Pagina's

dinsdag 15 juli 2014

C: Doe-het-zelf: Hydrolaat

Gisteren schreef ik een blogverhaaltje over de workshop destilleren die ik laatst heb gevolgd, waarbij ik leerde om een etherische olie te maken met daarbij een hydrolaat (bloemenwater) als bijproduct. Ontzettend leuk om te doen en het liefst zou ik daar uiteraard van alles over willen vertellen zodat jullie daar zelf mee aan de slag kunnen. Maar het punt is dat je voor het zelf maken van etherische olie een speciale destilleerketel nodig hebt, en dat heeft natuurlijk niet iedereen zomaar in z'n schuurtje staan... Maar niet getreurd, het zelf maken van een hydrolaat kun je wél makkelijk thuis, met redelijk normale keukenspullen ook nog. 

Gezien mijn geïllustreerde dagboekjes, die ik altijd in de zomer maak, is het vandaag zelfs precies twee jaar geleden dat ik m'n laatste hydrolaat maakte. Toen van het snoeiafval van m'n lavendelhaagje. En voor het eerst in m'n 'nieuwe' sappan. Het was dus een dubbel experiment, want ik wist niet zeker of je van alleen lavendelblaadjes een lukkend hydrolaat kon maken, én ik wist ook niet zeker of het überhaupt wel in een sappan kon, want daar had ik nog nooit informatie over gevonden.
Het resultaat (de geur vooral) viel nogal tegen en vond uiteindelijk geen vervolg meer. Wat eigenlijk jammer is want inmiddels weet ik dat het ondanks de tegenvallende resultaten juist een héél geslaagd experiment was.

Want "Ja", je kunt van alleen lavendelgroen een hydrolaat maken. Beter ook bloesem erbij, toch wel, maar óók het bovenste groen bevat de benodigde geurstoffen. Het feit dat het destijds niet lekker rook lag aan het simpele feit dat een lavendel-hydrolaat van nature gewoon niet zo lekker ruikt. Die kennis heb ik pas een paar dagen trouwens, sinds ik dus die workshop lavendel destilleren heb gevolgd en daar aan een 'officieel' lavendel-hydrolaat heb kunnen ruiken.. mwâh (oftewel jèk!) Ongeveer hetzelfde muffe luchtje als ik thuis had gemaakt.

En "Ja", je kunt ook in een sappan een hydrolaat maken. Heel goed zelfs. Dat had ik toen al gemerkt natuurlijk, alleen heb ik 'm daar daarna nooit meer voor gebruikt. Dus mocht je een sappan hebben, en het lijkt je leuk om eens een hydrolaat te maken, dan kun je die daarvoor gebruiken. Al moet je 'm uiteraard daarna goed schoonmaken.

Maar niet iedereen heeft een sappan natuurlijk, dus laat ik vandaag zien hoe je met gewone spullen ook uit de voeten kan. Zoals ik het zelf ook deed vóór ik het uiteindelijk met die sappan ging proberen.
Maar eerst iets meer over hydrolaat zelf.

Wat is een hydrolaat?

Een hydrolaat (of hydrosol in het Engels) kennen we in de volksmond als bloemen- of kruidenwater. Het is een bijproduct wat ontstaat bij het maken van etherische olie uit stoomdestillatie. 
Bij de productie van etherische olie wordt alleen hete stoom door plantmateriaal gevoerd wat vervolgens weer wordt gecondenseerd. In die condens zit dus het zuivere stoomwater, plus vluchtige bestanddelen die door de stoom zijn losgemaakt uit het plantenmateriaal. Dat zijn onder andere wateroplosbare stoffen en een klein gedeelte etherische olie. Uiteraard is voor de productie van etherische olie alleen dat laatste gedeelte interessant, en dat wordt dus ook gescheiden van het gecondenseerde stoomwater. 
Echter, ook in dat stoomwater zitten stoffen van het oorspronkelijke plantmateriaal. Het bevat noemenswaardig veel minder geconcentreerde hoeveelheid aan etherische olie, maar wel veel andere (wateroplosbare) stoffen zoals plantzuren, die vanwege hun zuurgraad erg heilzaam en breed toepasbaar zijn. (Die plantzuren zitten nu juist weer niet in etherische olie.)
Hydrolaten zijn veel zachter in gebruik vergeleken met etherische olie. Voor rechtstreeks gebruik op de huid (in crèmes, deodorants, gezichtstoners, voetenbaden) zijn ze heel geschikt. Maar ook voor schoonmaakmiddelen, luchtverstuivers, textielverfrissers of aromatherapie. En zijn etherische oliën vaak véél te intens om voor baby's, zwangere vrouwen of dieren te gebruiken, een hydrolaat kan dan wel.

