiaalgebruik en slim gebruik maken van de beperkte ruimte)
-Zoveel mogelijk recyclen, of gebruik van duurzame en ecologische middelen. (voor allemaal fijner)

Ga er maar aanstaan..

Fotoverslag van het proces:

Na veel passen en meten begon ik met het timmeren van het buitenbeslag op frame. Het hout hiervoor hadden we al jaren liggen in de schuur, dus dat kon mooi hiervoor hergebruikt worden. Wel eerst alle kromme spijkers moeten verwijderen, en de plankjes bleken ook niet allemaal even recht en schoon.

Buiten een stuk grond vrijgemaakt (precies tussen de appel- en de vijgenboom) en een palenconstructie neergezet op 80 cm. hoogte. Voor de palen kocht ik kastanjehouten rustieke palen, vanwege de mooi en de duurzaamheid. Het blad wat erop ligt is meteen de vloer van het hok. Ik koos betonplex, dat is sterk, waterdicht en glad, dus hygiënisch en makkelijk schoon te maken. De wanden staan even los erop om een idee van het geheel te krijgen. Lijkt meteen al heel wat, maar is nog niks, één zuchtje wind en....

De hoekpalen van het hok zijn vastgeschroefd en de wanden zitten nu vast. Aan elkaar en aan de bodemplaat. Alleen de twee deurtjes aan de voorzijde zitten nog niet vast. En het dak zit er ook nog niet vast op. Ook voor het dak heb ik voor betonplex gekozen (paste samen met de bodem uit één plaat) vanwege de sterkte en waterdichtheid.) Niet goedkoop, betonplex, maar voor vloer en dak wel de beste keus, vond ik.

Voor kippen is het  niet nodig om het hok te isoleren, want ze kunnen prima tegen de kou, maar toch heb ik het wel gedaan. Omdat het kon qua ruimte tussen het buiten- en binnenbeslag en omdat ik de polystyreen-platen nog had liggen. Ik redeneerde dat het de temperatuur wat constanter zou houden, dus niet alleen tegen kou maar ook tegen hitte. Op bovenstaande foto kun je net niet zien dat er bovenin ze linkerwand een groot ventilatiegat zit. In deze fase hou ik al wel rekening waar later nog losse onderdelen tegen de wand geschroefd moeten worden, daar komt nu alvast een houtje achter te zitten voor de stevigheid. De achterwand heeft het gladde binnenbeslag al gekregen, het linkerdeurtje zit er ook al in.

Alle zijden hebben isolatie en binnenbeslag gekregen. Hier zie je het ventilatiegat in de linkerzijde (bovenin) wel zitten. Het andere gat is de kippenuitgang. Als dat aan dezelfde zijde zit heb je geen tocht (daar kunnen kippen absoluut niet tegen.) Het prachtige glas-in-lood raampje komt van marktplaats. (Kwam van een historisch pand/restaurant in Veghel en was een crime om schoon te schuren.) Maar een prachtig raampje, wat we zien vanuit de woonkamer dus zowel voor de kippen als voor ons een esthetisch genot. Het zit hier nog niet vast maar even voor het idee en de foto erin geklemd.

De hele binnenkant is geschilderd en alle naden zijn afgekit. Ik koos hier voor ecologische lijnolieverf. Het soort wat op houtwerk van Scandinavische huizen wordt geschilderd. Het is milieubewuster maar het duurt wel een paar dagen voor het helemaal droog is. Gelukkig schijnt de zon uitbundig en is er voor lange tijd geen regen in het vooruitzicht. Ook al begonnen aan het dak.

Op het dak maak ik een groendak met sedumbegroeiing. Niet alleen isoleert dat beter (koel in de zomer, warm in de winter) maar het maakt de tuin ook groener. Groen is altijd beter, denk ik dan. We hebben ook een stuk van ons schuurtje met sedummatten bedekt en dat bevalt al een paar jaar uitstekend. Dit is ook de reden waarom ik het dak een klein beetje (10%) heb laten aflopen. Dan zie je het groen beter dan als het helemaal plat zou zijn en je er niet op kunt kijken. Het sedum kregen we gratis, maar verder heb je wel een speciaal substraat en onderlaag nodig om op een dak te kunnen planten.
De automatische hokopener is ook geïnstalleerd en doet het! Compleet overbodige luxe maar ik kick er stiekem best wel op. Omdat hout niet zo'n goed idee is voor iets wat tussen geleiders moet lopen en ook nat kan worden (hout zet uit) heb ik daar een kunststof groentesnijdplankje als deurtje voor gebruikt. Paste perfect!
Zie je ook het konijntje Nero op de foto? Die was een paar weken op bezoek omdat Mirjam met vakantie was. Ze vond het hartstikke leuk om af en toe langs te komen huppelen als ik bezig was.

