Glutenvrij brood vind ik echt helemaal niks, dus muesli is dan een lekker, voedzaam en simpel alternatief als je inzet op snelheid en gemak. En laten we eerlijk wezen, voor lunch en avondeten sta je wat vers glutenvrij eten betreft vaak al lang genoeg in de keuken. Nietwaar?
Grote zak biologische gemengde noten van de Ekoplaza |
Daarbij gaan vervolgens nog een aantal andere ingrediënten. Wat leetlepels lijnzaad, zonnebloem- en pompoenpitjes, half kopje kokosrasp, een flinke snuf kaneel en wat kokosbloesemsuiker naar behoefte. Ook hier kun je natuurlijk gaan variëren zoveel je wil. Ik ben zelf bijvoorbeeld met de suiker steeds minder gaan toevoegen.
Vervolgens gaan alle ingrediënten bij elkaar in de keukenmachine. Meestal doe ik eerst de extra pitjes e.d. erin, en na even mixen gaan er pas de gemengde noten bij.
En dan net zo lang (of kort, afhankelijk van de sterkte van je apparaat) tot alle noten grof gehakseld zijn. Of net zo grof/fijn als je zelf wil, eigenlijk. Zelf vind ik het wel lekker als er nog iets te knauwen is.
Daarna gaat alles nog een poos de oven in. Daardoor worden de smaken wat omhoog gehaald en men zegt dat door de verwarming het fytinezuur (een antinutriënt) dat van nature in noten zit wat wordt afgebroken. Altijd meegenomen.
Zo staat het ruim anderhalf uur in een oven van rond de 100 graden C. Elk half uur schep ik dan het mengsel eens door voor een gelijkmatige verwarming. Tussendoor kun je dan lekker een kopje thee drinken, of het huis stofzuigen...ik noem maar wat.
Waarna alles na afkoeling wordt overgeschept in een afgesloten pot. Alweer klaar! Het is bij elkaar echt niet veel werk maar het vergt dus wel wat tijd eer het allemaal gedaan is.
Voor het ontbijt gaan er hier een à twee eetlepels van in de yoghurt, met wat vers fruit van het seizoen erbij en that's it. Dan gaat het zeker ruim een maand mee voor ik het weer moet bijmaken.
Het is er hier echt helemaal ingesleten qua ochtendritueel, ben het nu zo gewoon en vind het ook zó lekker dat ik het zelfs in zakjes mee heb genomen op vakantie! Ongelogen.
2 opmerkingen:
Ga ik toch ook eens zelf maken. Mijn favoriete versie van de Appie is uit het assortiment gehaald. Dus eens zien of ik dat kan evenaren :)
Ja, je kunt het natuurlijk helemaal naar jouw smaak aanpassen. Rozijnen of andere gedroogde vruchten erbij (na het oven-stuk dan wel.)
Ik zat laatst een paar dagen zonder en dat miste ik echt. Gewoontedier dat ik ben.
Groetjes Chantal
Een reactie posten