Welke planten kun je gebruiken?

Het meest bekende is misschien wel het rozenwater. Dus heb je een geurige roos in de tuin staan dan is dat zeker iets om uit te proberen. Die moet je wel heel vroeg op de dag plukken, dan ruiken ze het sterkst. En meteen verwerken dus. Echt een ochtendklusje. 
Muntsoorten zijn een andere favoriet. Die ruiken zo heerlijk fris dat het eigenlijk niet kan mislukken. Hetzelfde geldt voor citroenmelisse of het sterkere citroenverbena. 
Nepeta (kattenkruid) zullen de poezen misschien wel waarderen, bedenk ik nu.
Lavendel kan ook maar ruikt als hydrolaat helemaal niet zo lekker. Dan kun je de bloesem beter drogen en er andere leuke toepassingen voor verzinnen.

Meer kruidige varianten zijn vooral rozemarijn en tijm. Al heb ik die zelf nog nooit gemaakt. Hetzelfde geldt voor dennen/sparrennaalden (in kleine stukjes gesneden), salie, goudsbloem, vlierbloesem. Phoe, volgens mij kun je het ook van kamperfoelie maken. Voor de zekerheid zou ik het laten afhangen of het ook eetbare bloemen en kruiden zijn. Dus hoe lekker bijvoorbeeld een wisteria (blauwe regen) ook ruikt, die zou ik toch mooi laten hangen. Maar verder.. Oregano? Dragon? Zomeralsem? Basilicum? Ik zou niet inzien waarom niet. Maar of ze allemaal lekker gaan ruiken is een tweede natuurlijk!

En nu aan de slag:

Je hebt nodig:
  • Een grote pan
  • Een wok die op de grote pan past, of een bolle deksel
  • Een stoomzeef (zo'n metalen ding waar je groenten in klaarstoomt)
  • Een vuurvast schaaltje
  • (Of geen van bovenstaande als je een sappan hebt)
  • Plantmateriaal (vers geplukt of gedroogd, afhankelijk van de plant)
  • Filter (koffiefilter bijvoorbeeld)
  • Schoon potje voor opslag
1) Vul een grote (liefst ook hoge) pan met een klein laagje water.

2) Plaats daarboven een stoomzeef. Zorg er wel voor dat het waterniveau in de pan onder de zeef blijft.

3) Leg dan het gewassen plantmateriaal erin en hou daarbij het midden vrij. (Ik gebruik hier munt. Spearmint om precies te zijn. Muntsoorten zijn heel geschikt om hydrolaten van te maken!) Iets van drie handjes vol.

4) Plaats in het vrijgehouden midden een hittebestendig schaaltje (niet te breed anders kan de stoom er niet langs) en zet het vuur aan.