Vooraanzicht. Het raam zit er nu helemaal in (alle naden ook daar dichtgekit) en ben bezig met het tweede deurtje. Daar komen ook de uitstekende legnesten aan. Het idee is dat dat tweede deurtje makkelijk open kan worden gezet als ik het hok moet schoonmaken. Maar voor alle kleine en vlugge bezoekjes aan het hok kan ik het kleinere linkerdeurtje gebruiken. Je ziet het niet heel goed maar het groendak ligt er ook al in. Compleet met dakgootje.

Het begint steeds meer af te komen. Het tweede deurtje zit erin. Met de legnestruimte nog bezig. Daar doe ik geen schrootjes tegenaan want dat zou te zwaar worden. In plaats daarvan alleen triplex, maar ook die wordt geïsoleerd en aan de binnenkant met lijnolieverf beschilderd. De kippetjes moeten er natuurlijk wel  lekker bijliggen als ze aan het leggen zijn. De buitenkant van het triplex "lak" ik af met 3 lagen Deense olie. Dat is mijn nieuwe favoriete middel. Het is helemaal natuurlijk en veilig (wordt bijvoorbeeld ook op houten kinderspeelgoed gebruikt), met meerder lagen wordt het hout daardoor helemaal waterdicht.
Niet te zien op de foto maar ook het gat van de ventilatie heeft een plaatje (perspex, hadden we nog liggen) gekregen die met geleiders helemaal open of dicht te schuiven is, al naar gelang de behoefte. Er zit sowieso vliegengaas voor. Tegen de vliegen uiteraard, maar het houdt ook de regen een beetje tegen mocht die ertegenaan komen.

Het hok is zo goed als af. De legnesten zijn klaar, met deksel en alles (toegang van binnenuit wel nog even dichtgemaakt met karton zodat de kippetjes niet leren om daar te gaan slapen maar in plaats daarvan de zitstok te gaan gebruiken.. ze zijn toch nog te jong om eieren te leggen.) 
Aan de voorkant heb ik een opstaande rand gemaakt (van een restje betonplex, nog steeds uit dezelfde plaat.) die weggehaald kan worden als het hok helemaal schoongemaakt moet worden, maar nu vooral de bodembedekking tegenhoud als je de deurtjes open doet. Ook heb ik rondom van alle zijden de onderste paar centimeter met lak beschilderd om het hout daar extra te beschermen tegen de bodembedekking (ik gebruik zand)
De zitstok en mestplank  kunnen verwijderd worden om het makkelijk schoon te maken. Beide zijn ook met Deense olie ingesmeerd om ze waterafstotend te maken. (maar nog steeds 'stroef")
Hoewel het water- en eetbakje nog even tijdelijk is (daar zijn makkelijkere systemen voor, maar die moet ik nog maken) is het hok klaar genoeg om de kippetjes te verwelkomen. Het rennetje daarentegen.. daar ben ik nog mee bezig.

Drie orphington krieletjes komen er wonen. Ze moesten eens weten hoeveel tijd, energie, blauwe plekken, schrammen, blaren, eeltplekken, gevloek, zonnesteken, zweet, (bijna) tranen, en liefde ik al in hun huisje heb gestopt. 
Maar ik ben supertrots op het resultaat en heb het idee dat ik het mooiste en meest praktische kippenhok heb gebouwd wat in mijn vermogen lag! Alles voor de kippetjes, heb er 10 jaar van kunnen dromen, dus dan krijgen ze ook wat!



