Spruiten:
Nee, géén spruitjes!! (Ik zal eerlijk bekennen dat ik geen spruitjes meer gegeten heb sinds ik het nest heb verlaten en voor mezelf moest gaan koken. Ik hou veel van groenten, maar spruitjes....nee!)
Ik bedoel hier dus spruiten in de zin van ontsproten kiemgroen. Dat kan van vanalles zijn. Broccolizaad, alfalfa, linzen, kikkererwten, mungbonen..etc.
De grote verrassing is dat de vers ontsproten kiemgroenten boordevol vitaminen en mineralen zitten, in een vele hogere concentratie dan in een volwassen plant of in het zaadje zelf. Volgestouwd met anti-oxidanten én licht verteerbaar! Wat wil je nog meer? Zo compact en zo gezond. Kleine vitaminebommetjes zijn het.
Nu kun je natuurlijk een bakje alfalfa of taugé in de supermarkt kopen, maar het is veel voordeliger om zelf de zaadjes te laten ontspruiten. Het is niet extreem moeilijk, al vergt het wel een paar dagen (achter elkaar) enigszins aandacht (van een paar seconden). De rest doet het plantje zelf. Je ziet het elke dag groeien en daarmee groeit ook het besef dat je écht iets vers eet. Voor een paar euro koop je al wat zaad/bonen/linzen bij de supermarkt of natuurwinkel. Het lijkt niet veel maar wacht maar eens hoe het groeit!Wat je nodig hebt zijn wat glazen potjes en wat gaas. (De potjes die je hier ziet zijn van het formaat pindakaaspot.) Haal de deksel eraf en sluit de pot in plaats daarvan met een stukje gaas en een elastiek.
Om te beginnen schep je 2 eetlepels (echt niet meer) zaad in de pot en bedek het met een laagje lauw water om te weken. Dit moet een aantal uur (een werkdag of een nachtje) blijven staan. Daarna giet je het water weer af en zet de pot schuin op de kop. Ik zet ze half op de opstaande rand van een schoteltje. Zo wordt uitlekkend water opgevangen en staan ze een beetje schuin/droog.
Zet het vervolgens weer schuin ondersteboven op het schoteltje, liefst op een wat donkerder plekje. Duurt nog geen 20 seconden per keer.
Dit doe je voor een paar dagen.
Na 1 dag. (links kiemmix zaad, rechts mungboontjes)
Na 2 dagen.
Na 3 dagen. (In principe al klaar om te eten)
Na 5 dagen.
Na 3 tot 5 dagen (afhankelijk van hoe warm het is en dus hoe snel ze ontspruiten) zijn ze klaar om te eten. Bewaar ze eventueel (met de oorspronkelijke schroefdeksel) in de koelkast, dan blijven ze nog een dag of drie goed.
Je kunt ze op allerlei manieren gebruiken. Even meeverwarmen met het avondeten, door de soep, op het brood, door de salade, meegemixt in verse smoothies.
Het is echt een karweitje van niks, wij hebben hier steevast een paar potjes staan.
En zo heb ik tóch nog een beetje het gevoel dat m'n groene vingers bezig blijven voor m'n dagelijkse portie gezond.
De hoogste concentraties vind je bij: Broccolizaad, quinoa, daikonzaad en ontkiemde gierst.
De makkelijkste soorten zijn: Alfalfa, fenegriekzaad, groene en rode erwten, linzen, mungboontjes, quinoa, adukibonen, klaverzaad, radijszaad en tarwekorrels.
Ook geschikt: Kikkererwten, gierstkorrels en zonnebloempitten.
Het proberen waard! Zeker nu in de kerstvakantie, en dan als goed voornemen meenemen het nieuwe jaar in!
Wat ontzettend leuk !! Jullie hebben me echt enthousiast gemaakt om dit ook zelf te gaan doen. Hartstikke bedankt :)
BeantwoordenVerwijderenGroetjes van Margreet
Dag dames, even een vraagje: Er staat bij de post over sprouten kweken het volgende: "Wat je nodig hebt zijn wat glazen potjes en wat gaas. (De potjes die je hier ziet zijn van het formaat pindakaaspot.) Haal de deksel eraf en sluit de pot in plaats daarvan met een stukje gaas en een elastiek." Nu heb ik 6 "jars" gekocht van een mooie maat met een "wide mouth", maar nu kan ik nergens de bijbehorende "wide mouth" - gaasdeksels vinden. Niet op internet ( . . . niet per 6 stuks . . .)en niet in winkels. Dus als iemand, die dit leest, een tip heeft, dan graag !
BeantwoordenVerwijderenMaar mijn vraag aan jullie is, welk soort gaas jullie gebruiken en waar jullie dat aanschaffen. Verder ook of het gaas kan worden hergebruikt na één keer sprouten(afwassen en weer dóór). Ik verneem het graag. Vriendelijke groeten van Yvonne
Hallo Yvonne,
BeantwoordenVerwijderenIk heb gaas wat ook voor hordeuren wordt gebruikt, van de bouwmarkt. Maar als je dat niet hebt kun je eventueel ook een pantykousje gebruiken hiervoor.
Succes.
Groetjes Chantal
Hoi Chantal,
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor je reactie. Hordeurgaas is sterk. Is dat hor-gaas van de bouwmarkt meerdere keren te gebruiken en goed schoon te maken? Zo ja, dan ga ik dat gebruiken. Ik lees het graag nog van je. Groetjes, Yvonne
Hallo Yvonne,
BeantwoordenVerwijderenJa, zeer sterk en eindeloos te gebruiken. Heb je trouwens jars met een losse ringdeksel? Dan kun je daar zelf de gaasjes voor op maat knippen. En anders gewoon het gaas iets groter knippen met een elastiekje er omheen. Veel plezier.
Groetjes Chantal
P.s. Yvonne. Zag nog wel deze gaasdeksel voor mason jars op internet. https://www.mason-jars.nl/original-kitchenware-sprouting-lid-wide-mouth
BeantwoordenVerwijderen"Beschikbaarheid: Niet in voorraad". Ik heb er eerder al over gemaild, maar helaas verneem ik nu niets meer over een eventuele nieuwe zending deksels van Anita Roelink . . .
BeantwoordenVerwijderenTerugkomend op mijn vorige post, moet ik deze snel erachter aan posten. Ik ontving zojuist het volgende bericht van Anita:
BeantwoordenVerwijderenGoedemorgen Yvonne,
Hartelijk dank voor je berichtje. We hebben bij nader inzien toch besloten om ze niet meer binnen te laten komen. We gaan een aantal accessoires helaas afbouwen / stop zetten. Nog de beste wensen voor 2018 en een fijne dag verder!
Met hartelijke groet,
Anita Roelink
Nou, tóch nog een bericht dus, maar helaas niet het antwoord waar ik op hoopte. Dus als iemand ze elders ziet (en ze zijn beschikbaar), dan verneem ik het graag. Tot die tijd probeer ik horgaas van de bouwmarkt.
Vriendelijke groeten weer van Yvonne
Happy sprouting 2018 toegewenst !
@Yvonne. Oh, wat zonde. Maar met horgaas gaat het ook prima hoor en is een stuk goedkoper.
BeantwoordenVerwijderenVeel plezier. Groetjes Chantal
@Chantal,
BeantwoordenVerwijderenJa, ik heb inderdaad jars met een los ringdeksel. Daar ga ik zelf de gaasjes voor op maat knippen. Super, deze tip van jou! En i.d.d. een stuk goedkoper. Soms moet je even door een ander op een juist spoor gezet worden, hè. :-) Er is trouwens veel verschil in horgaas-kwaliteit; je hebt het van dun ("fluffy") en dikker (steviger) gaas. Ik ga voor de dikkere soort, omdat ik denk dat die langer zal meegaan.
Vriendelijke groeten weer van Yvonne
Dag sprouting-fans! Goed nieuws voor wie ze nog zoekt: Sprouting gaas deksels voor de Wide Mouth Jars staan op Marktplaats. Per 6 stuks gratis verzending. Groeten, Chrissy
BeantwoordenVerwijderen