5) Hang nu de wok in de pan, of een omgekeerde deksel die wat bol loopt. (Vanwege de bolle onderkant druppelt straks het condensvocht eerst naar het laagste punt voor het omlaag druppelt, precies het hittebestendige bakje in.)
In dit geval heb ik trouwens de wok een avond van tevoren, gevuld met water, in de vriezer gezet zodat er een klomp ijs in is gevroren. Dit hoeft niet per se. De methode die vaker wordt gebruikt is om het vlak voor gebruik te vullen met koud (ijs)water met ijsklontjes erin. Maar ook dat is eigenlijk op zich niet strikt noodzakelijk. Het gaat erom dat het stijgende stoomwater kan condenseren tegen een kouder oppervlak, en in principe is de wok ook zonder koud water altijd kouder dan het stoomwater. Dus condenseren zal het wel. Maar als het wél koud water of ijs bevat gaat het wellicht sneller? In ieder geval wordt de wok zo niet onhandelbaar heet, en dat is handig want af en toe zul je 'm even op moeten tillen om te spieken.

Als er geen goede sluiting is tussen pan en wok, maar bijvoorbeeld een kiertje, dan kun je dat oplossen door een theedoek  in de lengte op te vouwen en op de rand van de pan te leggen als 'tochtstrip'. Let wel op dat de theedoek veilig ligt en geen vlam kan vatten! Dit probleem heb je soms als je pan niet hoog genoeg is. In mijn geval raakte de wok net het hittebestendige schaaltje, en dan werkt het hele principe natuurlijk niet.

Draai het vuur lager en laat de magie op z'n gemakje gebeuren. Geen reden om dit snel te willen doen, neem de tijd. Door de warmte van de stoom die tegen de onderkant van de wok komt zie je hier trouwens dat het ijs al begint te smelten.

Na een half uurtje op een laag vuur is het ijs zelfs al bijna weg. De keuken is inmiddels vervuld met een heerlijke muntlucht, ontsnapt bij het spieken tussendoor.

En dat is mooi want ook het schaaltje zit inmiddels vol gedruppeld met hydrolaat. Je ziet dat het plantmateriaal (spearmint) behoorlijk is ingezakt. Die heeft z'n werk gedaan en mag bij de compost.

Het is slim om het hydrolaat vervolgens even te zeven. Dat kan heel simpel in een koffiefilter. Kun je ook meteen zien hoeveel er geproduceerd is. 200 ml. Netjes!

Dat gaat in een schoon en gesteriliseerd potje. Kijk eens hoe helder dat vocht is! En de geur is echt heel intens, dringt meteen tintelend door je hele hersenpan heen en diep je longen in!

Dat was het alweer. Ik zei toch dat het makkelijk was!

Hydrolaten bewaar je het best in de koelkast, dan is het zeker een jaar houdbaar. Schrijf voor de duidelijkheid erop wat het is en wanneer het is gemaakt, dan weet je dat over een paar maanden ook nog, als het dan tenminste nog niet op is. Want voor dit weekend komt er een korte tropische periode aan, toch? Kun je je voorstellen hoe verkoelend het moet zijn om dan je bezwete kop in te kunnen sprayen met dit spul in een spuitflesje! Aah, puur genot! Of als verfrissing in het kippenhok, ook lekker!

Tot slot even een foto voor de duidelijkheid, want het lijkt een heel gedoe om op deze manier een beetje munt in water op te lossen. Kun je dan niet makkelijker het plantmateriaal helemaal in het water doen en zo laten trekken? Als een soort thee?
Nou, natuurlijk kan dat. Maar dan krijg je een soort gekleurde vloeistof waar overduidelijk meer in opgelost zit dan de zuivere vluchtige (geur)stoffen. Dat is dan ook geen hydrolaat maar een vloeistof dat door infusie is ontstaan, dus een thee of tisane. Of, als het langer heeft getrokken een afkooksel of decoct. Op zich niets mis mee, maar de toepassing is anders. Tisanes en decocten worden meer voor inwendig gebruik toegepast. Om te drinken dus. Ook lekker toch, Muntthee?