28 opmerkingen:

Nynke zei

Je hebt een prachtig hok gemaakt !! Alleen zou ik geen isolatie gebruikt hebben, want achter die dan dubbele wanden kunnen bloedluizen gaan zitten...
Mijn kippetjes, 3 Ukkelse baardkrieltjes en 1 Watermaals baardkrieltje, hebben een vergelijkbaar hok, maar dan met een puntdal. Ook een automatische hokopener, hoewel ik daar wel weer een tijdschakelaar tussen gezet heb, omdat ik niet wil dat ze in de zomer al om 6 uur 's ochtends al lopen te miepen.
Verder heb ik een bak met zand waar de slaapstok op poten in staat, zodat ik de nachtelijke uitwerpselenmakkelijk kan verwijderen met een kattenbakschepje.

cr-mics zei

Hallo Nynke. Dankjewel! Ik ben nog steeds erg blij met het hok en de kippetjes óók. Over bloedluizen maak ik me niet zo'n zorgen. Alle kieren zijn van binnen goed afgekit en de zitstok is zo gemonteerd dat er 's nachts geen bloedluizen bij de kippen kunnen komen. Als er geen bloed te zuigen valt is er voor die luizen geen lol aan!
Tot nu toe nog geen luizenhuidjes gevonden.. maak de zitstok ook elke dag schoon trouwens.

Ukkelse baardkrielen zei je? Dat zijn hartstikke leuke kipjes! Die stonden hier ook vrij hoog op de mogelijke kippenlijst. Zo te horen komen onze kippendingetjes redelijk overeen, leuk om te horen!!

Sven zei

Proficiat ! Het is een prachtig kippenhok geworden. Echt niks aan het toeval overgelaten. Fijn dat we deze schepping stap voor stap konden volgen.

~° Sarah °~ zei

Coooool! Heel mooi gemaakt!

cr-mics zei

Hallo Sven en Sarah,
Dankjewel! Nu ik hem al een tijd in gebruik heb blijkt het ook echt een handig hok te zijn. Er is tot nu toe niets wat ik anders had willen doen dus dat maakt al het harde werk van het begin weer de moeite waard. Maar complimenten zoals die van jullie helpen natuurlijk ook! :-)

Saskia zei

Hallo,

Supermooi hok!
Ben nieuwsgierig hoe dat in zijn werk gaat, die zitstokmontage zodat er geen bloedluizen bij de kippen kunnen komen. Wil je dat even uitleggen?

cr-mics zei

Hallo Saskia,

Ik zal er einde deze week een blogpost over schrijven, het is makkelijker te zien met foto's.
Groetjes Chantal

Anoniem zei

Hoi,

Erg leuk deze post! Inderdaad zouden een paar detailfoto's van de binnenkant (wellicht met kippen) een erg welkome aanvulling zijn. Vind dat je het in elk geval erg gaaf hebt gemaakt! Hoop dat ik over het eindresultaat van mijn hok ook zo tevreden zal zijn ;-)

Groetjes, Maurice.

cr-mics zei

Hallo Saskia, en Maurice,

Het staat er inmiddels op. Zie http://huis-tuin-en-keuken.blogspot.nl/2015/10/c-bloedmijt-bij-kippen-voorkomen.html


Groetjes Chantal

Irene zei

Hoi Chantal,

Ik heb jullie blog bij toeval ontdekt. Wat ontzettend leuk om het wel en wee van de kippies te volgen en wat een prachtig onderkomen hebben ze.
Wij hebben (bijna) de laatste hand gelegd aan de 'bungalow' die we voor onze kipjes maken. We gaan de drie dames aankomend weekend halen. We hebben gekozen voor New Hampshire krielen op basis van het plezierige karakter, hun mooie uiterlijk (een echte kip voor ons) en de vele eitjes die ze leggen volgens de beschrijving.
Ik heb een vraag over de automatische hokopener. Waar heb je deze gekocht en hoe bevalt het?

Ik hoop van je te horen.

Hartelijke groeten,

Irene

cr-mics zei

Hallo Irene.
Dankjewel!! En jullie ook veel succes met de dames komend weekend. Spannende tijd.
Hokopener is van dierenspecialist.nl. Bevalt nog steeds goed. Als ik een paar dagen van huis ben (komt niet vaak voor) doe ik er voor de zekerheid wel altijd nieuwe batterijen in want ik heb een keer gehad dat het hok dicht bleef. Bleek 1 batterij te zwak. Gelukkig merkte ik dat meteen. Kippen verontwaardigd. Maar verder heel fijn en geen klachten.

Groetjes Chantal

Irene zei

Hallo Chantal,

Dank voor je snelle reactie. Ik ga zo op de site kijken, mogelijk leveren ze ook een hokopener op stroom. Kippenluikje.nl levert ze in elk geval op stroom, maar ik heb geen idee of deze opener voldoet. Wij moeten af en toe in het weekend weg en ik wil er zo zeker mogelijk van zijn dat de meiden niet voor een gesloten deur staan.
De komst van de dames is zeker spannend. Ik verheug me er zeer op. Het hok is prachtig geworden en ze zijn meer dan welkom. We hebben alles goed voor elkaar. Dat mag ook wel, want we zijn een tijd aan het klussen en bouwen geweest. Net als jij waren we wat overmoedig en dachten de klus snel te kunnen klaren, maar met name in de afwerking gaat veel tijd zitten.
Heb je de bloedluis buiten de deur kunnen houden afgelopen jaar? En zo niet, hoe heb je ze kunnen bestrijden?

