tag:blogger.com,1999:blog-2195348425908267404.post2455868902367043743..comments2024-03-02T19:28:53.005+01:00Comments on huis-tuin-en-keuken: C: Appelazijn zelf makencr-micshttp://www.blogger.com/profile/03299031447684682991noreply@blogger.comBlogger30125tag:blogger.com,1999:blog-2195348425908267404.post-46831088547656505742019-12-30T14:06:55.499+01:002019-12-30T14:06:55.499+01:00Hoi, ik ben al jaren aan het experimenteren op dez...Hoi, ik ben al jaren aan het experimenteren op deze wijze azijn te maken, maar het blijft een kwetsbare methode.Deze methode is zeer gevoelig voor micro-organismen die biologische stoornissen kunnen veroorzaken. De gisten die ervoor zorgen dat de glucose wordt omgezet in alcohol leggen namelijk het loodje bij 1 procent azijnzuur als ik het goed heb begrepen. Succes ermee!Francien Ruighaverhttps://natuurlijkeimmunotherapie.blogspot.com/p/natuurlijke-immunotherapie.html?m=1noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2195348425908267404.post-36766179806212381982017-02-28T20:05:49.456+01:002017-02-28T20:05:49.456+01:00Hallo,
Ik heb eerst appelschillen e.d. in een pot...Hallo,<br /><br />Ik heb eerst appelschillen e.d. in een pot laten fermenteren (heet dat toch?), dat spul in flessen in het donker gezet, later bleek er witte vlokken in te staan. wist ik veel ;) Vervolgens het spul in een limonadekan met tapkraan in de keuken gezet, en nu voer ik het om de 4 dagen met een scheutje appelcider of halfzoete witte wijn. Het is toch lekkere azijn! Maar nu vraag ik me af, als ik het bottel, moet ik dat dan eerst koken? En waarom zou ik de azijn in het donker moeten zetten? Staat nu gewoon in de keuken op een plank (dan kan ik 't ook niet vergeten). Groetjes RietjeMajoh1966https://www.blogger.com/profile/06190456600688278219noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2195348425908267404.post-68712613593375899252017-01-17T15:03:41.487+01:002017-01-17T15:03:41.487+01:00Ik heb appelazijn gemaakt. Alles door een theedoek...Ik heb appelazijn gemaakt. Alles door een theedoek gegoten. Waarschijnlijk ook de moeder...Het is vrij helder, lichtgeel. <br />Maar de appelazijn is niet heel erg zuur. De smaak is op zich wel azijn-achtig, maar dus niet écht zuur. Is dat een probleem?<br />Ik had alle appels gewassen, voordat ik er azijn van ging maken. Kan dat de reden zijn?<br /><br />groetjes, EliseElisenoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2195348425908267404.post-39071845958811590852017-01-08T16:09:08.756+01:002017-01-08T16:09:08.756+01:00Hoi ik heb ook appelazijn gemaakt op twee verschil...Hoi ik heb ook appelazijn gemaakt op twee verschillende manieren de eerste met appelpulp en wilde gisting en de tweede met vers gepers appelsap en oenoferm gist interdry 3 gram op 3 liter. Het resultaat is er de eerste is mislukt en de tweede met gist is goed gelukt opbrengst 5 liter azijn. Ik heb wel een vraag er driven op en in het azijn kleine vlokjes wat kan ik daarme doen. Ik heb op deze site gelezen dat de moeder in de koelkast kan bewaren mijn vraag is hoe lang. Ik heb pas in oktober wel een goede mix van appels, die ik ook gebruik om wijn te maken. <br /><br />Groetjes CesarCesarnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2195348425908267404.post-21380990577016559242016-09-20T16:11:30.272+02:002016-09-20T16:11:30.272+02:00Dank je wel voor dit mooie stuk! Veel info duideli...Dank je wel voor dit mooie stuk! Veel info duidelijk beschreven! Ik weet nu hoe ik verder ga met mn experiment :-) Het gepasturiseerde appelsap van de lokale boer heeft te lang buiten de koelkast gestaan en is gaan gisten. (Blijkbaar niet alles dood?) .. dat wordt dus nu appelazijn! Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2195348425908267404.post-81453948958440139612016-09-19T12:48:29.163+02:002016-09-19T12:48:29.163+02:00Hallo Jannie,
