maandag 2 juli 2012

C: Doe-het-zelf plantenvoeding.

Het eerste bosje dahlia's is geplukt. Een mini-explosie aan kleur in de kamer die een voorbode is voor de overvloed aan explosies die nog gaan komen. Vorig jaar vond ik het nog bijna zonde om die prachtige bloemen af te snijden maar inmiddels weet ik dat de dahlia onuitputtelijk met nieuwe knoppen blijft komen. Alsof ze als een ijverig schoolmeisje haar talenten wil blijven etaleren. Bovendien weet ik ook dat de bloemen niet erg lang blijven staan in een vaas, dus is het ook fijn om te weten dat de nieuwe lading bloemen allang weer in de maak is.

Toch een kleine zoektocht ondernomen naar het verlengen van een boeket op vaas. En zo stuitte ik op een paar recepten voor het zelf maken van plantenvoeding, met nog een aantal tips die je eigenlijk wel weet maar wat wel handig is om weer eens bij elkaar te zien.

De achterliggende gedachte van de recepten is als volgt; Je hebt een hogere zuurgraad nodig om het vaaswater en de plantenstengels beter op elkaar aan te laten passen, suikers voor energie en vervolgens een bacterieremmer. Tot slot warm water om de ingrediënten met elkaar te laten mengen.
Voor gebruik leng je het mengsel aan met warm vaaswater (38-40 graden), een flinke scheut per vaas.

Recept 1:

- 2 eetlepels vers citroensap
- 1 eetlepel suiker
- 1/2 theelepel huishoudelijke bleek
- 1/4 kopje warm water

Recept 2:

- 2 eetlepels witte wijnazijn
- 2 eetlepels suiker
- 1/2 theelepel huishoudelijke bleek
-1/4 kopje warm water

Tips:

- Zorg voor een schone vaas.
- Snij de stelen schuin af, voor optimale opname.
- Zorg dat er geen blad onder de waterlijn staat, dat gaat alleen maar rotten.
- Om uitdroging zoveel mogelijk tegen te gaan haal je overbodige bladeren weg.
- En zet je ze op een plek met minimale luchtcirculatie (dus geen tocht) en uit direct zonlicht.
- Niet in de buurt van rijp fruit. 
- Haal rottende delen meteen weg (blad en bloem) zodat het de andere bloemen niet "meeneemt".
- Let op het waterpeil en ververst het water zo nodig een keer (weer voeding erbij, een flinke scheut per vaas.)

En nu maar plukken!
groetjes Chantal

Geen opmerkingen: