vrijdag 15 februari 2013

C: "Lindse Brokmop"

Ik hoorde van een vriend dat er op de radio (bij de Coen & Sander Show) een heuse zoektocht gaande is naar de beste regionale snack. Per provincie zijn er dan steeds een aantal kanshebbers waarop luisteraars kunnen stemmen. Vanuit Noord-Brabant neemt daarbij de Lindse Brokmop de leiding, waar hij zich nogal over verbaasde. "Hoe komen er in vredesnaam zoveel stemmen uit zo'n klein weggestopt dorp?" vroeg hij zich af.. "Hebben ze daar net internet gekregen met de voorwaarde dat ze allemaal op hun locale Brokmop moesten stemmen?"
Ha ha...flauw hoor!

Mensen uit de regio van Leende (of Lind...of Blaosdonk zoals het een paar dagen terug nog heette) weten wel beter. Heb je de Brokmop ooit geproefd dan snap je de massale stemmen wel. En heb je dorps bloed door je aderen stromen dan weet je óók waar een klein dorp groot in kan zijn, namelijk in de trots en liefde voor het lokale.
Maar echt bekend is het buiten de gemeentegrenzen niet echt. De Brokmop is ook maar erg beperkt op de markt. Er is maar één bakker die het maakt (en het officiële recept kent) en traditiegetrouw is het alleen rond halfvasten te krijgen.
Vandaar dat veel dorpelingen hun eigen versie van de Brokmop maken, en ik moet zeggen, zo halfwarm en vers uit je eigen oven.....hmmmm, dat gaat er letterlijk in als koek! (Zachte anijskoek welteverstaan.)

Het duurde dus niet lang voor ik zelf weer in de beslagkom stond te roeren. Zin in nostalgisch lekker smullen tijdens deze aanhoudende winterse dagen. Troostvoer!
Voor deze versie heb je nodig:

  • 150 gram boter
  • 300 cc (karne)melk
  • 300 gr. suiker.
Breng dit samen in een pannetje even kort aan de kook en laat dan even afkoelen.
  • 500 gr. bloem
  • 2 theel. bakpoeder
  • 2 theel. zuiveringszout
Zeef deze droge ingrediënten door een zeef, vooral bakpoeder/zuiveringszout heeft de neiging te klonteren.
  • 5 eetl. anijszaad (ik hou van anijs dus doe meestal meer dan dat.)
Voeg beide mengsels samen tot een beslag. 
Verwarm de oven voor op 175 graden C. 
Vet een bakblik in en bestuif met wat bloem tegen het vastbakken.
Bak voor ongeveer 20-25 minuten.

 En dan krijg je zoiets. Even af laten koelen en dan in grotere vierkante stukken snijden. (want het heet niet voor niets brokmop.) En zie er dan nog maar eens vanaf te blijven!! Is moeilijk hoor!
Hier is het redelijk snel op in ieder geval!

Hopelijk genieten jullie er net zoveel van als wij. Maar vergeet als dank niet even te stemmen op de "Leendse Brokmop" op de facebooksite van de Coen & Sander Show. Vooral niet als het verder gaat in de ronde voor beste nationale snack!!! Dat zou pas geweldig zijn voor zo'n klein dorp!!


2 opmerkingen:

Unknown zei

Geweldig recept en heerlijk

Anoniem zei

Overheerlijk!!!!!