Pagina's

dinsdag 30 oktober 2012

C: Bladcompost maken

Nu dat de herfst er is kunnen we er maar beter gebruik van maken. Een van die bruikbare dingen is het maken van bladcompost van de overvloedige afgevallen bladeren die je nu om de oren vliegen. Het is gratis en makkelijk om te doen. Met een uurtje werk nu, heb je in het voorjaar zomaar bladcompost voor niets!
Nu is bladcompost niet erg voedingrijk (het zorgt voor een beetje stikstof in de grond) maar het werkt wél als een grondverbeteraar, een goede mulch of kan gemengd met wat tuinzand als perfecte stekgrond dienen.
Ideaal voor in de border of moestuin.

Welke boombladeren?

Niet alle bladeren zijn even geschikt. Het meest ideale zijn de bladeren die snel composteren, want dan heb je er in het voorjaar al plezier van. Voorbeelden daarvan zijn o.a. Linde, Populier, Appel, Kastanje, Robinia, Wilg, Es en Vlier. Gebruik niet de bladeren van Eik, Beuk of Plataan want die composteren juist heel erg langzaam, 2 jaar. Andere bladeren zitten er een beetje tussenin en kunnen er 1 à 1,5 jaar over doen.

En dan?

Verzamel de bladeren in plastic vuilniszakken. Ze kunnen nat(geregend) of droog zijn. Ik verzamel ze liever als ze droog zijn.
Om het proces van composteren te versnellen voeg je een handje kalk toe. Dat kunnen gekochte kalkkorrels zijn, of fijngemalen eierschalen, of wat lössgrond, wat erg kalkrijk is.
Ook kun je er wat compostmaker bijvoegen. Ik had nog een doosje staan, maar een emmertje bosaarde (inclusief micro-bosleven) werkt in dit geval ook goed, en is goedkoper.
Als je bladeren droog waren moet je er nu wat water opspuiten. Dit zal dan ook meteen de kalk en compostmaker wat uitspoelen en verdelen. Vergeet je vocht toe te voegen dan zal er amper iets gebeuren, belangrijke stap dus. (Als je bladeren al nat waren van de herfstregens dan hoeft er geen extra vocht bij maar is het wel slim om de toevoegingen wat door de bladeren te verdelen.)
Druk de bladeren goed stevig aan en knoop de vuilniszak dicht. Hoe dichter de bladeren op elkaar zitten hoe beter. Prik tot slot nog wat gaatjes in de zak (in de zijkant en een paar in de bodem) en zet ergens in de buitenlucht weg. Het is niet het mooiste gezicht om in je tuin te hebben staan, dus ergens achteraf is een goed idee. Ik leg nog iets zwaars, als een stoeptegel, op de zakken zodat ze goed aangedrukt blijven. En de rest is geduld.

Voordelen?

  • Iets door de grond ingewerkt werkt bladcompost op zandgronden als een soort vochtinbrenger. Het zorgt ervoor dat de grond minder snel uitdroogt. Op kleigronden zorgt het juist voor een betere structuur zodat de grond niet zo snel dichtslaat.
  • Als mulchlaag op de border of moestuin houdt het onkruid tegen en beschermt het de grond tegen uitdroging.
  • Als gebruik voor stekgrond heb ik ooit op de BBC, bij Gardener's World, de Britse tuingoeroe Carol Klein horen zeggen dat ze nooit meer iets anders wilde gebruiken dan een mix van 50:50 tuinzand:bladcompost. Voor een vrouw die in haar leven meer zaadjes in de grond heeft gestopt dan ik ooit zal doen, geloof ik haar meteen! Gekochte stekgrond is bovendien belachelijk duur.
  • Had ik al gezegd dat het gratis, ruim voorhanden én makkelijk was?
Dat maakt de stoep vegen opeens een stuk minder irritant. Ben benieuwd wat jullie ervan vinden!

Update:
Nog een belangrijk onderdeel vergeten op te schrijven.
Het composteren van bladafval gaat een heel stuk sneller als je de bladeren in kleinere stukken versnippert. Dat kun je doen door er bijvoorbeeld met een grasmaaier een aantal keer overheen te maaien, of door een bladblazer te gebruiken met versnipper-functie (die dingen kunnen meer dan alleen maar blazen). Daarvoor kun je ook het filmpje van Mike McGrath tijdens Tedx op YouTube bekijken "Everything you know about composting is wrong" (klik HIER). Het is behoorlijk Amerikaans gebracht, maar wel met een grappige linkje naar Nederlanders halverwege het filmpje, en daarom alleen al de moeite waard.

3 opmerkingen:

  1. Bedankt! Ik heb op een mini tuin een haafbeuk staan die al redelijk groot is. Mijn hele koer ligt altijd bezaaid en nu wete ik dat ik het in onze gezamelijke groentetuin kunnen gebruiken om het onkruid tegen te houden aan de randen. grtjes, Harriet

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Harriet. Denk er wel aan dat beuk (net als eik) er erg lang over doet om te composteren. Zeker een paar jaar. En dat veel beukenblad je grond iets zuurder zal maken. Kalk bijstrooien kan wenselijk zijn.

    Iets heel anders om te doen met beukenblad.. je kunt er schijnbaar drank van maken! Zie link.
    http://www.tuinadvies.nl/kruiden_beukenbladbitter.htm
    Wel iets heel anders, haha.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo, in 2013 geplaatst en in 2016 nog steeds dankbaar gelezen.

    BeantwoordenVerwijderen