Hartelijke groet, Irene

cr-mics zei

Wat leuk.. Het prille begin van een paar kippetjes in een pas zelfgebouwd hok. Erg herkenbaar!
Zelf heb ik nog nooit bloedmijt gehad in mijn hok. Ook geen ander soortige luizen trouwens. Maar de dierenarts schrijft byemite voor in geval van bloedmijt. Een kennis van me gebruikt het en dat werkt goed. Kieren goed afkitten is de beste methode om ze te voorkomen. En een zwevende zitstok. Daar vind je meer over op m'n blog.
Veel plezier dit weekend met de nieuwe dames.
Groetjes Chantal

Irene zei

Hoi Chantal,

Alle kieren zijn gekit, maar dat schijnt niet elk risico op de komst van mijten uit te sluiten. Wel fijn dat het jullie niet is gebeurd. Ik hoop dat ze ons hok ook zullen mijden. Het idee van jullie zwevende zitstok hebben we overgenomen en we hebben er ook nog luizenbakjes (die we gaan vullen met olie) aan bevestigd. Naast het gebruik van vaseline wordt het lastig voor de mijten om op de kippetjes te kruipen. Tevens hebben we in de ren een heuse zandbak ingegraven, waarmee de kans op andere luizen ook vermindert.
Hoewel de meiden het nog niet weten, zijn wij klaar voor hun komst.

Groetjes,
Irene

Irene zei

Het lijkt wel kraamtijd hier in Alkmaar. Wat een drukte met de nieuwe tuinbewoners. We hebben ze afgelopen zaterdag opgehaald in Brabant en moesten ruim twee uur met ze reizen. Na de eerste onwennigheid lijken ze het wel oké te vinden bij ons, maar ik heb een paar vragen. Mogelijk heb je tijd om er antwoord op te geven Chantal (of een andere lezer). De dames zijn negen maanden en aan de leg.
Twee van de kippetjes hebben diarree en een van de drie legt windeieren. Omdat de kipjes dezelfde kleur hebben en er slechts kleine verschillen zijn, is het nog lastig te zien wie wie is. De dames maken geen zieke indruk, hoewel ik met regelmaat een kip in het leghokje zie liggen. Ze lijkt zich wat af te zonderen, maar loopt even later weer lekker te scharrelen zonder op dat moment een ei gelegd te hebben.
Kan je me adviseren wat ik kan geven tegen diarree en wat gebruiken jullie om de kippen te ontwormen? Ook ben ik benieuwd wat jullie gebruiken als er sprake is van luizen. We hebben een flinke zandbak ingegraven met fijn zand, maar daar maken ze vooralsnog weinig tot geen gebruik van. De kipjes poetsen geregeld hun veren, maar lijken ook wat jeuk te hebben, waardoor ze onder de vleugels pikken en achter hun kopje krabben.
's Avonds moet ik de dames nog op hun stok zetten. Als ik dat niet doe blijven ze op de vloer van het nachthok liggen en/of deels in de deuropening / het trapje. Herkent iemand dat en komt het vanzelf goed? De fokker zegt dat de kippen met gemak op de stok moeten kunnen komen.
De krielkippen fokker is me overigens aanbevolen door de vereniging van de New Hampshire kippen. Hij maakt op tentoonstellingen altijd een goede beurt. Deze hennetjes zijn geen tentoonstellingskippen. Dat hoefde voor ons niet.
Ik hoop dat iemand me een antwoord kan geven op mijn vragen.
Groetjes, Irene

