klein enveloppen-boekje |
Als een klein en leuk cadeautje, bleek dit een snelle en leuke manier te zijn.
Niet helemaal volgens de boekjes van het boekbinden, maar af en toe eens iets proberen kan geen kwaad, dacht ik zo.
Ik kwam dit op pinterest tegen (het boekje dan) en wist eigenlijk nog niet of het echt handig zou zijn...
Een enveloppen-boekje, heel simpel gezegd een boekje gemaakt van enveloppen i.p.v. losse papieren vellen. En in die enveloppen kun je dan van alles kleins doen. Envelopje dicht, mooi opgeruimd!
En laat ik nou, in de afgelopen december maand tegen mooie gedessineerde enveloppen aanlopen. In verschillende kleuren en motieven. Niet te groot, niet te klein, eigenlijk precies goed.
En hoe leuk zou het zijn om zelf enveloppen te maken, van mooi bestaand papier, of zelf getekend, beschreven, geschilderd, beplakt...
Tijd voor een projectje!
In het kort:
- Enveloppen mooi verdeeld, 15 stuks in totaal.
- met perforator de gaten gemaakt in enveloppen, aan de onderzijde
- lintje erdoorheen en vastgelijmd met onverdunde boekbinderslijm
- Karton op maat gesneden, net iets groter dan de enveloppen. In 2 delen dit keer omdat ik het goed open wou kunnen doen.
- karton geperforeerd.
- karton met gekleurde duct-tape beplakt (hoe leuk! van de Action...). Alleen het karton dit keer, niet de "rug" (zie hier de technieken van het beplakken bij de tekenmap)
- perforatergaten weer doorgeprikt met dikke naald of priem, van buiten naar binnen
- lint door enveloppen en karton gehaald, strikje erin
- klaar!
Een highlighter gebruikt om de maat van de perforator goed te houden. Niet alle enveloppen konden in 1 keer door de perforator. |
Een lintje van een boeket bloemen, voldoet prima
Beetje straktrekken en vastzetten met onverdunde boekbinderslijm
Het boekblokje is klaar, nu de kaft nog en in elkaar zetten, zie hoe de lijm een glimmend laagje achterlaat op papier. Voor de binnenkant niet erg, als je papier gebruikt bij de kaft is dit jammer. Niet knoeien dus...
de kaft in wording
mooi de hoekjes bijsnijden, net kaften...
eerst de buitenkant kaften (groen) en dan mooi afwerken aan de binnenkant (met rose)
de binnenkant met duct-tape gedaan. De uiteindes niet aandrukken maar meteen bijsnijden met een afbreekmesje en voorzichtig de tape weghalen
kijk, ziet er mooi uit , toch?
keuzes... rose of groen lintje om alles aan elkaar te maken
met een priem of (haak) naald door de duct-tape gaan. lintje erdoor frommelen met (haak)naald, door de kaft, het boekblokje en weer de kaft , andere kant weer terug, strikje erin, klaar!
de groene gemaakt door mij, met de vlinder door de vriendin van mijn zoon
de achterkant met de ooievaar door mijn zoon
deze gaat gebruikt worden om gedroogde bloemblaadjes in te bewaren
Oude kalenders (zie: vlinder en ooievaar), tekeningen van je (klein)kinderen, tijdschriften, kranten, spreuken van je scheurkalender, kleurboeken, echt alles kan als kaft dienen!
Het hoeft ook niet in 1 formaat, kleinere formaten , net iets overlappen, kan ook prima.
Met het precies meten en bedenken van alles ben je langer bezig dan met het in elkaar zetten. Maar is dat eigenlijk niet bij alles zo??
Hierbij de maten zoals ze bij dit project waren:
enveloppen zelf: iets verschillend, maar ik ging uit van de grootste maat, 16,2 bij 11,4 cm
de kaft maak ik aan alle kanten , behalve de rug, 2mm groter . Dat ziet er mooier uit en zit het boekblok er mooi binnenin. Iets verschil valt dan ook minder op... De rug van dit boekje is hier open, dus daar hoef ik niks bij te tellen.
kaft bij de rugkant: 2,0 bij 11,8 cm (2 mm groter dan de envelop aan beide kanten en die 2 cm komt mooi voorbij de perforatiegaten)
kaftgedeelte dat kan openklappen: 11,8 bij 14,0 cm (tussenruimte (kneep) om de kaft te kunnen bewegen is 4 mm) Sommetje in cm: 16,2 als envelopmaat + 0,2 voor de kaft= 16,4 . Dit -0,4 voor de kneep=16,0. Dit -2,0 voor het vaste gedeelte van de kaft =14,0 cm
Tijd zal nog moeten uitwijzen hoe handig een envelopboekje is en hoe sterk de duct-tape is in plaats van het boekbinderslinnen dat je normaal hiervoor gebruikt)
deze ook,
en toen hadden we er nog 1... (de groene)
en daar is ook een plekje voor gevonden inmiddels! Een verjaardag van een nichtje, wordt alweer 14, met als verjaardagswens: geld, dat is toch veel leuker in zo'n boekje verstopt dan in een enkele kaart of losse envelop...
Op naar een nieuw project!
Dat zijn mooie boekjes geworden en bedankt voor de uitgebreide handleiding hoe je deze gemaakt hebt. Het zijn leuke cadeautjes vooral die met de foto op de kaft.
BeantwoordenVerwijderenBen nu bezig met een boekje maken uit het boek van de Noorse jongens Carlos en Arno.
Gezellige dag
groetjes, Truus uit Drenthe
Hallo Truus,
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor je reactie, altijd leuk om te merken dat mensen het lezen en er misschien zelfs iets aan hebben.
Arno en Carlos uit Noorwegen, ik moest even denken, maar ik herken ze weer van hun gebreide kerstballen. Al doen ze veel meer natuurlijk. Leuk om ze weer even te volgen. Succes met jouw boek.
Mirjam
Mirjam,afgelopen week hebben mijn vriendin en ik jouw enveloppenboekje gemaakt. We gebruikten vierkante enveloppen waarvan de helft zelfgemaakt zijn van behangpapierstalen. Ook voor de kaft hebben we dit papier gebruikt. Ze zijn mooi geworden en ook leuk om te maken. Met jouw uitleg was het heel gemakkelijk.
BeantwoordenVerwijderengroetjes,Truus uit Drenthe
Hallo Truus,
BeantwoordenVerwijderenWat leuk dat jullie dit zijn gaan doen. En dat het met behangpapierstalen zo goed heeft gewerkt. Zo zie je maar, alles is wel op de een of andere manier te (her)gebruiken. Fijn om terug te horen dat mensen enthousiast worden door onze verhalen en uitprobeersels.
Ik heb net een groot project afgerond, staat net op de blog, misschien ook iets voor jullie??
groetjes, Mirjam