Als het een wittig vlieslaagje is n...Hallo Jannie,<br /><br />Als het een wittig vlieslaagje is niet, dat is compleet onschuldig. Maar lijkt het op zwart-groene schimmel dan wel.<br />Veel succes. Groetjes Chantalcr-micshttps://www.blogger.com/profile/03299031447684682991noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2195348425908267404.post-9659744609704555662016-09-19T11:30:33.751+02:002016-09-19T11:30:33.751+02:00https://youtu.be/Vk5KE3jqxYA?list=PLFUnmtQPjhM0GCf...https://youtu.be/Vk5KE3jqxYA?list=PLFUnmtQPjhM0GCfwDgggfX1M2C5AJ3tLf via deze link heb ik fruit 1,5 dag laten fermenteren.. Nu zonder fruit de vloeistof met een doekje erover laten staan.. Er ligt een laagje gist op? Moet ik dat verwijderen?Jannienoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2195348425908267404.post-81068292916642313592016-02-19T13:52:22.181+01:002016-02-19T13:52:22.181+01:00Ha Chantal. Ik zag je antwoord nu pas! Het gaat zo...Ha Chantal. Ik zag je antwoord nu pas! Het gaat zo wel lukken. Champagnegist heb ik nog. En een azijnmoeder ook. Dank voor de tips!<br />Unknownhttps://www.blogger.com/profile/16396165899057122974noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2195348425908267404.post-4170371266027330532016-02-04T22:02:31.985+01:002016-02-04T22:02:31.985+01:00Hallo Carola,
In de eerste fase zullen de suikers...Hallo Carola,<br /><br />In de eerste fase zullen de suikers zich moeten gaan omzetten naar alcohol. Daar heb je gist bij nodig. Aangezien jouw appelsap al gepasteuriseerd is en dus geen wilde gisten meer bevat zul je zelf gist moeten toevoegen (geen broodgist maar wijn -of champagnegist)<br />Pas in de tweede fase waarin de appelcider omgezet wordt naar azijn kun je een beetje ongepasteuriseerde appelazijn toevoegen of een moeder van eerder gemaakte appelazijn om dat proces te versnellen.<br />Hopelijk is het zo duidelijk. Veel succes, groetjes Chantalcr-micshttps://www.blogger.com/profile/03299031447684682991noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2195348425908267404.post-68643091577716529042016-02-03T16:49:55.642+01:002016-02-03T16:49:55.642+01:00Dank je wel voor je uitgebreide artikel!
Ik heb ...Dank je wel voor je uitgebreide artikel! <br /><br />Ik heb een aantal pakken appelsap uit de boomgaarden van mijn woonplaats, dat is collectief geperst en helaas gepasteuriseerd.<br /><br />Weet jij of je ook appelazijn kunt maken van sap dat wel puur natuur is maar gepasteuriseerd?<br /><br />De moeder heb ik al, van de schillenmethode.<br /><br />Groetjes, Carola<br />Unknownhttps://www.blogger.com/profile/16396165899057122974noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2195348425908267404.post-26800521191340344902015-10-20T12:40:54.131+02:002015-10-20T12:40:54.131+02:00Hallo Dylan.
Nee, als het echt schimmel is niet, ...Hallo Dylan. <br />Nee, als het echt schimmel is niet, helaas.<br /><br />De fruitvliegjes verspreiden inderdaad de goede bacteriën maar dode fruitvliegjes in je azijn is ook niet echt fris. De bacteriën komen via de lucht toch wel in je appelvocht terecht, dus toch maar afdekken.<br /><br />Succes voor de volgende keer. Jammer dat het nu niet is gelukt.<br />Groetjes Chantal cr-micshttps://www.blogger.com/profile/03299031447684682991noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2195348425908267404.post-72932969591814011782015-10-13T00:50:57.207+02:002015-10-13T00:50:57.207+02:00He verdorie, zie schimmel zitten....
Boem.... vui...He verdorie, zie schimmel zitten....<br /><br />Boem.... vuilnisbak begreep ik.....<br /><br />Niets meer mogenlijk toch?Dylanhttp://feestfamilie.nlnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2195348425908267404.post-67893668978297308492015-10-13T00:47:44.745+02:002015-10-13T00:47:44.745+02:00Dankjewel voor je mooie uitleg en tips.
