zondag 26 februari 2017

C: Kippenvoer fermenteren.


Het is een tijdje geleden dat ik iets over m'n kippetjes heb geschreven, Popo en Fops. Ze lopen hier nog steeds vrolijk in de rondte, blij dat de dagen weer wat gaan lengen. Inmiddels worden ze deze zomer al 4 jaar oud. Op zich nog niet zo heel oud, maar toch is de eierproductie hier gemiddeld al een poosje dramatisch afgenomen. Vooral Popo, toch in het begin mijn superkip qua eitjes leggen, heeft na 19 oktober 2015 geen één eitje meer gelegd. Niks....Nada. Dat is dus heel vorig jaar niet, toen ze 3 jaar werd.
Ik heb me het hoofd gebroken wat de oorzaak kan zijn, bang dat ze misschien onzichtbaar ziekig was maar als dat zo is dan heeft zich dat nog steeds niet geopenbaard. Het is een raadsel.
Fops heeft afgelopen jaar nog wel eitjes gelegd, en ook redelijk consequent, maar wel op z'n Fops. Dat wil zeggen, een kort eierseizoen, ze begint laat en houdt ook vroeg weer op.
Nee, qua eitjes worden we niet heel erg verwend, maar qua gezelligheid des te meer. Het zijn zulke lieve en makkelijke kippen. Dus we hebben ons er inmiddels maar bij neergelegd dat het geen actieve legkippen zijn en genieten van ze zoals ze zijn, biologische stadskippen met pensioen.

Toch blijf ik het gek vinden, van die eitjes. En m'n boerenverstand kan er niets anders op verzinnen dan er maar gewoon voor te zorgen dat ze zo gezond mogelijk zijn. Dat is altijd goed, nietwaar? Vandaar dat ik me weer eens ben gaan verdiepen in het fermenteren van kippenvoer. Vanwege de vitamines, probiotica en de makkelijke vertering. Het geeft de inwendige gezondheid een kleine boost. Ik heb het zelf al eerder een poosje gedaan toen de kippen nog in de groei waren maar ben gestopt zodra ze gingen leggen. Misschien is het nu weer eens tijd om te zien of het verschil uitmaakt. Dat zou wat zijn!

Zelf krijgen de kippen hier altijd biologisch kippenvoer, soms van Van Gorp en soms van Bio-Ron. Voor het fermenteren koos ik nu voor de pluimvee-mix van Bio-Ron omdat dat hele granen zijn, zo onbewerkt en zo puur mogelijk en nog vol groeikracht. Om een of andere reden heb ik het idee dat dat beter is, hoewel het fermenteren ook met pelletkorrels kan en word gedaan.

Het proces is eigenlijk heel makkelijk. Je hebt alleen een glazen pot*, schoon water en voer nodig.. en een beetje geduld. (*Een plastic of stenen pot kan ook, alleen nooit metaal.)

-Je begint met een schone gesteriliseerde pot. (Met mijn 2 kippen heb ik aan volume genoeg aan een grote pindakaaspot.) En vult dat voor ongeveer 1/3 met droog kippenvoer.
-Vervolgens giet je daar schoon water overheen. Hoewel er hier in Brabant lekker zacht schoon water uit de kraan komt kook ik het zelf altijd eerst een keertje op en laat dat afkoelen. Zorg dat het voer ruim voldoende onder water staat want het voer gaat nog zwellen en moet ook dan te allen tijde onder water blijven. De plastic deksel ligt er maar losjes op, niet helemaal dichtgedraaid.
-Laat het een paar dagen bij kamertemperatuur staan zodat het fermentatieproces op gang kan komen. Roer het dagelijks even door.

Dat is alles. Er hoeft dus verder niets bij. Het fermenteren komt vanzelf op gang door de wilde gisten die overal aanwezig zijn. In de lucht, op het voer, overal. Je herkent het proces aan de belletjes die na verloop van tijd op de oppervlakte verschijnen en de zurige lucht. Afhankelijk van het seizoen en de temperatuur is het voer dan na zo ongeveer 3-5 dagen klaar om aan de kippen te geven.

Droog versus nat gefermenteerd voer.
Schep dan een paar lepels uit de pot in een bakje voor de kippen. Hoeveel voer je nodig hebt merk je snel genoeg. Zoveel dat het op het einde van de dag op is. Ik heb zelf ongeveer 5 à 6 eetlepels per dag.
Haal niet ál het voer en vocht uit de pot maar zorg dat er een flink restje achterblijft. Vul dat weer aan met nieuw droog voer en wat schoon (gekookt/afgekoeld) water en roer het goed door. De volgende dag kun je daar weer het voer voor de kippen uithalen en met nieuw voer/water weer aanvullen zodat alles ruim onder staat.. enz. enz.