cr-mics zei

Hallo Irene,

Allereerst, gefeliciteerd met de kippetjes. Daar zijn ze dan eindelijk! Ik herken veel van je bevindingen.
Bij mij waren de jonge kipjes destijds ook aan de diarree. Het kán van de verhuizing komen want dat is toch redelijk stressvol. Verder zijn jonge kippetjes ook gevoeliger voor coccidiose, wat ook diarree geeft, soms met bloed. Wat je kunt doen is een poepmonster naar de dierenarts brengen en laten testen op coccidiose (en wormen). Maakt niet uit van welke kip, de behandeling geldt vaak toch voor alle kippen in de ren. Vaak is dat dan een licht antibioticakuurtje in het drinkwater. Wormenkuur heb ik hier nog nooit hoeven geven. Doe dat hier ook niet preventief.
Windeieren voor jonge kippen is niet zo heel uitzonderlijk. Zorg voor voldoende kalk (bijvoorbeeld oesterschelpkruimels uit de dierenwinkel) en dat je legvoer geeft en geen opfokkorrels. Het moet uiteindelijk wel overgaan. Structureel windeieren duidt op kalkgebrek.
Eens kijken. Mijn kippetjes hadden toen ze net aankwamen ook veerluis, die zag ik over m'n hand lopen bij het vasthouden. Dat komt bij fokkers sneller voor. Het ging bij mij vrij snel vanzelf over. Door de zandbaden waarschijnlijk. Daar kun je overigens wat diatomeeën aarde in strooien tegen veerluis. Of een klein beetje gezeefd kachelas. Heb het daarna nooit meer teruggekregen. Dat zandbaden zullen ze vast snel gaan doen. Is het zand wel droog?
Krabben kan ook van los zittende veertjes komen trouwens. Kippen zijn door de dag heen veel met hun veren bezig, je leert vanzelf wat voor hun normaal gedrag is.
Ook hier gingen ze niet meteen op stok. De eerste avonden heb ik ze er zelf opgezet, daarna deden ze het zelf.

Veel succes met je kippetjes. Ze zijn nog jong en moeten zelf ook nog leren om een 'grote' kip te zijn. Ze wennen snel genoeg. Net als jij. Groetjes Chantal

Irene zei

Hoi Chantal,

Dank voor je uitgebreide reactie. Ik zal je tips zeker gebruiken en meenemen in mijn 'observaties' van het gedrag van de dames.
We zijn gisteren zonder kippen (vanwege de stress), maar met mestplank naar de pluimveearts gegaan, die in een dorp en half uurtje rijden verderop zit. Zij heeft de mest onder de microscoop bekeken en vond best veel wormen en eitjes. We hebben antibiotica meegekregen dat we gedurende twee dagen moeten geven. Het ging prima om dit direct in het bekje te druppelen.
Vanochtend hebben ze een druppeltje vloeistof tegen wormen en luizen tussen hun nekveren op de huid gekregen. Ik heb er goede hoop op dat het werkt. Toen gisteren eindelijk de zon scheen, kropen ze verheerlijkt in het zandbad en 's avonds zaten er twee dames op de stok en hoefde ik er later nog maar een te helpen. De buitenren is overdekt en zodoende is het zand altijd droog.
Vanochtend hebben ze genoten van een schaaltje yoghurt en ik bied ze sinds hun komst grit aan waar ze ook van eten.

Nogmaals dank en ik blijf je blog volgen. Groetjes, Irene

Irene zei

Hoi Chantal,

N.a.v. je tip over diatomeeën aarde en tabakstengels ben ik op het internet gaan zoeken. Er zijn veeeel aanbieders. Ik vraag me af of het betrouwbaar is om via internet te bestellen. Doe jij dat ook en zo ja, welke aanbieder levert goede producten. Bedankt weer voor je moeite!
En, ik heb net je verhaal over de dennenappels gelezen, je hebt me ermee aangestoken. Ik ga het aankomend weekend uitproberen.

Groetjes, Irene

cr-mics zei

hallo Irene,

Tabakstengels heb ik zelf nog nooit gebruikt, maar wel diatomeeën aarde. Die bestel ik bij diatomeeenaarde.nl
Geen problemen met levering of betaling.
Groetjes Chantal

Irene zei

Dank Chantal, de bestelling is geplaatst. Helaas was het bedrijf niet telefonisch of per email bereikbaar, zodat ik mijn vraag niet kon stellen over de keuze diatom of puur. Ik heb de keuze puur gemaakt, hoop dat deze juist is.
Groetjes, Irene

Marcia zei

Bedankt voor de mooie blog. Ik heb er veel ideeën uit opgedaan voor onze eerste kippetjes: kriel cochins. We hebben een soortgelijk hok laten bouwen, incl isolatie, raampje, sedumdak en automatische deur, zo leuk! Ik heb alleen de indeling wat anders gedaan. Deur en raam aan de lange kant en nestkast aan de ene en openslaande deuren aan de andere korte kant. Helaas niet zelf kunnen maken want dan was het dit jaar niet klaar geweest, en waarschijnlijk ook niet zo netjes. Maar mede dankzij jouw ontwerp, bedankt daarvoor. Veel succes met je bezigheden!