17 opmerkingen:

  1. hoi, bedankt voor de fijne tips! Heb ook een vraag: als je een sappan gebruikt, hoe zit het dan juist met het ijsgedeelte om te zorgen voor condens? Want hetgeen uit de sappan komt .. is geen hydrolaat? Kan je ook etherische olie scheiden van hydrolaat met de sappan of een aanbouwsel? :-) bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Nathalie,
    Bij de sappan doe ik het water en het bloem/plantmateriaal in de onderste pan, gescheiden met een stoomzeefje. En de tweede pan vangt de vloeistof op wat vanuit de derde (bovenste, lege en dus koelere pan) condenseert. Ik gebruik daar geen ijs verder. Vanuit de tweede pan kan het dan via een slangetje naar buiten lopen.

    Helaas is het maken van etherische olie alleen mogelijk met een destileerketel. Daar komt het namelijk veel preciezer qua verwarmen en afkoelen waardoor de etherische olie van het hydrolaat gescheiden wordt. Zelfs dan zijn er nog ketels die meer geschikt zijn voor het een of het ander, dus dat is in huis-tuin en keukenvariant niet zomaar in elkaar te zetten.

    Hopelijk had je hier wat aan. Veel succes
    Groetjes Chantal

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beste Chantal,
    erg bedankt voor je snelle reactie! Ik ga al experimenteren met de welruikende waters :-) en misschien komt een Alambiek nog wel mijn richting uit :-) ooit... Ik had ook ergens gelezen dat je zelf in Portugal eentje kocht en daar mee experimenteerde; kan ik op een later moment je hierover naar ervaringen bevragen? via dit forum of via een ander kanaal? dankjewel!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo Nathalie,
    Natuurlijk kan dat. En kijk dan zeker ook op de blog van Henk Ploeger van http://indekoperenketel.blogspot.nl/
    Daar is ook veel informatie te vinden. Zijn koperen destilleerketel is van hetzelfde bedrijf als het mijne, maar dan een maat groter.
    Succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Die stoomzeef, waar koop je die? Die van jou kan helemaal plat zie ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Pfoe, ik heb deze al bijna 20 jaar. Maar volgens mij kun je ze gewoon bij de Blokker ofzo kopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hallo
    Ik vind het allemaal erg interessant ook je artikel over de workshop ik heb direct een mailtje gestuurd of hij nog steeds workshops geeft!

    Zou ik je mogen vragen waar je zon stoomdestilatie ketelset kan kopen.
    Je sprak erover dat het uit spanje kwam.

    Hartelijk dank.

    Gr

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik kocht mijn "entsafter" in Duitsland 50 jaar geleden al! Bestaat vast nog! (Zo noemt men de ketel daar"

      Verwijderen
  8. Beste jordiadr

    Niet uit Spanje maar Portugal.
    De link naar de webshop staat in de betreffende blog. Klik op de woorden "pakketje uit Portugal" in de tekst.
    Groetjes Chantal

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Harstikke bedankt Chantal!
    Ik ga er achteraan :)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik heb mijn eerste hydrolaat van munt en citroenmelisse gemaakt volgens uw aanwijzingen. HEMELS! Ik heb nog veel kruiden groeien in mijn tuin... Ik weet wat ik daarmee ga doen! Bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hallo Victoria,

    Ja, leuk hè? Als je het eenmaal een keer hebt gedaan dan wil je méér. Ik herken dat.
    Groetjes Chantal

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Is het mogelijk om een hydrolaat te maken van gedroogde kruiden?

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hallo Violetta,

    Ja,dat kan ook. Zolang ze bij kneuzing nog aromatisch ruiken.
    Groetjes Chantal

    BeantwoordenVerwijderen

  14. Hoe zit het met de samenstelling van deze hydrolaten? Er is geen fractioneerkolom,.... Waarschijnlijk minder inhoudsstoffen?

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Even een vraagje kan je gewoon kraanwater, gekookt water gebruiken of moet het Demi water zijn ? Met een sappan

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Dankjewel voor je hele duidelijke uitleg en inspiratie! Vanmorgen aan de slag gegaan met rozen en keukengerei. En het lukte! Helemaal enthousiast. Nu heb ik mijn eigen rozenhydrolaat voor de dagcrème die maak. Nogmaals bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen