Het recept kwam ik tegen en het leek (en lijkt nog steeds) fantastisch. Een gevuld heel appeltje met vruchten en noten uit de oven. Of uit de kachel, of een barbeque of een kampuurtje. Maar omdat het te koud is voor een kampvuurtje of een barbeque en wij geen kachel hebben werd het de oven.
Het recept is als volgt:
4 grote appels (gala of granny smith)
2 eetl. rozijnen
2 eetl. walnoten
1/4 kop vruchten (cranberries, bosbessen, abrikozen, net wat je lekker vindt, maar let op: de opening is niet heel groot en het zit zo vol!)
1/4 theel. kaneel,
1/8 theel. nootmuskaat
2 theel. citroesap (1 theel. voor de binnenkant van de ongevulde appels, 1 theel. door de mix van noten en vruchten)
1 eetl. boter (1/2 eetl. door de mix en 1/2 eetl op de bovenkant van de gevulde appel)
De geur was meteen toen het de oven inging al heerlijk, de smaak was ook goed, alleen hoe het er als een prutje uitkwam was vreselijk om te zien. Niks geen stevige appel met een heerlijke vulling, maar een soort appelmoes...
Nu had ik geen losse vruchten in huis, dus ik had alleen de rozijnen (studentenhaver)/notenvulling, maar dat paste al bijna niet en... ik had kennelijk het alu-folie bij 1 appel niet goed dichtgedaan. Alles van die appel lag in een plasje op de bodem van mijn oven. Heel plakkerig dus lang moeten laten weken om het weer schoon te krijgen.
Tijd voor een experiment dus!
links:elstar, midden: royal gala, rechts:granny smith |
En het resultaat:
Elstar 20 minuten in een voorverwarmde oven van 150 graden, de royal gala en de granny smith 25 minuten ook op 150 graden.
Alle appels bleven heel en zacht meegevend zonder een prut te worden. Gelukt dus!
De vulling is los, dus bij het doorsnijden viel het meteen van zijn plaats...
En dan de smaak: de elstar is iets melig maar verder goed van smaak. De nr 1. De royal gala is wat frisser/zuurder en iets steviger en de granny smith vind ik te zuur en niet echt lekkker.
Mijn jongste kreeg een bordje voorgezet en gaf het even later terug met de mededeling:"ik vind een appelflap toch lekkerder"
en dan daar op varieren met noten en allerlei vruchten. Of... nog eens proberen maar dan met een vleugje honing??
Een appelflap of appeltaart zonder suiker vindt hij vast ook minder lekker, dus dat lijkt me geen eerlijke vergelijking, haha. Zou het toch nog eens proberen met wat zoets erbij, dan kom ik wel testen!
BeantwoordenVerwijderen