Ik blijf zelf zo trouwens niet eindeloos doorgaan met bijvullen. Na ongeveer anderhalve week zet ik een nieuwe pot op waar ik na een halve week op overga. Dit om ervoor te zorgen dat mogelijke slechte bacteriën niet de overhand kunnen krijgen. Vertrouw sowieso altijd op je neus, ruik aan het mengsel. Zolang het zurig ruikt kun je het met een gerust hart aan de kippen geven. Zodra het wat schimmelig of anderszins bedorven ruikt meteen weggooien en opnieuw beginnen.

De kippetjes zijn er hier dol op. In eerste instantie eten ze eerst de lekkerste granen eruit, maar op het eind van de dag is het hele schoteltje toch leeg.

Overigens heb ik hiernaast ook nog steeds een bakje met droge biologische legkorrels in de ren hangen voor de dagen dat ik 's ochtends soms vergeet ze meteen eten te geven. En ook nog vers groenvoer, water, kippengrit en wat levende meelwormpjes om de variatie erin te houden.
Nu ben ik dit keer nog niet zo heel lang bezig met dit gefermenteerde voer, ongeveer 3 weken dus wellicht is het nog te vroeg om conclusies te trekken, maar we hebben alvast sindsdien geen slappig drolletje meer gehad. Dat is al iets.
Ik hou jullie op de hoogte, en reken maar dat ik het wereldkundig maak als Popo tóch weer besluit om een eitje te gaan leggen!!

7 opmerkingen:

Anoniem zei

hallo chantal,

als ik de foto's zo bekijk heb je een paar vleeskippen en geen legkippen een wereld productie van eieren mag je dus niet verwachten.
aan de kammen te zien (zover dat van een foto kan) zou ik toch wel regelmatig een ei verwachten.
vreemd dat maakte me nieuwschierig wat kan dat zijn?
na wat zoekwerk heb ik ontdekt dat je mogelijk te goed bent voor je kippetjes.
het schijnt namelijk zo te zijn dat als een kip te vet word ook niet meer legt.
je kippetjes zijn er wel uit dat ze bij jou een heel goed leven hebben.
mogelijk dat dat dus het probleem is, ze zijn te vet en leggen daarom niet.

groetjes lammert

Nicolekatjecreatief zei

Een goeden dag ik kwam toevallig op u website wat een leuke weblog hebt u ik kom nu vaker kijken en wat maakt u ook leuke dingen gr van nicolekatjecreatief

Unknown zei

Hoi chantal, ooooo , wat ben ik altijd blij met jullie blogjes!!!!! Zelf heb ik n moestuin, vier kindjes, met nu elk een kip, probeer zo duurzaam mogelijk te huishouden, uiteraard.... Naast baan... En dan lekker verantwoord eten en koken... En als ik nog tijd heb..... Pff... Beauty producten maken...
Maar ach... Mijn arme kipjes, nog geen jaar oud. .. Helemaal niet goed.... Wist niet wat er scheelde... Van dierenarts naar specialist... Bloedmijt, virus met bacteriele superinfectie.... Alle behandelingen hier gedaan. Zelfs kipjes binnen onder een rode lamp gehad....
Maar. ! Ze doen t nog! Leggen weer eitjes!!! Alleen onze liefste slome.... Die heeft nog steeds vieze mest.... Waar de vliegen direct opzitten.... Eet ook niet fantastisch.... Nu gestart met fermenteren.... Nou.... In ieder geval... De eetlust is terug.... Dus nu heel hard hopen dat de mest ook verbeterd.
Ik volg jullie blog al jaren.... Zo inspirerend... Echt voor zoveel dingen een antwoord. . Superfijn en leuk om te lezen!!!dank daarvoor! Grot, patricia

cr-mics zei

Hallo Patricia,

Dankje voor je lieve woorden. Vind ik heel fijn om te horen.
En heel veel succes met je lieve slome kip. Zo te lezen doe je er alles aan om haar weer kiplekker te krijgen. Het is soms inderdaad heel lastig te achterhalen wat er speelt.

Groetjes Chantal

Milim zei

Hoi, ik ben ook kippenvoer aan het fermenteren maar na een week gebeurd er nog helemaal niks. Geen gasbelletjes. Elke dag roer ik het goed door. Heb er maar wat water bij gedaan al was het wel onder water. Ruikt niet verrot. Wat nu?

cr-mics zei

Hallo Tamskrabbels
Misschien speelt de temperatuur mee. Bewaar je de pot binnen? Hoe kouder het staat hoe langzamer het proces. Bij mij staat het in de keuken op het aanrecht. Daar is het ongeveer 19 graden. Anders gewoon wat langer wachten. Uiteindelijk zou je een zurig luchtje moeten krijgen.
Groetjes Chantal

Doris zei

Wow het is nu 2024 . hoe is het afgelopen met de 🥚.