Ik had al...Dankjewel voor je mooie uitleg en tips.<br /><br />Ik had al mijn eigen alcohol gemaakt en zoals je nu al begrijpt. Il bring it to the next level :D<br /><br />Hoe gif (alcohol) toch volgens zeggen verandert in super spul appelazijn.<br />Ik begrjip waarom we de vruitvliegjes tegenhouden maar hoorde net als eerdergenoemd dat hun ook de azijn bacterie juist verspreiden.<br /><br />Het geloven van de beweringen of het goed voor je is je langer er van leeft enz enz enz. is inderdaad altijd moeilijk te peilen dit omdat de Farma natuurlijk al genoeg leugens versrpreid. Zelf geloof ik wel dat er veel van waar is.<br /><br />Ik proefde net een beetje en jep mijn appels zijn al goed beschonken hahahaaha. Ga Azijnbacterie nu mag jij jezelf tegoed doen aan de alcohol.<br />Dylanhttp://feestfamilie.nlnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2195348425908267404.post-35363533070248575612015-07-20T17:09:16.827+02:002015-07-20T17:09:16.827+02:00Beste anoniem..
Hoe meer suiker je bij aanvang he...Beste anoniem..<br /><br />Hoe meer suiker je bij aanvang hebt, hoe hoger het alcoholpercentage wordt en hoe zuurder de azijn zal worden. En als je niet genoeg fruit hebt en je wil wel een grotere hoeveelheid op het eind dan kun je idd wat suikerwater toevoegen als je dat wil. (Of ander zoet fruit behalve de appels, zoals druiven, peren, etc.)<br />De vlokjes uit bestaande azijn (ook bij ongefilterde uit de supermarkt) zijn een indicatie van goede bacteriën. Een scheut daarvan bij de cider zal het azijn maken bespoedigen. Moedervlokjes dus.<br />Bacteriën maken er nooit opnieuw weer alcohol en water van.<br /><br />Groetjes Chantalcr-micshttps://www.blogger.com/profile/03299031447684682991noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2195348425908267404.post-28676421055172536172015-07-12T11:09:51.713+02:002015-07-12T11:09:51.713+02:00hoe kan je de hoeveelheid ondertussen vergrootten?...hoe kan je de hoeveelheid ondertussen vergrootten? meer water met suiker of ... ?<br /><br />en als er vlokjes in normale supermarkt azijn ontstaan, zijn dat dan bacterien die azijnzuur weer in water en alcohol om willen zetten? of kan ik die als moeder gebruiken?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2195348425908267404.post-70966678174340221942015-04-11T22:35:15.949+02:002015-04-11T22:35:15.949+02:00Gewoon doen! :) laat niets je ervan weerhouden je ...Gewoon doen! :) laat niets je ervan weerhouden je gezonde portie nieuwsgierigheid toe te passen ;)~° Sarah °~https://www.blogger.com/profile/01155474137431117484noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2195348425908267404.post-36607210860237778062015-04-10T08:40:23.721+02:002015-04-10T08:40:23.721+02:00Geweldig!!
Ik ga t snel proberen! ��Geweldig!!<br />Ik ga t snel proberen! ��Pékehttps://www.blogger.com/profile/10719074496253620021noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2195348425908267404.post-26135095659747150912015-04-09T17:52:10.313+02:002015-04-09T17:52:10.313+02:00Awel ja! Hij is net op ^^ en ik heb net appel-afva...Awel ja! Hij is net op ^^ en ik heb net appel-afval! grappig genoeg zie ik daardoor je reactie, teruggekomen om het nog eens door te lezen :) heb wel eens iemands bevinding gelezen dat het 'juiste'proces sneller op gang lijkt te komen als je al een paar fruitvliegjes erin laat duiken voor het afdekken, alsof zij gisten dragen ... Wat is de natuur toch vernuftigd! ;)~° Sarah °~https://www.blogger.com/profile/01155474137431117484noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2195348425908267404.post-6448760358998998232015-03-31T16:16:37.465+02:002015-03-31T16:16:37.465+02:00Sarah!
Ik ben benieuwd of t gelukt is!😊Sarah!<br />Ik ben benieuwd of t gelukt is!😊Pékehttps://www.blogger.com/profile/10719074496253620021noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2195348425908267404.post-69224425101703091862015-01-25T07:58:59.734+01:002015-01-25T07:58:59.734+01:00Hallo Pauwel.
