zondag 26 augustus 2012

C: Lekkere huislucht

Het is alweer een poos geleden dat ik onderstaand recept tegenkwam op 'n buitenlandse blog:

Recept voor lekkere huisgeur:
- 1 citroen, in schijfjes
- 'n paar takjes rozemarijn
- 1-2 theelepel natuurlijk vanille-extract(*)
Doe alles in een pan die voor 2/3 gevuld is met water. Laat op een laag vuur de hele dag pruttelen. Voeg water toe als het mengsel teveel indampt. Your home will smell marvelous!

Dit recept klinkt simpel en verleidelijk, dacht ik bij mezelf. Makkelijk genoeg om een keer uit te proberen, alhoewel het dus nog even duurde tijdens die mooie nazomer. Zo met de ramen en deuren open en een ventilator aan heeft een lekkere huislucht niet veel zin, die vliegt zo naar buiten!
Tot gisteren.. Het is een stuk kouder buiten zodat de ramen dicht blijven en er wel weer wat warmte en gezelligheid in huis mag rondzwieren. Bovendien was ik het grootste gedeelte van de dag thuis dus alle tijd om er ook van te genieten.

Een pannetje op de kleinste pit, met het kleinste vuur op een vlamverdeler gezet.. en dan afwachten maar.
En dat rook inderdaad heerlijk. Niet buitengewoon sterk of aanwezig maar een flard van fris, kruidig en zoet dat lichtjes op de achtergrond hing.

Er zat alleen een groot nadeel aan voor mij.. en dat was het idee dat er de hele dag een gaspit brandde. Ik weet niet, het voelde een beetje als verspilling van energie. Normaal gesproken brand ik voor een lekkere geur in huis een waxinelichtje in een brander met etherische olie en dat bevalt me eigenlijk beter.

Toch heeft het me op een idee gebracht. Als we over een paar maanden, als de winter haar intrede heeft gedaan en de vorst weer in de lucht hangt, regelmatig de houtkachel stoken kan er naast het fluitketeltje met water (tegen droge lucht en voor warm afwas- en kruikwater) best een pannetje met kruiden bij staan.
Er zijn genoeg winterse vruchten en kruiden voorhanden om dan de huiskamer te doen zinderen van volle geuren.. Wat te denken van sinaasappel, kaneel, kruidnagel, tijm, sparrennaalden, mandarijn, gember..... Hmmmmm, krijg er al bijna zin in.

Niet geheel afgewezen dus, dit idee.
Het laatste restje van gisteren, behoorlijk ingekookt en geconcentreerd inmiddels, heb ik trouwens in een verstuivertje gedaan en in de koelkast gezet. Dan kan ik er de komende dagen tóch nog van genieten door af en toe een wolkje in de lucht te sproeien. Maar langer dan dat zal het waarschijnlijk niet houdbaar zijn.

(*) Vanille-extract, kun je kopen maar óók zelf maken!
-Snij 3 tot 4 vanillepeulen doormidden (zwarte pulp laten zitten) en stop ze in een klein glazen potje.
-Overgieten met wodka of cognac en goed afsluiten.
-minimaal 4-6 weken laten staan en regelmatig schudden.
Hoe langer je het laat staan hoe aromatischer het wordt (Je kunt het aftreksel eventueel nóg sterker maken door nieuwe peulen toe te voegen.)
Dit extract blijft eindeloos lang goed en kan in recepten precies zo gebruikt worden als gekocht extract.

Epiloog: Gisteren was het 21 september, het begin van de herfst. En herfstig werd het zeker, koud en later in de dag flinke regenbuien. We maakten er een luie zondagmiddag van met het eerste kacheltje van het jaar. Alle poezen en honden lagen er soezig naast. Ikzelf erbij. En op de kachel dus een pannetje met lekkere luchten. Ik heb inmiddels een andere (engelstalige) site gevonden met meer varianten. Klik hier. Het bovenstaande recept stond daar óók bij, kennelijk een klassieker. Maar ik had nu sinaasappel met kaneel, kruidnagel en steranijs. Hmmmmm.

2 opmerkingen:

Jorn zei

Leuk geschreven en ook echt duidelijk! Ik ga het zeker ook zelf proberen nu!

Anoniem zei

Ik was gek van jullie prima ideeën hier en heb er al veel van opgestoken.
Maar nu ik lees "houtkachel stoken" ben ik een beetje teleurgesteld. Hout stoken is niet zo'n goed idee voor de luchtkwaliteit...