dinsdag 6 januari 2015

C: Moestuin-dagboekje 2015 in illustratie

Het leuke van een nieuw jaar is dat je geneigd bent om nieuwe voornemens te maken. Een symbolischer startpunt heb je namelijk haast niet. En ik ben daar eerlijk gezegd altijd wel voor in, zo'n persoonlijke uitdaging die je zelf uitkiest. De vraag is soms hoe realistisch het allemaal is en hoe lang je dat voornemen nou precies gaat volhouden, maar dat is nou juist een beetje de sport..toch? (En bovendien, een voornemen is nog geen vaste verplichting. Het voordeel is namelijk dat je het elke dag weer opnieuw kunt gaan voornemen, ook na een periode van zwakte en nalatigheid. Kijk, dat biedt ruimte voor mogelijkheden!)

Voor dit jaar richt ik m'n pijlen op iets wat meerdere voordelen heeft, een combinatie van nuttig en aangenaam. Namelijk het documenteren van m'n moestuin-activiteiten (nuttig), maar dan in een schetsboekje als illustratie (superleuk!)
Zo maak ik een mooi groeiend overzicht van wanneer ik wat in de moestuin heb gedaan (aan zaaien, onderhouden, oogsten, aanbinden, snoeien, mesten, planten etc. etc.) én kan ik meteen mooi m'n liefde voor illustreren op een constructieve en regelmatige manier inzetten!  Niet te omvangrijk en zeker niet per se dagelijks, maar toch. Als het goed is wel vaker dan ik hier op de blog voorheen heb geschreven omdat het zich juist prima leent voor de kleinere tussendoortjes.

De illustraties ga ik trouwens posten op Instagram, (zie ook de link in de linker zijkolom.) Dat lijkt me makkelijker dan dat straks deze blog vol met tekeningen komt te staan. Ik zie Instagram daarmee een beetje als "het-tweede-scherm" voor de frequentere kleine tips en feitjes. Wat meer achtergrondinformatie over de lopende zaken. Dus als je het moestuin-dagboekje wil volgen dan is dáár de plek om dat te doen. (Van de weeromstuit pak je dan meteen ook nog een klein beetje van m'n andere creatieve werk mee, waar ik instagram ook af en toe voor gebruik, maar de nadruk komt vanaf nu toch echt wel op de illustraties te liggen.)

Hierboven alvast wel het eerste voorbeeld. Voor het idee.
Hopelijk zie ik jullie daar!

10 opmerkingen:

Leonie zei

Wat een leuk idee van die tekeningen, en wat kan je goed tekenen! Ik hoop wel dat ze vaker op dit blog komen, want ik heb geen instagram :)

Truus zei

Dat lijkt me erg leuk zo'n persoonlijk tuindagboek!
Heb geen instagram,dus hoop toch vaker van deze leuke tekeningen op je blog te zien.
groetjes,Truus uit Drenthe

cr-mics zei

Hallo Truus en Leonie,

Dankjewel, ik heb er ook erg veel zin in.
Trouwens, een account op Instagram is zo aangemaakt, en helemaal gratis. Ook kun je het alleen maar gebruiken om anderen te volgen zonder zelf ooit iets te posten. Leuk hoor!
Gr. Chantal

Tuinatelier Herman en Vermeulen zei

OHH!!! Wat een leuke tekeningen, ga me toch maar aanmelden op instagram om je te kunnen volgen daar....

Anoniem zei

Waarom schrijf je niets meer.
Er is hopelijk toch niet ernstigs?
Gr Rianne

cr-mics zei

Nee Rianne, dank je voor de zorgen.
Beetje druk geweest, maar binnenkort kruip ik weer achter de computer hoor.
Groetjes Chantal

Els04 zei

mooi!

meermetminder zei

Hoi Chantal,

wat zijn de illustraties ontzettend mooi!
heel erg leuk om te zien.

Groetjes Elke

Myrthe zei

Even hier een berichtje onder omdat de berichten over de kippetjes al wat ouder zijn. Wat zorg jij ontzettend goed voor jouw kippen. Mag ik vragen wat jij je kippen allemaal te eten geeft? Ik las ook iets over biologisch voer?
Mijn kippen (twee cochinkrieltjes) zijn al een tijd broeds en ik wil ze graag aan laten sterken en daarna lijkt het me fijn om ze net zo te kunnen verwennen/verzorgen als jouw kippen.

Dankjewel alvast!

cr-mics zei

Hallo Myrthe,

Ik krijg de berichtjes via de mail binnen, dus het maakt niet uit hoe oud een post is. Maar hier kan ook hoor.
De kippen krijgen als basis biologisch legkorrels van Van Gorp. Dat moet ik wel een paar dagen van tevoren door de dierenwinkel laten bestellen voor ik het op kan halen. Naast de grote zak legkorrels als basisvoer heb ik ook een zak gemengd graan staan als snoepvoer voor tussendoor. Ook van van Gorp.
Verder krijgen ze heel veel groen en kruiden uit m'n eigen moestuin. Dat is steeds verschillend afhankelijk van het seizoen. Op dit moment zit er snijbiet, oregano, dragon, bascilicum em slablad in hun rekje. Maar ook bermgroen vinden ze erg lekker voor het geval je geen eigen moestuintje hebt, zoals paardebloemblad, vogelmuur, klaver, zuring etc. En als dierlijke eiwitten krijgen ze een paar meelwormpjes, en soms krekeltjes, sprinkhaantjes, regenwormen, spinnen, pissebedden..net wat ik tegenkom.
Af en toe maak ik een roerbakeitje voor ze met wat knoflook. En door het drinkwater zit een klein scheutje appelazijn.
En natuurlijk krijgen ze ook kalk voor een goede eierschaal en grit voor de vertering.

Veel succes met je dames, ze zullen je extra inspanningen vast heel erg op prijs stellen en belonen met extra lekkere eitjes.