vrijdag 7 december 2012

C: Koude voeten

Het is een zussenkwaal die Mirjam en ik delen, misschien omdat we van die grote lange smalle voeten hebben, maar zo tegen de tijd dat het kouder wordt buiten doen onze voeten daar met overgave een schepje bovenop en voelen als ijsklompjes aan onder onze benen.
Nou betekenen koude voeten al gauw een koud lijf, dus er is alles aan gelegen om dat tegen te gaan. Goede sokken en schoenen, warme sloffen in huis, dat doet al veel, maar voor extra warmte doe ik graag wat extra moeite. Vandaar deze recepten om thuis te maken van natuurlijke ingrediënten. Kunnen we onze voeten eens lekker verwennen!

Hot oil:


Allereerst een recept van de Engelse herborist James Wong. De ingrediënten zijn niet moeilijk te verkrijgen, gewoon in de supermarkt.
(Je moet met deze olie wel uitkijken, vanwege de pepers die erin zitten. Gebruik het bijvoorbeeld niet tegen koude handen. Eén veeg in (de buurt van) je ogen en het begint meteen te branden. Goed je handen wassen dus, nadat je het op je voeten hebt aangebracht.)
475 ml. zonnebloemolie
2-4 stuks rode peper (gesnipperd)
50 gr. verse geraspte gemberwortel
50 gr. zwarte peper (fijngeplet in vijzel)
50 gr. mosterdzaad (fijngeplet in vijzel)
Voeg alles bij elkaar en verwarm het au-bain-marie. (Een hittebestendige kom boven een pannetje kokend water. Het kokende water en de schaal mogen geen contact maken.)
Laat het zo minstens een uur trekken onder regelmatig roeren.
Zeef het mengsel dan en giet het over in gesteriliseerde flesjes.
Zo, één voor Mirjam en één voor mij. Ik heb er trouwens wel nog een paar druppeltjes etherische kruidnagelolie aan toegevoegd nadat het mengsel gezeefd was. Vond ik qua geur lekkerder en het maakt het mengsel meteen ook langer houdbaar.
Eerst een lekker voetenbadje, dan deze olie en dan dikke sokken...hmmmmm!

Massage olie tegen koude voeten:

Een andere remedie tegen koude voeten is uiteraard een voetmassage. Dat stimuleert de doorbloeding waardoor ze helemaal warm en doezelig worden. Nu kun je natuurlijk met de olie van James Wong ook wel masseren, maar het voordeel van het volgende recept is dat er geen pepers inzitten, minder scherp voor je handen. (Dus ook te gebruiken als koude handen olie.) Iets beter geschikt voor massage.
6 hele kruidnagelen
1 theelepel mosterdzaad.
Beide in een vijzel een beetje kapot stampen.
4 eetl. verse gember, geraspt.
100 gr. olie (bijv amandelolie is fijn om mee te masseren)
10 druppels etherische sandelwoodolie.
De methode van verwarmen, trekken en opslaan is verder hetzelfde als bij de vorige olie.

Warm voetenmasker:

Ook lekker om eens uit te proberen is het warme voetenmasker. Vooral omdat het afgesloten wordt met een voetenbad. Wel iets voor op een rustig moment en het vergt enige voorbereiding, maar dan is het ook echt hemels.
100 gr. havervlokken/ of geplette havervlokken
1/2 theelepel kaneelpoeder
1/2 theelepel cayennepoeder
ongeveer 4 eetlepels warm water
1 theelepel oliefolie
1 eetlepel honing
1 eetlepel geraspte verse gember
1 druppel etherische olie (sinaasappel)
Meng alles bij elkaar. Doe het warme water er het laatst bij en doe dat lepel voor lepel. Kijk wanneer het een fijn, ietwat dikkig papje is. Te dun door teveel water is niet fijn, dan loopt het van je voeten af.

Verdere voorbereiding: 
Zorg dat je een warm/heet voetenbad klaar hebt staan. Mijn truc is om een afsluitbare plastic bak te vullen met heet water, eventueel een keteltje heet én koud water in de buurt. In eerste instantie gaat de deksel erop en laat ik het voetenmasker intrekken terwijl ik m'n voeten óp de dichte bak heb staan. Zo heb je een warme ondergrond en hoef je later niet op te staan als je je voeten wil afwassen. Die extra warmte is echt heel erg fijn en maakt het voetenmasker veel weldadiger.
Zorg ook dat je een handdoek binnen handbereik hebt. 
En een kop warme thee, telefoon of boek is ook wel lekker om naast je te hebben.
Leg eerst een lang stuk plasticfolie op het warme, dichte voetenbad. Dan je voeten erop en smeren maar. 
Wikkel beide zijden van het plasticfolie om je voeten heen. Zo blijft het mengsel goed zitten en wordt het niet zo kruimelig.
Wikkel vervolgens een handdoek om je voeten heen om de bovenkant van je voeten warm te houden. Helemaal lekker is een handdoek die 2 minuten op 500W in de magnetron heeft gelegen, want dan is die lekker warm, maar dat vraagt wel een beetje handigheid met snel smeren..anders is je handdoek alweer afgekoeld. (Op bovenstaande foto zie je het principe van het dichte voetenbad goed.)
Na een half uurtje ontspannen kan het masker eraf. Handdoek weghalen en deksel van het voetenbad doen. Het plasticfolie kan gewoon in het water. Het masker is redelijk ingedroogd. Tijd voor het tweede deel..
Heerlijk het warme water in. Dat eventueel is bijgesteld met de keteltjes heet en koud water.
Het duurt eventjes voordat de havervlokken van je voeten geweekt zijn. In de tussentijd zal het water wat witter kleuren, is alleen maar nóg langer profiteren van het verzachtende en verwarmende effect.

Ik kan jullie verzekeren dat je daarna heerlijk warm en rozig bent. Beetje olie erop en je hebt gegarandeerd geen koude voeten meer!

Zo kunnen we de winter wel in! (Buiten ligt inmiddels een flink pak sneeuw. Voor ons jonge hondje Raafje was het de eerste echte sneeuwwandeling van haar leven. Ook zij had daarna een voetenbadje nodig, vanwege de sneeuwballetjes die aan haar harige pootjes bleven kleven. Het voetenbad vond zij wat minder, maar die sneeuw.... wów, FEEST!!)


4 opmerkingen:

Anoniem zei

Hier zal ik aan denken als ik weer koude voeten heb! Dank voor het delen. Margriet

Anja zei

Handige tips, je moet er maar aan denken! Ook ik kamp al jaren met ijs en ijs koude pootjes. Gelukkig heb ik daar nu iets op gevonden! (iets wat minder tijd kost) een voetenwarmer! Ideaal zeker nu met dit weer.

Jeetje zei

Hoi, ik zou wel zo´n voetmasker willen proberen en zie dat jullie daar een heel handig teiltje voor hebben. Waar kan je zoiets vinden? Een teil groot genoeg voor twee voeten met een deksel die er iets in zakt.
Groetjes Jeetje

cr-mics zei

Hallo Jeetje,

Die specifieke bak heb ik al heel lang maar het is zo'n soort curverbak. Bij Blokker of Action kun je die makkelijk kopen in allerlei maten en uitvoeringen. Ideaal voor twee voeten want ze zijn rechthoekig en hoog genoeg.

Groetjes Chantal