Ja, dat kun je in principe doen. Al...Hallo Pauwel.<br /><br />Ja, dat kun je in principe doen. Al heb ik nooit gehoord van mensen die dat deden. Maar in feite is het een geconcentreerde vorm van goede bacteriën die ook door de azijn zweven. In welke hoeveelheden of frequentie je dat kunt doen, daar kan ik je alleen geen advies in geven.<br /> Je kunt ze ook gebruiken om de volgende lading sneller te laten verzuren. cr-micshttps://www.blogger.com/profile/03299031447684682991noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2195348425908267404.post-64701295785394841082015-01-25T05:03:39.638+01:002015-01-25T05:03:39.638+01:00mijn naam is Pauwel, en ik woon in thailand en maa...mijn naam is Pauwel, en ik woon in thailand en maak mijn eigen appelazijn door 25 kilo appels door de slowjuicer te doen en daarna het sap en appelprut in een 25 liter emmer te doen samen met 100 gram palmsuiker en 15 gram gistkorrels. Dit alles afgedekt met een gaasdoek in het keukenkastje, dit alles gaat gisten, een dikke laag gistprut, wat ik iedere ochtend en avond omroer met een steriele lepel, op het moment dat de prutlaag niet meer aan de oppervlakte komt drijven (na ongeveer 8 dagen) wordt alles gezeefd en overgegoten in 1,5 liter flessen, afgedekt met een stukje gaasdoek en een elastiekje, en weer in het keukenkastje. Na ongeveer 2 weken is er een laag bezinksel gevormd in de fles en een wit laagje boven op de appelazijn in wording. Nu zeef ik alles weer (voorzichtig dat het bezinksel niet of nauwelijks meekomt) met een fijnere zeef en gaasdoek waarna het weer terug gaat in schone flessen en afgedekt met het gaasdoekje weer terug in het kastje, nu na enige dagen vormt zich dan de ''moederkoek'' welke steeds dikker wordt boven in de fles. Na ongeveer 2 maanden is ze koek 5-6 mm dik en de PH is dan ongeveer 3,2 en de smaak is dan uitstekend. Ik gebruik per dag 2x50 ml en voel mij uitstekend, mijn vraag is, in iedere fles zit een mooie ronde koek, kan je deze kleinsnijden en mee opeten/drinken?Pauwelnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2195348425908267404.post-81194836285796497752014-12-08T13:57:10.821+01:002014-12-08T13:57:10.821+01:00Beste schrijver en lezers,
graag zou ik een halve...Beste schrijver en lezers, <br />graag zou ik een halve azijnmoeder van iemand overnemen. Wie kan mij helpen? <br />Anneke. Beann@live.nl Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2195348425908267404.post-80990730593673847222014-06-24T07:46:04.168+02:002014-06-24T07:46:04.168+02:00Beste anoniem,
Met peren kun je ook azijn maken, n...Beste anoniem,<br />Met peren kun je ook azijn maken, net als van een mix van andere fruitsoorten. Aardbeien, frambozen, perzikken, abrikozen, druiven, ananas.. noem maar op. Maar appel zit er eigenlijk altijd wel bij. Succes met je eerste poging! Leuk hoor!cr-micshttps://www.blogger.com/profile/03299031447684682991noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2195348425908267404.post-2514182420367076592014-06-24T00:19:06.802+02:002014-06-24T00:19:06.802+02:00Bedankt voor deze gouden tip, ik ben vorige week b...Bedankt voor deze gouden tip, ik ben vorige week begonnen met mijn eerste poging. Maar wellicht nog een idee/tip, aangezien het suikergehalte hoog moet zijn, vroeg ik mij af of het misschien zou helpen om samen met de appels en paar stukken zoeten 'peren' erbij te doen? ik ga het denk ik maar eens proberen, je weet maar nooitAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2195348425908267404.post-47368265722018520442014-04-12T20:14:54.258+02:002014-04-12T20:14:54.258+02:00Ok leuk! Nu nog het langste wachten :)Ok leuk! Nu nog het langste wachten :)~° Sarah °~https://www.blogger.com/profile/01155474137431117484noreply@blogger.com