cr-mics zei

Hallo Marcia,
Wat leuk om te horen! Ben blij dat je wat hebt gehad aan mijn hok als uitgangspunt voor die van jou. Een fijn hok is echt een groot genot en ik ben nog steeds héél tevreden met de mijne, net als de kipjes. Heel veel plezier met jullie kippetjes, je zult merken dat het zo gezellig is met een paar van die beesten in de tuin.
Groetjes Chantal

Anoniem zei

Hallo, ik kwam bij toeval op jullie blog.....prachtig!!! Ik heb ook een aantal jaren geleden 3 kippen gehad in een klein tuintje. Mijn oplossing was: ik liet ze iedere dag een poos scharrelen in de gemeentelijke "tuinen" die zich vlak achter onze tuin bevonden. De kippen en ik genoten hier erg van. Als ik het voldoende vond, pakte ik mijn tamme drietal om de beurt weer op en bracht ze weer in hun hok terug. Helaas heb ik afstand moeten doen van mijn lieve drietal toen mijn jongste zoon allergies bleek te zijn voor het stof van hun veren.


Anne zei

Ik zie dat deze blog al wel een tijdje geleden geschreven is, maar wellicht krijg ik nog antwoord. Ik ben heel benieuwd naar het sedumdak op je kippenhok. Zou je hier wat verder over willen uitwijden? Wat heb je als ondergrond gebruikt, blijft het goed liggen en is het nu een aantal jaar verder niet gaan lekken?

cr-mics zei

Hallo Anne,

Alles gaat goed met het sedumdak op het kippenhok. Het is er alleen maar mooier op geworden vind ik. In de loop van de tijd heb ik af en toe nieuwe (andere) sedumplantjes erbij gezet en er zijn ook spontane plantjes opgekomen.
Geen lekkages tot dusver.
Als ondergrond heb ik eerst een betonplaat (het feitelijke dak van het kippenhok), dan een vliesdoek en daarop een plastic constructie die speciaal voor sedumbeplanting in ons tuincentrum wordt verkocht. Het is een soort noppenplaat, met allemaal holtes erin waar de aarde in gaat maar waardoor er ook nog sprake is van goede afwatering. Daarin ging speciale sedumdak-aarde. Die is wat lichter. Daarbovenop tenslotte de dunne sedummat waar al hele kleine plantjes in zaten.
Het is eigenlijk meteen goed gegaan. In de zomer als het heel lang droog en heet is sproei ik het soms wel want het staat bijna de hele dag in de zon. Maar verder heb ik er eigenlijk geen omkijken naar. Ben er nog steeds heel blij mee.
Zou het zo weer doen!

Groetjes Chantal

Unknown zei

Hoi Chantal,
Bedankt voor je uitgebreide reactie. Hier kan ik iets mee!

varo zei

Hallo Chantal,

Toen we in Amsterdam eindelijk een woning met tuin gevonden en gekocht hadden, had ik nog maar paar wensen: een ervan was kippen in de tuin!
En ze zijn er, nu al ruim een jaar. Drie kippetjes die ons elke dag blij maken met verse eieren.
Ik wil graag een fijne kippenhok maken, want alles wat te koop is, komt niet in de buurt qua gemak en hygiene (tegen mijt) voor de kippen zelf, schoonmaak en onderhoud en duurzaamheid (materiaal). Jou/jullie hok is mooi en zit goed in elkaar.
Nu zoek ik iemand die mij kan helpen om een hok te maken. Het is niet dat ik zelf twee linkerhanden heb, maar met iemand erbij die handig is met materialen en gereedschap zal het sneller en makkelijker gaan.
Mocht er iemand zich geroepen voelen dan hoor ik dat graag.
Dank

Anoniem zei

Hallo Chantal,

Wat een mooi en praktisch kippenhok! Naar zoiets ben ik al een tijdje op zoek.
Ik wil het graag ook proberen om zelf te bouwen. Wij hebben alleen 6 kippen dus het zou iets groter moeten worden. Maar heb je toevallig de afmetingen nog die jij hebt gebruikt? Waarom heb je trouwens de zitstok niet over de gehele lengte gemaakt vroeg ik me af?
Ik hou ook erg van zo’n sedumdak, mooi hoor!
Met ‘kakelende’ groet,
Esther.